Pieczony boczek

Była już pieczona szynka, pieczony schab i pieczona golonka. Pozostając w tym temacie dziś mam przepis na pieczony boczek 😉 Domowy, pyszny i z chrupiącą skórką! Najlepszy i ulubiony mojego taty 😉

Zapraszam po przepis!

Pieczony boczek:

Składniki:
1. Spory kawałek surowego boczku – ok. 1,5 kg
2. Przyprawy: sól himalajska, pieprz, rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie
3. 2 rozgniecione ząbki czosnku
4. 3 łyżki rozpuszonego oleju kokosowego

Przygotowanie:
1. Rozgniecione ząbki czosnku, przyprawy i olej wymieszać ze sobą dokładnie w miseczce.
2. Boczek dobrze natrzeć powstałą marynatą i włożyć do worka do pieczenia. Zostawić na noc w lodówce.
3. Po tym czasie mięso należy położyć w worku na blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1,5h (w zależności od wielkości kawałka mięsa) w 180 stopniach.
4. 10-15 min przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, wtedy mięso ładnie się przyrumieni.
5. Po upieczeniu pozostawić mięso do ostygnięcia, nie kroić od razu, żeby nie straciło soczystości.

boczek

boczek2

Smacznego!

Przyłącz się do konwersacji

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć!

Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka “Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka “Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.