Była już pieczona szynka, pieczony schab i pieczona golonka. Pozostając w tym temacie dziś mam przepis na pieczony boczek 😉 Domowy, pyszny i z chrupiącą skórką! Najlepszy i ulubiony mojego taty 😉
Zapraszam po przepis!
Pieczony boczek:
Składniki:
1. Spory kawałek surowego boczku – ok. 1,5 kg
2. Przyprawy: sól himalajska, pieprz, rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie
3. 2 rozgniecione ząbki czosnku
4. 3 łyżki rozpuszonego oleju kokosowego
Przygotowanie:
1. Rozgniecione ząbki czosnku, przyprawy i olej wymieszać ze sobą dokładnie w miseczce.
2. Boczek dobrze natrzeć powstałą marynatą i włożyć do worka do pieczenia. Zostawić na noc w lodówce.
3. Po tym czasie mięso należy położyć w worku na blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1,5h (w zależności od wielkości kawałka mięsa) w 180 stopniach.
4. 10-15 min przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, wtedy mięso ładnie się przyrumieni.
5. Po upieczeniu pozostawić mięso do ostygnięcia, nie kroić od razu, żeby nie straciło soczystości.
Wygląda rewelacyjnie! Sama jem bardzo sporadycznie, ale mój Michał uwielbia!
Dodaj komentarz