Pieczony indyk faszerowany warzywami

Dziś przedstawiam Wam przepis na pieczonego indyka faszerowanego warzywami. Piekłam go pierwszy raz na rodzinny obiad. Jak widać skórka trochę się przypiekła, ale całość wyszła przepysznie.

Połączenie miodowo-maślanej marynaty, którą był natarty indyk z farszem z duszonych warzyw na ostro dało wyśmienity efekt. Mięso było bardzo soczyste i doskonale łączyło się z warzywami. Zapraszam po przepis!

Pieczony indyk faszerowany warzywami

Składniki:
1. Jeden cały indyk
2. Pół szklanki miodu
3. 2 łyżki masła klarowanego
4. Płaska łyżeczka ostrej papryki
5. 5 marchewek
6. 4 pietruszki
7. Kawałek pora
8. Duża cebula
9. Sól, pieprz, słodka papryka, imbir

Przygotowanie:
1. Z indyka usunąć wnętrzności. A następnie moczyć go całą noc (najlepiej 24h) w przygotowanej solance: 1,5 łyżki soli na 1 litr wody.
2. Przed pieczeniem indyka osuszyć.
3. Miód i masło podgrzać do połączenia się składników. Dodać ostrą paprykę i razem wymieszać. Tak przygotowaną marynatą dobrze natrzeć całego indyka.
4. Marchewki i pietruszkę zetrzeć.
5. Pora i cebulą pokroić w cieniutkie paseczki.
6. Warzywa zeszklić na patelni. Doprawić solą, pieprzem, imbirem, papryką.
7. Indyka nafaszerować warzywami i zszyć, żeby nie wypadły ze środka. Nogi związać, żeby za bardzo nie rozchodziły się na boki.
8. Indyka wstawiamy do nagrzanego już piekarnika. Pieczemy na podstawie takiego przelicznika: 1kg = 40-45 min. Mój indyk ważył 5kg, więc piekłam go praktycznie 4h w 180 stopniach.
9. Indyka piekłam w brytfannie i co jakiś czas polewałam go gotującą się wodą lub powstałym sosem. Gdy zaczyna się za bardzo rumienić, należy go przykryć papierem do pieczenia.

Jak widać troszkę za bardzo się przypiekł, ale myślę, ze to wina mojego piekarnika, do którego ledwo się zmieścił. 😉 Jednak wyszedł tak pyszny, że na pewno przy najbliższej okazji upiekę jeszcze raz.

indyk1

indyk2

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć!

Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka “Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka “Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.