Pierogi ziemniaczane z mięsnym farszem

Gdy byłam małą dziewczynką, babcia a potem mama robiły pyszne pierogi ziemniaczane z różnymi farszami: serowym, owocowym i mięsnym, zwane również kartaczami. I dziś mam dla Was przepis na takie pierogi z mięsnym farszem, bo te smakowały mi najlepiej. A najbardziej je lubię odgrzane na drugi dzień na patelni, takie przypieczone ze skwarkami 😀 Jesteście ciekawi przepisu? Jeśli tak, to czytajcie dalej 😀

Pierogi ziemniaczane z mięsnym farszem

Ciasto:
1. 4 kg ugotowanych ziemniaków
2. 4-5 dużych ziemniaków startych na tarce
3. Czubata łyżka mąki ziemniaczanej
4. Łyżeczka soli

Przygotowanie:
1. Ugotowane ziemniaki dobrze ostudzić i przepuścić przez praskę lub dobrze udziobać.
2. Dodać starte ziemniaki bez powstałego soku – należy go dobrze odcisnąć.
3. Wszystko dokładnie wyrobić ręką z mąką i solą.

Farsz:
1. 0,8 kg podrobów (wątróbka, serce, nerki itp.)
2. Ćwiartka z kurczaka
3. Cebula
4. Jajko
5. Sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Mięso ugotować, ostudzić i zmielić razem z cebulą.
2. Wymieszać z jajkiem.
3. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Z ciasta uformować okrągłe placuszki na dłoni, nakładać łyżką farsz, a następnie dokładnie zlepić boki i uformować pierogi takie, jak widać na zdjęciu. Pierogi wkładać do gotującej się wody i jak się zaczną gotować, to zmniejszyć ogień i gotować ok. 6-7 min.

p1

Z podanych proporcji wychodzi ok. 10 takich pierogów, ale to zależy też od tego, jakiej wielkości je uformujemy.

p2

Tak wyglądają od razu po ugotowaniu i przekrojeniu na pół.

p3

A to moja ulubiona wersja 😀 Podsmażone ze skwarkami i cebulką 😀

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć!

Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka “Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka “Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.