Wołowina duszona w sosie fasolkowo-dyniowym

Słońce na talerzu! 😉

Dziś Szef Kuchni poleca wołowinę duszoną w sosie fasolkowo-dyniowym!
Pyszne rozgrzewające danie na chłodniejsze dni 😉

Zapraszam na przepis!

Na początek kilka słów o wołowinie. Kto z Was lubi ten rodzaj mięsa? Ja bardzo! Jest ono nie tylko niskokaloryczne, wysokobiałkowe, ale też bardzo dobre w smaku. Znajdziemy w nim żelazo, cynk, witaminy z grupy B, potas, kwas CLA i tryptofan, czyli prekursor serotoniny. Dobra wołowina powinna mieć charakterystyczny mleczny zapach, mocno czerwoną barwę, a po przyciśnięciu powinna wracać do pierwotnej postaci. Należy również pamiętać, że mięso wołowe solimy na samym końcu, a nie przed przygotowaniem, ponieważ będzie twarde.

Wołowina duszona w sosie fasolkowo-dyniowym

Składniki:
1. 400g polędwicy wołowej
2. Masło klarowane
3. 600g dyni
4. 300g fasolki szparagowej
5. Spory kawałek pora
6. Szklanka wody
7. Pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka, imbir, sól

Przygotowanie:
1. Fasolkę szparagową ugotować i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Polędwicę wołową pokroić w kostkę i wyłożyć na rozgrzane masło na patelni. Dodać pora pokrojonego w cieniutkie paseczki. Smażyć, aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie.
3. Na mięso położyć pokrojona w kostkę dynię i zalać wodą. Dusić wszystko razem. W razie potrzeby dolać wody.
4. Na koniec dodać pokrojoną fasolkę szparagową, przyprawy i sól.
5. Wszystko dobrze wymieszać i jeszcze kilka minut poddusić.
6. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Witamina C z natki pietruszki wspiera wchłanianie żelaza z wołowiny.

wołoweSmacznego!!!

Ja uwielbiam tego typu potrawy, zwłaszcza na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki i przyprawy lepiej się ze sobą połączą i danie jest bardziej aromatyczne. Z tego względu zawsze przygotowuję większą porcję. Lubię je zjadać zarówno samo jak i z takimi dodatkami jak kasza gryczana czy ryż. Zachęcam do spróbowania! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć!

Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka “Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka “Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.