Kto lubi kapustę? Ja uwielbiam! 😉
Nie tylko dlatego, że dania z jej wykorzystaniem, jak np. kapuśniak, gołąbki, surówki są pyszne, ale kapusta to również prawdziwa multiwitamina. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B, witaminę C, A, K i E. Dodatkowo znajdziemy w niej dużo wapnia, magnezu, potasu i kwasu foliowego. Kapusta słynie z działania przeciwbólowego i przeciwzapalnego, a okłady z liści kapusty zna na pewno każda karmiąca mama. Kapusta świetnie nadaje się również dla osób, które borykają się z wysokim ciśnieniem lub zatrzymywaniem wody w organizmie.
A na koniec dodam jeszcze, że 100 gramów kapusty to tylko 32 kalorie 😀
I dziś mam dla Was przepis na pyszne danie właśnie z wykorzystaniem kapusty.
Delikatny kapuśniak z mięsem z kurczaka
Składniki:
1. Główka kapusty
2. 4 marchewki
3. 1 cebula
4. Masło klarowane
5. 2 ćwiartki z kurczaka
6. Koperek, szczypiorek
7. Pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulkę i smażyć do zarumienienia się.
2. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
3. Kapustę pokroić, włożyć do garnka z mięsem, marchewką, usmażoną cebulką i zalać wodą.
4. Wszystko razem posolić i gotować ok. 1 godziny.
5. Gdy mięso już będzie miękkie, wyjąć je, drobno pokroić i dodać do kapusty.
6. Wszystko razem dobrze wymieszać, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i ewentualnie jeszcze trochę soli. Chwilę jeszcze podgotować i wyłączyć.
7. Na koniec dodać drobno pokrojony koperek i szczypiorek.
Również bardzo lubię kapustę, a Twój kapuśniaczek wygląda bardzo apetycznie ❤
Dodaj komentarz