Domowa pieczona wędlina

W ostatnim wpisie pisałam, że obecnie bardzo ciężko jest znaleźć prawdziwą, dobrą wędlinę w sklepie. Z tego względu chcę Wam pokazać, że naprawdę dobrą, pieczoną szynkę można przygotować samemu w domu. I jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim zdrowa. Bez żadnych konserwantów i chemicznych dodatków. Do tego można ją przygotować w prosty i szybki sposób.

Pieczona domowa szynkasz2

Składniki:

– ok. 1,5-2 kg szynki wieprzowej
– 3 łyżki oleju kokosowego/oliw z oliwek
– 2 rozgniecione ząbki czosnku
– 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
– 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
– 1 łyżeczka bazylii
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie:

– W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy z olejem.
– Przygotowaną miksturą natrzeć dokładnie z każdej strony mięso.
– Natarte przyprawami mięso włożyć do worka do pieczenia i zostawić w lodówce na noc lub najlepiej na 24h.
– Po tym czasie mięso należy położyć w worku na blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 2h (w zależności od wielkości kawałka mięsa) w 180 stopniach.
– 10-15 min przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, wtedy mięso ładnie się przyrumieni.
– Po upieczeniu pozostawić mięso do ostygnięcia, nie kroić od razu, żeby nie straciło soczystości.

sz

 

Pieczony schabP1090833

Składniki:

– ok. 1,5-2 kg schabu wieprzowego
– 3 łyżki oleju kokosowego/oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli himalajskiej
– 1 łyżeczka curry
– 0,5 łyżeczki kurkumy
– 0,5 łyżeczki imbiru
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka bazylii

Przygotowanie:

– W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy z olejem.
– Przygotowaną miksturą natrzeć dokładnie z każdej strony mięso.
– Natarte przyprawami mięso włożyć do worka do pieczenia i zostawić w lodówce na noc lub najlepiej na 24h.
– Po tym czasie mięso należy położyć w worku na blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 2h (w zależności od wielkości kawałka mięsa) w 180 stopniach.
– 10-15 min przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, wtedy mięso ładnie się przyrumieni.
– Po upieczeniu pozostawić mięso do ostygnięcia, nie kroić od razu, żeby nie straciło soczystości.
P1090839

Tak upieczoną szynkę i schab kroimy w plasterki na kanapki. Pokrojone plastry mogą stanowić także mięsny element obiadu.;)

I oczywiście mieszanki przypraw są tylko moją propozycją. Tu możecie komponować sobie dowolnie przyprawy, według własnych upodobań. Przyznam też, że ja często improwizuję i marynatę bardzo często robię różną. I teraz szynki jadam tylko własne pieczone, te ze sklepu już mi zupełnie nie smakują 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć!

Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka “Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka “Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.