Szybki, sycący, prosty obiad z piekarnika! Nie wymaga tak naprawdę konkretnego przepisu. Wszystkie składniki bierzesz na oko, tyle, ile potrzebujesz. Natomiast podzielę się z Tobą tym, jak ja to robię.
Kurczak w boczku pieczony na warzywach
Ja bardzo go lubię! Jest to danie, które robi się bardzo szybko. Jest proste, smaczne i możesz przygotować tyle porcji, ile chcesz.
Składniki:
- Małe polędwiczki z kurczaka
- Cienkie plasterki chudego boczku
- Brokuł
- Papryka
- Sól, pieprz, bazylia
- Oliwa z oliwek
Ilość składników bierzesz tak naprawdę w zależności od tego, jak duże danie chcesz przygotować, ile porcji potrzebujesz. W tym daniu bardzo dobrze sprawdza się też kalafior.
Przygotowanie
- Warzywa umyć. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki jak na zdjęciu. Brokuł podzielić na różyczki. Warzywa położyć na dnie naczynia żaroodpornego. Oprószyć przyprawami i delikatnie skropić oliwą.
- Polędwiczki z piersi z kurczaka natrzeć delikatnie solą i pieprzem. Owinąć plasterkami boczku. Warto odstawić na ok. 1h, ale nie jest to punkt konieczny.
- Polędwiczki z boczkiem ułożyć na warzywach.
- Wstawić do nagranego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez ok. 25-30 min.
Można zjeść same polędwiczki z warzywami. Ja bardzo lubię takie połączenie. Można też podawać danie z ugotowanym ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Spróbujesz zrobić?