Kurczak w boczku pieczony na warzywach

Szybki, sycący, prosty obiad z piekarnika! Nie wymaga tak naprawdę konkretnego przepisu. Wszystkie składniki bierzesz na oko, tyle, ile potrzebujesz. Natomiast podzielę się z Tobą tym, jak ja to robię.

Kurczak w boczku pieczony na warzywach

Ja bardzo go lubię! Jest to danie, które robi się bardzo szybko. Jest proste, smaczne i możesz przygotować tyle porcji, ile chcesz.

Składniki:

  • Małe polędwiczki z kurczaka
  • Cienkie plasterki chudego boczku
  • Brokuł
  • Papryka
  • Sól, pieprz, bazylia
  • Oliwa z oliwek

Ilość składników bierzesz tak naprawdę w zależności od tego, jak duże danie chcesz przygotować, ile porcji potrzebujesz. W tym daniu bardzo dobrze sprawdza się też kalafior.

Przygotowanie

  1. Warzywa umyć. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki jak na zdjęciu. Brokuł podzielić na różyczki. Warzywa położyć na dnie naczynia żaroodpornego. Oprószyć przyprawami i delikatnie skropić oliwą.
  2. Polędwiczki z piersi z kurczaka natrzeć delikatnie solą i pieprzem. Owinąć plasterkami boczku. Warto odstawić na ok. 1h, ale nie jest to punkt konieczny.
  3. Polędwiczki z boczkiem ułożyć na warzywach.
  4. Wstawić do nagranego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez ok. 25-30 min.

Można zjeść same polędwiczki z warzywami. Ja bardzo lubię takie połączenie. Można też podawać danie z ugotowanym ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Spróbujesz zrobić?

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.