Nóżki w galarecie lub tzw. zimne nóżki – kiedyś za tym daniem nie przepadałam, nie mogłam na nie patrzeć i dziwiłam się, jak moi rodzice mogą to jeść. Natomiast teraz? Bardzo lubię i staram się robić i jeść jak najczęściej! A Ty lubisz zimne nóżki? 😉
Nóżki w galarecie lub tzw. zimne nóżki
Składniki:
1. 2 nogi wieprzowe
2. 1 golonka wieprzowa
3. 2/3 listki laurowe
4. 4 ziarenka ziela angielskiego
5. 4 ziarenka czarnego pieprzu
6. 2 marchewki
7. 1 pietruszka
8. Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso należy dobrze umyć, oczyścić i obejrzeć czy nie ma pozostałości włosków. Można opalić je nad gazem, jeśli są.
2. Zalać w dużym garnku zimną wodą (mięso musi być przykryte) i zagotować z zielem angielskim, pieprzem i laurowymi listkami. Następnie zmniejszyć płomień i pozostawić do wolniutkiego gotowania na ok. 4 godziny.
3. Dodać drobno pokrojone warzywa, doprawić solą, pieprzem i gotować jeszcze ok. pół godziny.
4. Wszystko lekko przestudzić, wyjąć mięso, a wywar przecedzić.
5. Mięso oddzielić od kości i drobno pokroić.
6. Pokrojone mięso i warzywa włożyć do salaterek, a następnie zalać wywarem.
7. Ostygnięte wstawić do lodówki do stężenia.
8. Jeśli ktoś chce wyjąć je z naczynia i podać na talerzyku, trzeba zanurzyć na chwilę salaterkę w gorącej wodzie.
9. Nóżki można podać z cytryną, chrzanem albo z octem.
Z podanych składników wyszły mi 4 takie porcje.
Smacznego!
P.S. Oczywiście można tutaj użyć mięsa z kurczaka, ale dla mnie osobiście to zupełnie coś innego, inny smak. Można też do ich przygotowania użyć żelatyny, ale prawdziwe nóżki nie wymagają jej dodania. Trzeba je wystarczająco długo gotować, a galaretka będzie miała odpowiednią konsystencję.