Pieczone udka z kurczaka na kapuście kiszonej

W sobotę wstawiłam zdjęcia mojego obiadu na Facebooku i nie zamierzałam dodawać przepisu, bo danie jest tak proste, że myślałam, że nie będzie potrzebny. Dostałam jednak mnóstwo pytań, jak przygotować pieczone udka, dlatego dziś wstawiam przepis. Zapraszam! 😉

Pieczone udka z kurczaka na kapuście kiszonej

U mnie porcja jest duża, bo robiłam rodzinny obiad, ale zawsze można ją zmniejszyć 😉

Składniki:

1. 14 udek z kurczaka
2. 1 kg kapusty kiszonej
3. 2 marchewki
4. Olej kokosowy
5. Sól, słodka papryka, kurkuma, curry, imbir, kumin rzymski

Przygotowanie:

1. Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą w miseczce i dobrze natrzeć udka z kurczaka.
2. Blaszkę lub naczynie żaroodporne posmarować olejem kokosowym, wyłożyć na nie kapustę kiszoną, a następnie zetrzeć marchewki.
3. Na kapuście i marchewce ułożyć zamarynowane udka z kurczaka.
4. Piec ok. 2h. Po 30 min. pieczenia przykryć papierem do pieczenia na ok. 30 min., a potem znów odkryć, żeby ładnie się przyrumieniły i skórka była chrupiąca.

udka2

udo

Smacznego! 🙂

Dołącz do rozmowy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.