Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem! Idealna jesienna słodkość 🙂 To mój smak dzieciństwa! Ten piękny zapach unoszący się nie tylko po kuchni, ale całym domu…. A Ty lubisz? Zachęcam do przygotowania według mojego przepisu z nutą kokosa 😉
Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem
Składniki:
2 jabłka
500ml mleka kokosowego
100g ryżu
2 płaskie łyżki masła klarowanego
Cynamon
2 łyżeczki ksylitolu
Sok z cytryny
Przygotowanie:
1. Mleko, 1 łyżeczkę ksylitolu, 1 łyżkę masła zagotować razem. Wsypać ryż i gotować.
2. Jabłka pokroić w małą kostkę. W garnku roztopić 1 łyżkę masła, dodać ksylitol, a po chwili jabłka. Dodać sok z cytryny i smażyć co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać 1 łyżeczkę cynamonu i wymieszać.
3. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć część ryżu, potem jabłka i pozostałą część ryżu.
4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok. 25 min.
Smacznego!
P.S. Też tak robisz ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem? Czy może masz swój przepis? A może masz inne danie i smaki dzieciństwa?