Myślałam, że sałatka a’la kebab jest wszystkim znana. Zdziwiłam się, gdy ostatnio moi gości jedli ją pierwszy raz. I do tego bardzo im smakowała. Z tego względu postanowiłam się podzielić z Tobą moim przepisem. Bo jak to mówią, co dom i rodzina, to sałatka ta sama, a smakuje jakoś inaczej. A może zrobiona trochę inaczej 😉 A Ty robisz taką sałatkę?

Sałatka a’la kebab

Składniki:

1. Podwójna pierś z kurczaka
2. Cebula
3. 5 ogórków korniszonach
4. Pół kapusty pekińskiej
5. Puszka kukurydzy konserwowej – zwracajcie uwagę, żeby nie miała w składzie cukru, wystarczy taki skład: kukurydza, woda, sól
6. Duża czerwona papryka
7. Ketchup dobrej jakości np. Krzepki Radek
8. Natka pietruszki
9. Majonez light
10. 2 łyżki ketchupu
11. Dobrej jakości przyprawa kebab lub gyros
12. Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Natrzeć dobrze przyprawą i wymieszać z oliwą. Zostawić na noc w lodówce.
2. Pierś z kurczaka usmażyć, zdjąć z patelni i przełożyć do naczynia, w którym będziemy robić sałatkę.
3. Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, na której smażyła się pierś z kurczaka. Zeszklić cebulę.
4. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę.
5. Kapustę pokroić w paseczki.
6. W naczyniu/pojemniku ułożyć produkty warstwami:
– usmażona w przyprawie pierś z kurczaka
– zeszklona cebulka
– pokrojone ogórki
– pokrojona kapusta pekińska
– posmarować majonezem
– polać ketchupem
– kukurydza bez zalewy
– pokrojona papryka
– pokrojona natka pietruszki

Smacznego!

P.S. Wiele osób mówi, że sałatka „kebabowa”, sałatka a’la kebab jest kaloryczna i niezdrowa. Niekoniecznie tak musi być. Majonez light lub majonezu z jogurtem obniża kaloryczność. Tak samo pierś z kurczaka można usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodatkowo pierś z kurczaka ma dużo białka, a mało tłuszczu. Tak samo mamy też dużo warzyw, wiec na porcję nie wychodzi wcale tak dużo kalorii. A poza tym dobrej jakości tłuszcze, jak np. oliwa z oliwek, czy dobrej jakości majonez, w którym są żółtka jaj też nam są potrzebne. Nie dajmy się zwariować. Sałatka a’la kebab może być elementem zdrowej diety 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.