Truskawkowo – kokosowy tort!

Sezon truskawkowy w pełni, a truskawki to jedne z moich ulubionych owoców. I jak najbardziej chcę teraz nacieszyć nimi moje kubki smakowe. 😀 A połączone z mleczkiem kokosowym to już niebo w gębie! Zarówno jako koktajl jak i domowe lody 🙂 Z tego właśnie względu postanowiłam połączyć te składniki i stworzyć truskawkowo – kokosowy tort na zimno! To prawda, trzeba włożyć w niego trochę pracy, ale smak wynagradza wszystko! Tort w sam raz sprawdzi się o tej porze roku, gdy na dworze jest coraz cieplej 😉 Tort jest bez glutenu, bez mleka i bez jajek! Składa się tylko z 4 składników 😉 A do tego jest przepyszny 😉

Truskawkowo – kokosowy tort!

Składniki:

1. 2 puszki mleka kokosowego (najlepiej wybrać mleko bez zbędnych dodatków oraz takie, które w swoim składzie będzie miało jak najwięcej kokosa)
2. 1,5 kg truskawek
3. Agar
4. Ksylitol

Przygotowanie:

1. Truskawki umyć i podzielić na 3 części, każda po 500 gramów.
2. 5 gram agaru rozpuścić w ¼ szklanki wody. Pierwszą część truskawek zblendować z 1 łyżką ksylitolu i zagotować. Dodać agar i gotować jeszcze razem ok. 1-2 min. Następnie wylać do tortownicy, schłodzić i wstawić do lodówki.
3. 5 gram agaru rozpuścić w ¼ szklanki wody. Puszkę mleka kokosowego wlać do garnka i zagotować z 1 łyżką ksylitolu. Dodać agar i gotować jeszcze razem ok. 1-2 min. Schłodzić i gdy powoli zacznie tężeć wylać na masę truskawkową, schłodzić i wstawić do lodówki.
4. 5 gram agaru rozpuścić w ¼ szklanki wody. Drugą część truskawek zblendować z 1 łyżką ksylitolu i zagotować. Dodać agar i gotować jeszcze razem ok. 1-2 min. Schłodzić i gdy powoli zacznie tężeć wylać na masę kokosową, schłodzić i wstawić do lodówki.
5. 5 gram agaru rozpuścić w ¼ szklanki wody. Puszkę mleka kokosowego wlać do garnka i zagotować z 1 łyżką ksylitolu. Dodać agar i gotować jeszcze razem ok. 1-2 min. Schłodzić i gdy powoli zacznie tężeć wylać na masę truskawkową, schłodzić i wstawić do lodówki.
6. 5 gram agaru rozpuścić w ¼ szklanki wody. Trzecią część truskawek zblendować z 1 łyżką ksylitolu i zagotować. Dodać agar i gotować jeszcze razem ok. 1-2 min. Schłodzić i gdy powoli zacznie tężeć wylać na masę kokosową, schłodzić i wstawić do lodówki.
7. Tort najlepszy jest na drugi dzień, gdy całą noc postoi w lodówce.

tort

c3

c1

Smacznego!

Dołącz do rozmowy

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.