Truskawkowo – kokosowy tort!

Sezon truskawkowy w pełni, a truskawki to jedne z moich ulubionych owoców. I jak najbardziej chcę teraz nacieszyć nimi moje kubki smakowe. 😀 A połączone z mleczkiem kokosowym to już niebo w gębie! Zarówno jako koktajl jak i domowe lody 🙂 Z tego właśnie względu postanowiłam połączyć te składniki i stworzyć truskawkowo – kokosowy tort na zimno! To prawda, trzeba włożyć w niego trochę pracy, ale smak wynagradza wszystko! Tort w sam raz sprawdzi się o tej porze roku, gdy na dworze jest coraz cieplej 😉 Tort jest bez glutenu, bez mleka i bez jajek! Składa się tylko z 4 składników 😉 A do tego jest przepyszny 😉

Jeśli ktoś jest zainteresowany przepisem, zapraszam do czytania!

Truskawkowo – kokosowy tort!

Składniki:
1. 2 puszki mleka kokosowego (najlepiej wybrać mleko bez zbędnych dodatków oraz takie, które w swoim składzie będzie miało jak najwięcej kokosa)
2. 1,5 kg truskawek
3. Agar
4. Ksylitol

Przygotowanie:
1. Truskawki umyć i podzielić na 3 części, każda po 500 gramów.
2. 5 gram agaru rozpuścić w ¼ szklanki wody. Pierwszą część truskawek zblendować z 1 łyżką ksylitolu i zagotować. Dodać agar i gotować jeszcze razem ok. 1-2 min. Następnie wylać do tortownicy, schłodzić i wstawić do lodówki.
3. 5 gram agaru rozpuścić w ¼ szklanki wody. Puszkę mleka kokosowego wlać do garnka i zagotować z 1 łyżką ksylitolu. Dodać agar i gotować jeszcze razem ok. 1-2 min. Schłodzić i gdy powoli zacznie tężeć wylać na masę truskawkową, schłodzić i wstawić do lodówki.
4. 5 gram agaru rozpuścić w ¼ szklanki wody. Drugą część truskawek zblendować z 1 łyżką ksylitolu i zagotować. Dodać agar i gotować jeszcze razem ok. 1-2 min. Schłodzić i gdy powoli zacznie tężeć wylać na masę kokosową, schłodzić i wstawić do lodówki.
5. 5 gram agaru rozpuścić w ¼ szklanki wody. Puszkę mleka kokosowego wlać do garnka i zagotować z 1 łyżką ksylitolu. Dodać agar i gotować jeszcze razem ok. 1-2 min. Schłodzić i gdy powoli zacznie tężeć wylać na masę truskawkową, schłodzić i wstawić do lodówki.
6. 5 gram agaru rozpuścić w ¼ szklanki wody. Trzecią część truskawek zblendować z 1 łyżką ksylitolu i zagotować. Dodać agar i gotować jeszcze razem ok. 1-2 min. Schłodzić i gdy powoli zacznie tężeć wylać na masę kokosową, schłodzić i wstawić do lodówki.
7. Tort najlepszy jest na drugi dzień, gdy całą noc postoi w lodówce.

tort

c3

c1

Smacznego!

Przyłącz się do konwersacji

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć!

Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka “Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka “Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.