Tosty chodziły za mną od dłuższego czasu. Takie pyszne, chrupiące, ciepłe. Jednak u mnie odpadają takie zwykłe, z chleba tostowego. I ostatnio koleżanka zainspirowała mnie i powstały tosty z płatków gryczanych i jajek. To jest podstawa. Możesz spróbować moje zielone tosty gryczane ze szpinakiem, bo są pyszne! Jednak z dodatkami możesz kombinować dowolnie.
Zielone tosty gryczane
Składniki:
1. 1,5 szklanki płatków gryczanych
2. 4 jajka
3. 225g mrożonego szpinaku
4. Sól, pieprz, słodka i ostra papryka
5. Dobrej jakości szynka lub inne dowolne dodatki np. plasterki cukinii, pomidora, ser żółty, mozzarella itp.
Sposób przygotowania:
1. Szpinak rozmrozić i drobno pokroić. Odcisnąć wodę.
2. Płatki wymieszać z jajkami, szpinakiem i przyprawami.
3. Toster nagrzać, nałożyć łyżką masę, na to plasterek szynki i na szynkę jeszcze raz masę.
4. Piec ok. 4-5 min.
5. Z podanych składników wyszły mi 3 takie porcja ja na zdjęciu.
Uwielbiam tosty! Te tutaj wyglądają bardzo smakowicie 🙂
Ogólnie nie znoszę diet, mam jednak to szczęście, ze sama z siebie lubię jeść zdrowo 🙂
Dodaj komentarz