Jajka lubi chyba każdy z nas. Jednak wiele osób obawia się ich jedzenia, głównie ze względu na cholesterol. Czy słusznie? Jajka! Tak czy nie? Dziś postaram się choć trochę przybliżyć odpowiedź na te pytanie.
Jajka! Tak czy nie?
Co wartościowego znajduje się w jajkach?
Pełnowartościowe białko
Jest to białko, które składa się ze wszystkich ośmiu aminokwasów egzogennych (leucyna, izoleucyna, walina, lizyna, tryptofan, fenyloalanina, metionina, treonina), których nasz organizm sam nie może wytworzyć. Trzeba codziennie mu je dostarczać z pożywieniem, dla jego prawidłowego wzrostu, regeneracji, funkcjonowania, budowy mięśni, odporności itd. Zaznaczam też, że połowa białka znajduje się w białku, a połowa w żółtku. Ponadto aminogram jajka jest najbardziej zbliżony do ludzkiego białka, co oznacza, że jest ono bardzo dobrze wykorzystywane i przyswajane przez nasz organizm.
Witamina A
Wpływa na procesy widzenia, zapewnia odpowiedni stan skóry oraz jest konieczna do prawidłowego wzrostu komórek, a także kości i ich prawidłowego uwapnienia. Jej niedobór powoduje kurzą ślepotę, suchą skórę oraz zahamowanie wzrostu.
Witamina D
Wzmacnia cały system immunologiczny i wpływa na zachodzący w organizmie metabolizm wapnia i fosforu. Jest ważna dla całego układu nerwowego oraz utrzymuje prawidłowa strukturę i funkcje kośćca. Jej niedobór powoduje choroby autoimmunologiczne, problemy z odpornością oraz powszechnie znaną wszystkim krzywicę.
Witaminę B12
Ma ogromny wpływ na układ nerwowy oraz uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Jej niedobór powoduje uszkodzenie układu nerwowego oraz niedokrwistość.
Lecytyna
Pozytywnie wpływa na nasze procesy myślowe, pamięć i koncentrację. Jest niezbędna do właściwego funkcjonowania naszego układu nerwowego.
Cholina
Bardzo ważna dla mózgu, bierze udział w neurotransmisji i przemianach grup metylowych, a więc pełni wiele bardzo ważnych funkcji metabolicznych w organizmie. Cholina wchodzi również w skład błon komórkowych, dzięki czemu są one bardziej stabilne. Ma również właściwości detoksykujące, ponieważ oczyszcza wątrobę i jednocześnie usprawnia produkcję żółci.
Luteina
Jest antyoksydantem i pozytywnie wpływa na nasz wzrok, chroniąc oczy przed promieniowaniem UVB i UVA, które jest dla nich szkodliwe.
Kwasy tłuszczowe omega 3
Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i wzroku, zmniejszają stężenie trójglicerydów, obniżają ciśnienie krwi i hamują powstawanie zakrzepów w naczyniach wieńcowych i mózgowych.
Cholesterol
Tak właśnie cholesterol, który jest też potrzebny, a wielu ludzi niepotrzebnie się go boi i przez to unika jedzenia jajek. Cholesterol nie jest dobry albo zły, on jest potrzebny
Ponadto w jajkach znajdziemy również witaminę E i K, resztę witamin z grupy B, selen, potas, cynk, magnez, żelazo, wapń, siarka, fosfor, miedź, mangan, jod.
Jak widać jajka to jeden z najbardziej odżywczych produktów, pełen witamin, minerałów, potrzebnych tłuszczów i cholesterolu. Jedyne czego nie ma w jajku to chyba witaminy C, ale spokojnie można ją dostarczyć dodając do jajecznicy warzywa lub owoce.
Jak to w końcu jest z tym cholesterolem?
Cholesterol pełni wiele bardzo ważnych funkcji w naszym organizmie. Jest przede wszystkim składnikiem błon komórkowych. Stanowi związek wyjściowy do syntezy hormonów sterydowych kory nadnerczy, hormonów płciowych, witaminy D oraz kwasów żółciowych i soli, które pomagają trawić jedzenie. Niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania neuronów, które znajdują się również w mózgu. I co ważne ok. ¾ cholesterolu obecnego w naszym organizmie to cholesterol endogenny, czyli wytwarzany przez nasz własny organizm. Natomiast ok. ¼ stanowi cholesterol egzogenny, który dostarczmy z pożywieniem. Więc jak widać, większość cholesterolu wytwarza nasza własna wątroba. A jego produkcja zależna jest od naszego ogólnego stanu zdrowia i sposobu odżywiania się. I nie tylko nadmierna ilość tłuszczów czy cholesterolu w diecie powoduje nadmierną jego ilość w organizmie, ale też nadmiar węglowodanów i ogólny stan zapalny w organizmie. Przy czym należy zaznaczyć, że nie tylko wysoki poziom cholesterolu jest szkodliwy, ale również niski, ponieważ zwiększa ryzyko takich chorób jak: niepłodność, depresja, stany lękowe.
Ile cholesterolu w jajkach?
Jedno duże jajko zawiera ok. 200 mg cholesterolu. Wiele osób uważa, że jedzenie jajek zwiększa poziom cholesterolu, a tym samym ryzyko udaru mózgu czy chorób serca. Jednak jedzenie produktów bogatych w cholesterol, w tym właśnie jajek, jako część zdrowej diety, nie stanowi tak dużego zagrożenia. W piramidzie żywienia jajka znajdują się wśród produktów, które należy spożywać kilka razy w tygodniu. Amerykańskie Stowarzyszenie Zapobiegania Chorobom Serca nie wskazuje żadnego limitu odnośnie spożywania jajek. Natomiast Światowa Organizacja Zdrowia zaleca nie przekraczać 10 jajek tygodniowo.
W jakiej formie spożywać jajka?
Jajka najlepiej spożywać w takiej formie, w której mamy płynne żółtko, czyli jajka na miękko i w formie jajecznicy z płynnym żółtkiem. Wpływa to na lepszą strawność i przyswajanie. Nie tracimy też większości składników odżywczych. Żółtka jaj można zjadać również na surowo. Natomiast białka muszą być ugotowane. W surowym białku znajduje się awidyna, która tworzy nieprzyswajalne połączenie z biotyną, ale już po ugotowaniu traci swoje wartości antyodżywcze. Ja zjadam jaja przede wszystkim na miękko i w formie jajecznicy. Uwielbiam też omlety na słodko i wytrawnie.
A Ty jadasz jajka? Często? W jakiej postaci najbardziej lubisz? 🙂
Potrzebujesz indywidualnego wsparcia?
Jeśli czujesz, że potrzebujesz indywidualnego wsparcia, możesz umówić się na konsultację ze mną. Dokładnie przeanalizujemy Twoją sytuację zdrowotną, objawy i samopoczucie. Wyznaczymy odpowiednie kierunki i wdrożymy właściwe dla Ciebie działania.
Jajka tak i to w każdej formie 😀
Jak najbardziej! Lubię jajka przyrządzone naprawdę na mnóstwo sposobów 🙂
Dodaj komentarz