Ostatnio wrzuciłam przepis na wypasiony omlet na słodko z owocami. Dziś z kolei dla odmiany omlet na wytrawnie ze szpinakiem i… No właśnie z salami, do którego mam straszną słabość… A Ty lubisz salami? Nie będę tym razem dyskutowała czy jest zdrowe czy nie, czy wolno czy nie wolno jeść. Po prostu raz na jakiś czas pozwalam sobie na salami w mojej diecie. Jeśli ktoś nie lubi salami, nie chce go użyć to może zastąpić je innym mięsem czy dobrą wędliną lub po prostu pominąć i zrobić bez.
Omlet ze szpinakiem i salami
Składniki:
1. 3 jajka
2. 3 łyżki mąki ryżowej
3. 50g salami
4. 200g mrożonego szpinaku
5. Sól, pieprz i ostra papryka
6. Oliwa z oliwek
7. Dodatki: u mnie to były pomidory, ale może być papryka, ogórek lub inne warzywa.
Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać odrobinę soli.
2. Do piany dodać żółtka i razem ubijać.
3. Dodać mąkę, przyprawy i wymieszać.
4. Dodać pokrojone w kostkę salami i rozmrożony szpinak. Można też wcześniej szpinak udusić na patelni z cebulką i następnie dodać do masy. Wtedy omlet będzie jeszcze lepszy.
5. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
6. Na patelni rozgrzać oliwę i wylać masę.
7. Smażyć, aż dół się zarumieni, a góra będzie ścięta, a następnie przewrócić na drugą stronę. Ja przyznaję, że nie zawsze mi się to udaję, więc często zanim przewrócę omleta, to dzielę go na pół.
8. Po usmażeniu podzielić na 4 części i zjeść z warzywami.