Kiedyś na siłownię przygotowałam batoniki czekoladowo-orzechowe z płatkami owsianymi, które cieszyły się bardzo dużym powodzeniem. Teraz trochę przepis zmieniłam i zamiast płatków dałam ryż preparowany, a zamiast miodu daktyle i muszę Ci powiedzieć, że wyszły naprawdę pyszne i delikatniejsze w smaku. Batoniki orzechowo-ryżowe. Mogą to potwierdzić klienci siłowni, ponieważ batoniki zniknęły w mgnieniu oka i dostałam wiele pytań o przepis. Także jest i on 🙂
Batoniki orzechowo-ryżowe
Składniki:
1. 500g masła orzechowego
2. 3 łyżki kakao
3. 100g ryżu preparowanego
4. 100g daktyli bez pestek
5. Ok. 1,5 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
1. Daktyle zalać w miseczce gorącą wodą i przykryć talerzykiem. Moczyć ok. 30 min.
2. Masło orzechowe, kakao i daktyle bez wody zblendować. Stopniowo do otrzymania orzechowego kremu dodawać wodę z daktyli i nadal blendować.
3. Na koniec dodać ryż i wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
4. Masę wyłożyć do blaszki/foremki i wstawić do lodówki na noc.
5. Masę można pokroić na mniejsze ciasteczka lub większe batoniki, które następnie można zawinąć w papier i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły jako przekąskę.