Batoniki orzechowo-ryżowe

Kiedyś na siłownię przygotowałam batoniki czekoladowo-orzechowe z płatkami owsianymi, które cieszyły się bardzo dużym powodzeniem. Teraz trochę przepis zmieniłam i zamiast płatków dałam ryż preparowany, a zamiast miodu daktyle i muszę Ci powiedzieć, że wyszły naprawdę pyszne i delikatniejsze w smaku. Batoniki orzechowo-ryżowe. Mogą to potwierdzić klienci siłowni, ponieważ batoniki zniknęły w mgnieniu oka i dostałam wiele pytań o przepis. Także jest i on 🙂

Batoniki orzechowo-ryżowe

Składniki:

1. 500g masła orzechowego
2. 3 łyżki kakao
3. 100g ryżu preparowanego
4. 100g daktyli bez pestek
5. Ok. 1,5 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

1. Daktyle zalać w miseczce gorącą wodą i przykryć talerzykiem. Moczyć ok. 30 min.
2. Masło orzechowe, kakao i daktyle bez wody zblendować. Stopniowo do otrzymania orzechowego kremu dodawać wodę z daktyli i nadal blendować.
3. Na koniec dodać ryż i wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
4. Masę wyłożyć do blaszki/foremki i wstawić do lodówki na noc.
5. Masę można pokroić na mniejsze ciasteczka lub większe batoniki, które następnie można zawinąć w papier i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły jako przekąskę.

batoniki orzechowo-ryżowe

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.