Ciasto bananowe – bez mleka i glutenu

Ciastko bananowe czy może inaczej chlebek bananowy to jedno z moich ulubionych ciast. Jest pyszne, szybkie i proste. Często je robię na co dzień lub inne okazje. Zachęcam i Ciebie do spróbowania. Tym bardziej, że jest to ciasto bananowe – bez mleka i glutenu, a więc sprawdzi się u osób, które z różnych względów muszę być na diecie bezmlecznej i/lub bezglutenowej. Natomiast jeśli nie musisz eliminować glutenu czy nabiału możesz wybrać inną mąkę i po prostu zwykły jogurt naturalny.

Ciasto bananowe – bez mleka i glutenu

Ja zrobiłam polewę z rozpuszczonej czekolady, ponieważ akurat miałam taką fajną wegańską, bemleczną. Jednak super smakuje też bez polewy lub np. z masłem orzechowym.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 ml jogurtu kokosowego
  • 11 łyżek oliwy
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 200g mąki ryżowej
  • 150g mąki gryczanej
  • 2-3 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kakao

Zamiast mąki ryżowej i gryczanej może być mix mąk bezglutenowych.

Przygotowanie:

1. Banany pokroić w plastry i dokładnie zblendować z jajkami, jogurtem i oliwą.
2. Wymieszać z resztą składników.
4. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę.
3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50-60 min. w 180 stopniach.
4. Gdy ciasto ostygnie można polać polewą.

Ciasto bananowe - bez mleka i glutenu

Smacznego!

Dołącz do rozmowy

8 komentarzy

  1. Uwielbiam wszystkiego rodzaju ciasta i chlebki bananowe. Mniam.

  2. Kocham takie przepisy i sama takie często dodaje ale… Takiego chlebka nie robiłam jeszcze :). W sensie robiłam bananowy ale inne miał składniki. Dziś sobota to może zrobię ten… 🙂

    1. Banany wcale nie są takie kaloryczne, nie warto się ich bać 😉 Najważniejszy jest umiar i rozsądek, liczy się całokształt diety 😉

    1. Tak, ze zwykłą mąką tak 😉 A dlaczego bez jajek? Można zrobić z kisielem z siemienia lnianego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.