Ciasto bananowe – bez mleka i glutenu

Jeśli uważnie śledzisz mojego bloga, to na pewno wiesz, że banany to jedne z moich ulubionych owoców 😉 Często towarzyszą mi w różnych przepisach i potrawach, dlatego dziś zapraszam Cię na ciasto bananowe bez mleka i glutenu. Ciepłe smakuje wyśmienicie, a zapach, jak się wyjmuje z piekarnika, jest obłędny. A jeszcze lepiej smakuje, jak kromki posmaruje się domowym masłem orzechowym. To pokusa, której nie jestem w stanie się oprzeć 🙂

Składniki na ciasto bananowe

1. 3/4 szklanki mąki jaglanej
2. 3/4 szklanki mąki ryżowej
3. 3 dojrzałe banany
4. 5 łyżek oliwy
5. 3 jajka
6. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
7. 1-2 łyżki ksylitolu
8. 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady

Przepis na ciasto bananowe

1. Banany pokroić w kostkę. Zblendować z mąką, żółtkami, olejem i proszkiem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z pozostałą masą.
4. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę.
3. Piec w piekarniku ok. 50 min. w 180 stopniach.
4. Gdy ciasto ostygnie, posmarować rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego!

Przyłącz się do konwersacji

8 komentarzy

    1. Banany wcale nie są takie kaloryczne, nie warto się ich bać 😉 Najważniejszy jest umiar i rozsądek, liczy się całokształt diety 😉

    1. Tak, ze zwykłą mąką tak 😉 A dlaczego bez jajek? Można zrobić z kisielem z siemienia lnianego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć!

Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka “Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka “Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.