Mamy pełne lato i mnóstwo pysznych, sezonowych owoców 😉 Pyszne są świeże, ale też super nadają się do lekkich, owocowych ciast. Wczoraj prawie cały dzień spędziłam u rodziców i tak spontanicznie naszło mnie na upieczenia ciasta z jagodami. Przypomniały mi się czasy, kiedy jak byłam dzieckiem bardzo często z mamą piekłam ciasta i po kuchni roznosiły się piękne zapachy. Tak wczoraj przypadkowo powstało pyszne ciasto jogurtowe z jagodami. Szybkie w przygotowaniu i pyszne w smaku 😉 Dodatkowo super opcja dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej.
Ciasto jogurtowe z jagodami
Składniki:
5 jajek
220g mąki kukurydzianej
400g jogurtu kokosowego
3-4 łyżki ksylitolu
300g jagód (mrożone lub świeże)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
Przygotowanie:
1. Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę.
2. Dodać jogurt i wymieszać.
3. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
4. Wsypać jagody i delikatnie wymieszać.
5. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45-50 min.
Smacznego!
P.S. Zamiast jagód można też użyć borówek czy malin. Może też być mieszanka owoców leśnych.