Moc owoców jagodowych! Owoce sezonowe o ciemnej barwie! Maliny, jagody, jeżyny, borówki… Lubisz? Jeśli tak to daj znać w komentarzu. Korzystaj i jedzie ich jak najwięcej. Właśnie teraz, kiedy mamy sezon. A jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego warto je jeść, to zapraszam do przeczytania całości artykułu.
Moc owoców jagodowych!
Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?
1. Zawierają mnóstwo antyoksydantów, które chronią nas przed wolnymi rodnikami
Wolny rodnik to niesparowany atom tlenu, który szuka pary dla siebie. I nie musi to być wcale inny atom tlenu, ale może to być także np. atom białka. Wolne rodniki przyspieszają proces starzenia się poprzez uszkadzanie włókien kolagenu, uszkadzają ściany naczyń krwionośnych, nasilają różne problemy skórne, powodują problemy z układem pokarmowym, odpornościowym, stawami oraz inne rodzaje dolegliwości. Wolne rodniki stopniowo niszczą strukturę komórki naszego ciała, uszkadzają błony komórkowe, DNA, przyspieszają ich śmierć, a w konsekwencji niszczą nasze zdrowie, ponieważ zmutowane komórki, które mnożą się w niekontrolowany sposób powodują nowotwory. Tworzą guzy, w których powstaje oddzielny układ krwionośny, powiększają się i zaczynają żyć własnym życiem. Jednak jeśli wolne rodniki są w odpowiedniej ilości w organizmie, to nic poważnego się nie stanie.
Problem pojawia się właśnie, gdy mamy ich nadmiar.
A pojawiają się na skutek stresu, przetworzonej diety, zażywania leków, palenia papierosów, picia dużych ilości alkoholu, zanieczyszczonego środowiska, toksyn, promieniowania UV, braku odpowiedniej ilości snu, aktywności fizycznej, zwłaszcza nadmiernej, a także nasz organizm sam je produkuje w wyniku naturalnego metabolizmu komórek. I właśnie celem antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy jest ochrona nas przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Antyoksydanty są to takie związki chemiczne, które dostarczamy z pożywieniem, a które łączą się z tymi wolnymi rodnikami tlenowymi i w ten sposób chronią nasz organizm przed ich złym wpływem. Mówiąc krótko przeciwdziałają procesowi utleniania. Owoce jagodowe swój intensywny kolor od ciemno różowego aż po intensywnie fioletowo-niebieski zawdzięczają antocyjanom. To naturalne barwniki, które są jednymi z najbardziej aktywnych przeciwutleniaczy, dlatego powinno być ich naszej diecie jak najwięcej.
2. Są prawdziwą bombą witaminowo-mineralną
Przyswajalną w najlepszy możliwy sposób. Dużo lepiej niż witaminy czy minerały z suplementów, ponieważ tutaj są otoczone innymi ważnymi związkami i enzymami, które ułatwiają ich wchłanianie i przyswajanie. Dodatkowo zawierają błonnik rozpuszczalny, który wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego.
3. Wpływają pozytywnie na naszą skórę, włosy i paznokcie
Witamina C z owoców wygładza skórę i jest potrzebna do produkcji kolagenu. Wyciągi z borówki znajduje swoje zastosowanie w produktach kosmetycznych do nawilżania oraz odżywiania skóry.
4. Wiele osób nie je owoców, ponieważ boi się, że przytyje od nich
Otóż prawda jest taka, że tyjemy przede wszystkim od nadmiaru kalorii. Tak samo można przytyć jedząc zbyt dużo mięsa, orzechów czy właśnie owoców. Pamiętajmy jednak, żeby codziennie nie jeść po kilka kilogramów tych owoców, ponieważ to też nie będzie zdrowe. Jednak są wyjątki 🙂 Sama mam czasami latem tak, że potrafię zjeść kilogram truskawek na raz nie wiadomo kiedy i jak 🙂 Ale tłumaczę sobie, że przecież są tak krótko i zaraz się skończą. 😀 Też tak masz?
5. Mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne
Znajdziesz tu kaloryczność owoców na 100g oraz ich indeks glikemiczny:
- truskawki = 32 kcal, IG = 25
- maliny = 52 kcal, IG = 25
- jagody = 45 kcal, IG = 25
- wiśnie = 50 kcal, IG = 25
- czereśnie = 61 kcal, IG = 20
- borówki = 57 kcal, IG = 25
- aronia = 47 kcal, IG = 25
- jeżyny = 43 kcal, IG = 25
- czerwona porzeczka= 31 kcal, IG = 25
- czarna porzeczka = 35 kcal, IG = 25
6. Poprawiają odporność i ogólnie stan naszego organizmu i zdrowia dzięki kumulacji zwartych w nim witamin i minerałów
- Maliny mają świetne właściwości pomagające w leczeniu przeziębienia. W swoim składzie zawierają kwas salicylowy, czyli składnik aspiryny. Działają napotnie na organizm i pomagają obniżyć gorączkę. Dzięki zawartości kwasu elagowego pomagają pokonać kaszel i rozgrzać organizm. Wpływają na poprawę wzroku.
- Jagody i borówki wspomagają nasz wzrok, poprawiają ostrość widzenia po zapadnięciu zmroku i chronią przed kurzą ślepotą.
- Czereśnie są dobrze znanym środkiem leczniczym na podagrę, artretyzm i reumatyzm. Pomagają przezwyciężyć drętwienie kończyn i paraliż będące skutkiem reumatyzmu. Zawierają spore ilości żelaza.
- Jeżyny stosowane są w leczeniu biegunki i anemii.
- Truskawki – pomocne są przy odnowie naczyń krwionośnych i tkanki łącznej ze względu na dużą zawartość krzemu i witaminy C.
7. Owoce są bardzo smaczne i dzięki temu poprawiają nam samopoczucie
Są dużo bezpieczniejszą i zdrowszą przekąską niż słodycze 😉
I tutaj polecam przede wszystkim aronie, borówkę, jeżyny, jagody, wiśnie, czereśnie, maliny, porzeczki, truskawki i śliwki. Cieszmy się nimi póki są!
Jednak, aby móc dłużej cieszyć się smakiem oraz wartościami odżywczymi tych pysznych owoców można oczywiście zakupić je w sezonie letnim i zamrozić. Albo po prostu zimą kupować mrożone. Ja tak często robię 😉
Umów się na konsultację ze mną
Jeśli masz różne problemy zdrowotne, zaburzenia gospodarki cukrowej, hormonalnej, pogorszone samopoczucie, czujesz, że potrzebujesz pomocy i wsparcia, możesz umówić się na wstępną konsultację ze mną. Razem dokładnie przeanalizujemy Twoją sytuację zdrowotną, objawy i samopoczucie. Wspólnie znajdziemy przyczyny problemów, ustalimy, co warto zrobić, w którą stronę iść. Wprowadzimy odpowiednie działania.