Dziś mam dla Ciebie propozycję zdrowej przekąski do filmu lub dla gości, których się spodziewasz. Często wiele osób zwraca się do mnie z prośbą, żebym poleciła jakąś lepszą przekąskę na wieczorny seans filmowy zamiast chipsów lub paluszków. Często tu polecam cieciorkowe orzeszki. Jedną z moim ulubionych przekąsek 😉 To naprawdę ciekawa odmiana dla klasycznych przekąsek. Cieciorkowe orzeszki sprawdzą się także jako super dodatek do różnych zup krem.
Cieciorkowe orzeszki
Składniki:
1. Słoik cieciorki konserwowej – po odsączeniu zalewy 400g
2. 2 łyżki oliwy z oliwek
3. Przyprawy: sól himalajska, chili, ostra/słodka papryka, granulowany czosnek, kurkuma, cynamon, kardamon, imbir – Ty decydujesz jakie smaki preferujesz i na co akurat masz ochotę.
Przygotowanie:
1. Cieciorkę ze słoika odlać z zalewy. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec ok. 15 min. Ziarenka powinny leżeć luźno, nie powinny się za bardzo stykać i leżeć jedne na drugich.
2. Między czasie w misce wymieszać oliwę z przyprawami.
3. Cieciorkę wyjąć z piekarnika, wsypać do miski i dokładnie wymieszać z przyprawami i oliwą.
4. Jeszcze raz cieciorkę wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika na 20-25 min.
5. Między czasie zaglądaj do piekarnika i przemieszaj łyżką ziarenka.