Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Faszerowana cukinia lub papryka są jednymi z moich ulubionych dań. Przypominają mi zdrową wersję zapiekanki. Takie dania też bardzo lubią moi Pacjenci i często pojawiają się u nich w jadłospisach. Oczywiście, jeśli tego chcą, ponieważ jadłospis zawsze dopasowuję indywidualnie. Dziś przedstawiam Ci przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem

 

Składniki:

1. Jedna większa cukinia
2. Nieduża cebulka
3. 50g ryżu
4. 100g mielonego mięsa z indyka
5. 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
6. Oliwa z oliwek
7. Ser żółty
8. Sól, pieprz, curry, bazylia, szczypiorek

Przygotowanie:

1. Cukinię bardzo dobrze umyć i przekroić wzdłuż. Wydrążyć środek z nasionkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec ok. 15-20 min.
2. Ryż ugotować.
3. Cebulkę podsmażyć na oleju, dodać wydrążony i pokrojony środek cukinii, posolić i dusić razem do miękkości.
4. Mięso z indyka wymieszać z curry i usmażyć na patelni.
5. Do mięsa przełożyć cebulkę z cukinią. Doprawić solą, pieprzem, oregano i wymieszać z koncentratem pomidorowym.
6. Wyjąć cukinię z piekarnika, wyłożyć do nich farsz i wstawić jeszcze na ok. 10 min.
7. Wyjąć cukinię i położyć plasterki sera żółtego lub posypać startym serem żółtym. Wstawić jeszcze na 5 min. do piekarnika.
7. Po wyjęciu posypać szczypiorkiem.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem super smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno 😉

Dołącz do rozmowy

4 komentarze

  1. Jakiego sera używasz? Ja lubię na pleśniowym ale najlepiej mi smakuje jak da się do zapiekania kawałeczki raclette albo morbier. Szalenie zmieniają smak potrawy, znacznie bardziej niż wiele przypraw.

    1. Tu był zwykły ser żółty, ale bardzo lubię też pleśniowy 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.