Faszerowana cukinia lub papryka są jednymi z moich ulubionych dań. Przypominają mi zdrową wersję zapiekanki. Takie dania też bardzo lubią moi Pacjenci i często pojawiają się u nich w jadłospisach. Oczywiście, jeśli tego chcą, ponieważ jadłospis zawsze dopasowuję indywidualnie. Dziś przedstawiam Ci przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Składniki:
1. Jedna większa cukinia
2. Nieduża cebulka
3. 50g ryżu
4. 100g mielonego mięsa z indyka
5. 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
6. Oliwa z oliwek
7. Ser żółty
8. Sól, pieprz, curry, bazylia, szczypiorek
Przygotowanie:
1. Cukinię bardzo dobrze umyć i przekroić wzdłuż. Wydrążyć środek z nasionkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec ok. 15-20 min.
2. Ryż ugotować.
3. Cebulkę podsmażyć na oleju, dodać wydrążony i pokrojony środek cukinii, posolić i dusić razem do miękkości.
4. Mięso z indyka wymieszać z curry i usmażyć na patelni.
5. Do mięsa przełożyć cebulkę z cukinią. Doprawić solą, pieprzem, oregano i wymieszać z koncentratem pomidorowym.
6. Wyjąć cukinię z piekarnika, wyłożyć do nich farsz i wstawić jeszcze na ok. 10 min.
7. Wyjąć cukinię i położyć plasterki sera żółtego lub posypać startym serem żółtym. Wstawić jeszcze na 5 min. do piekarnika.
7. Po wyjęciu posypać szczypiorkiem.
Jakiego sera używasz? Ja lubię na pleśniowym ale najlepiej mi smakuje jak da się do zapiekania kawałeczki raclette albo morbier. Szalenie zmieniają smak potrawy, znacznie bardziej niż wiele przypraw.
Tu był zwykły ser żółty, ale bardzo lubię też pleśniowy 😉
Uwielbiam cukinię w każdym daniu. Pozdrawiam 🙂
To tak jak ja 😉
Dodaj komentarz