Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Faszerowana cukinia lub papryka są jednym z moich ulubionych dań. Przypominają mi zdrową wersję zapiekanki. Takie dania też bardzo lubią moi Pacjenci, często pojawiają się u nich w jadłospisach. Dziś przedstawiam Wam przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Składniki na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem:
1. Jedna większa cukinia
2. Nieduża cebulka
3. 50g ryżu
4. 100g mielonego mięsa z indyka
5. 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
6. Oliwa z oliwek
7. Ser żółty
8. Sól, pieprz, curry, bazylia, szczypiorek

Przygotowanie cukinii faszerowanej mięsem mielonym i ryżem:
1. Cukinię bardzo dobrze umyć. Przekroić wzdłuż. Wydrążyć środek z nasionkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec ok. 15-20 min.
2. Ryż ugotować.
3. Cebulkę podsmażyć na oleju, dodać wydrążony i pokrojony środek cukinii, posolić i dusić razem do miękkości.
4. Mięso z indyka wymieszać z curry i usmażyć na patelni.
5. Do mięsa przełożyć cebulkę z cukinią. Doprawić solą, pieprzem, oregano i wymieszać z koncentratem pomidorowym.
6. Wyjąć cukinię z piekarnika, wyłożyć do nich farsz i wstawić jeszcze na ok. 10 min.
7. Wyjąć cukinię i położyć plasterki sera żółtego lub posypać startym serem żółtym. Wstawić jeszcze na 5 min. do piekarnika.
7. Po wyjęciu posypać szczypiorkiem.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć!

Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka “Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka “Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.