Deser w słoiczku orzechowo-bananowy

Lubię jeść i robić różne słodkości. Ale jak upiekę duże ciasto lub zrobię inny deser, a nie spodziewam się gości, to wszystko sama muszę zjeść 😉 A nie chcę codziennie przez tydzień jeść tego samego ciasta. Na raz też go nie zjem, choć czasami chciałabym 😉 Dlatego bardzo lubię robić słodkości na jeden raz, czyli na jedną porcję 😉 Jak różne desery w słoiczkach, jedno porcjowe ciasta czy różne zapiekanki na słodko. Tak też powstał pomysł na deser w słoiczku orzechowo-bananowy. Połączenie moich ulubionych smaków, czyli orzechów i banana.

Deser w słoiczku orzechowo-bananowy

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki mleka migdałowego
1 łyżeczka soku z cytryny
4 dojrzałe banany
masło orzechowe
orzeszki ziemne, mogą też być inne np. laskowe lub nerkowca
4 szklane słoiczki

Przygotowanie:

1. Mleko zagotować, dodać kaszę i ugotować. Następnie ostudzić.
2. Ostudzoną kaszę zblendować z pokrojonymi bananami do uzyskania jednolitego kremu.
3. Do szklanki wypełnionej połowy wrzątkiem dodać 1 łyżkę masła orzechowego i połączyć do uzyskania kremu.
4. Orzeszki ziemne delikatnie posiekać.
5. Przełożyć warstwami masy do słoiczków. Warstwy: masa z kaszy -> 1 łyżka masła orzechowego -> kawałki orzeszków -> masa z kaszy -> 1 łyżka kremu orzechowego -> kawałki orzeszków. Tak jak na zdjęciu 😉
6. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Lubisz takie desery w słoiczku? Próbowałaś?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.