Kasza jaglana – królowa kasz!

Kasza jaglana – królowa kasz! Moja ulubiona 🙂 Od razu po pierwszym jej spróbowaniu się w niej zakochałam. A dlaczego warto ją jeść? Jakie posiada właściwości? O tym dzisiejszy wpis! Zapraszam do czytania!

Kasza jaglana – królowa kasz!

Kasza jaglana jest najstarszą z kasz i powstaje z prosa. Warto przed ugotowaniem wsypać ją do wrzątku, odsączyć, a następnie przelać zimną wodą, aby nie była gorzka, na co narzeka wiele osób. Kasza jaglana jest dosyć specyficzna w smaku i nie każdy ją lubi. Jest lekkostrawna, bardzo delikatna i nie tak wyrazista, jak np. kasza gryczana. Jednak jest bardzo uniwersalna i można używać jej na różne sposoby. Sprawdza się zarówno w daniach na słodko, jak i wytrawnych. Może być składnikiem deserów i sałatek oraz stanowi świetny dodatek do różnych mięs. Fajnie sprawdzają się tutaj warzywa (cukinia, papryka) faszerowane nadzieniem z dodatkiem kaszy jaglanej, różne pasztety oraz sałatki z kaszą jaglaną i warzywami. A teraz przejdźmy do konkretów.

Kasza jaglana wyróżnia się prawdziwym bogactwem składników mineralnych.

Ma ich więcej niż inne zboża takie jak pszenica, żyto czy jęczmień. W jej składzie znajdziemy:

  • Witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B2 i B6, które dbają o nasz na układ nerwowy, prawidłowy metabolizm, poprawiają przemianę materii i pozytywnie wpływają na koncentrację,
  • Żelazo – pomocne u osób zmagających się z anemią
  • Miedź – bierze udział w syntezie hemoglobiny i razem z żelazem uczestniczy w transporcie tlenu do każdej komórki, od jej ilości zależy praca mózgu. Wpływa także na przesyłanie impulsów nerwowych i poziom neuroprzekaźników
  • Magnez – pomaga przy nadmiernym stresie
  • Potas – pomaga w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej orgiazmu
  • Wapń – przede wszystkim wpływa na mocne kości i zdrowe zęby, ale też sprawne mięśnie, lepszy nastrój
  • Fosfor – również odpowiada za zdrowe i mocne kości oraz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
  • Witamina E – nazywana witaminą młodości, bardzo silny antyoksydant, który walczy z wolnymi rodnikami i opóźnia procesy starzenia organizmu
  • Lecytyna – pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację
  • Krzemionkę – zapobiega odwapnianiu kości, ma bardzo dobry wpływ na skórę, włosy i paznokci. Niewiele produktów spożywczych zawiera ten bardzo ważny składnik.
  • Tryptofan – wpływa na poprawę nastroju

Jakie zalety ma kasza jaglana?

1. Rzadko kiedy uczula. Bez problemu mogą po nią sięgać osoby cierpiące na alergie pokarmowe.
2. Z natury nie zawiera glutenu, więc świetnie sprawdzi się u osób na dietach bezglutenowych.
3. Ma właściwości ocieplające i rozgrzewające organizm, dlatego bardzo fajnie sprawdza się jesienią i zimą w naszym menu. Pomaga osobom, które szybko marzną lub z natury mają zimne dłonie/stopy.
4. Działa odśluzowująco i wysuszająco na błony śluzowe, zmniejsza stan zapalny na błonach śluzowych przez co wspomaga proces leczenia przeziębienia, kataru, zapalenia zatok i problemów z górnym odcinkiem układu oddechowego. Z tego względu warto ją włączyć do jadłospisu podczas infekcji, ponieważ pomaga się pozbyć kaszlu i kataru poprzez usuwanie nadmiaru śluzu z organizmu. W tym czasie polecam też odstawić nabiał, który z kolei zaśluzowuje organizm.
5. Ma właściwości antygrzybicze, ponieważ alkalizuje organizm zakwaszony przez drożdżaki.
6. Działa antywirusowo, co pozwala skrócić czas infekcji i przeziębienia.
7. Działa odkwaszająco, posiada właściwości chelatujące i oczyszcza organizm z toksyn.
8. Zawiera spore ilości białka.
9. Jest lekkostrawna, sprawdzi się w problemach z układem pokarmowych i wielu jednostkach chorobowych.
10. Jest powszechnie dostępna i nie jest droga w porównaniu z innymi produktami bezglutenowymi jak komosa ryżowa czy amarantus.
11. Jest uniwersalna, z jej użyciem można przygotowywać wiele dań różnego rodzaju.
12. Świetnie się sprawdza po treningu, jako dobre źródło węglowodanów i szybki zastrzyk energii.

Nie znaczy to, że powinniśmy teraz jeść ją codziennie na śniadanie, obiad i kolację. Nawet jaglanka codziennie na śniadanie to już za dużo. Umiar to podstawa, jak we wszystkim. Myślę, że włączenie jej do diety 2-3 razy w tygodniu będzie w porządku.

Uwaga!

Na ilość kaszy jaglanej w swojej diecie warto, żeby uważały osoby z niedoczynnością tarczycy. Może ona ją nasilać ze względu na zawartość związków hamujących produkcję hormonów tarczycy, w tym goitrogenów, które zaburzają metabolizm jodu. W przypadku osób zdrowych, stosujących urozmaiconą dietę i spożywających kaszę jaglaną w rozsądnych ilościach substancje goitrogenne nie stanowią zagrożenia. Warto pamiętać, że jej wcześniejsze moczenie, a następnie ugotowanie zmniejsza ilość szkodliwych substancji o ok 30%. Dodatkowo sama ugotowana kasza ma też wysoki IG, więc ważne jest tutaj z czym ją połączymy, zwłaszcza u osób borykających się z cukrzycą i insulinoopornością.

A Ty lubisz kaszę jaglaną? W jakim połączeniu najczęściej ją jadasz?

Na blogu znajdziecie przepis na papryki faszerowane kaszą jaglaną. 😉

Umów się na konsultację ze mną

Jeśli masz różne problemy zdrowotne, zaburzenia gospodarki cukrowej, hormonalnej, pogorszone samopoczucie, czujesz, że potrzebujesz pomocy i wsparcia, możesz umówić się na wstępną konsultację ze mną. Razem dokładnie przeanalizujemy Twoją sytuację zdrowotną, objawy i samopoczucie. Wspólnie znajdziemy przyczyny problemów, ustalimy, co warto zrobić, w którą stronę iść. Wprowadzimy odpowiednie działania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.