Papryki faszerowane kaszą jaglaną

W ostatnim artykule napisałam, dlaczego warto włączyć do swojego menu kaszę jaglaną. Jeśli jeśli go nie czytałaś, to bardzo polecam. Natomiast dziś mam dla Ciebie przepis z jej użyciem. Polecam pyszne papryki faszerowane kaszą jaglaną. Znasz? Robiłaś? Lubisz?

Papryki faszerowane kaszą jaglaną

Składniki:

1. 2 papryki
2. 4 łyżki kaszy jaglanej
3. Nieduża cebulka
4. 2 średnie marchewki
5. 100g mielonego mięsa z indyka – opcjonalnie, można pominąć
6. Oliwa z oliwek
7. Curry, sól, pieprz, koperek, bazylia

Przygotowanie:

1. Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min.
2. Kaszę jaglaną ugotować.
3. Cebulkę podsmażyć na oliwie. Dodać starte na tarce marchewki i posolić. Dusić, aż warzywa będą miękkie.
4. Mięso wymieszać z curry i usmażyć na oleju.
5. Do mięsa dodać kaszę, marchewkę z cebulką i doprawić przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać.
6. Papryki wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na nie farsz i piec jeszcze ok. 15 min. Po wyjęciu posypać świeżym koperkiem.
Papryki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. 😉

Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.