Już niedługo Wielkanoc 🙂 A z czym wszystkim kojarzy się Święto Wielkiej Nocy? Oczywiście, że z jajkami. Dlatego dziś mam dla Ciebie świetny przepis na kotleciki jajeczne – Pieguski 😉 Moja mama, jak je zobaczyła, nazwała je Pieguskami i tak już zostało 😛 W sam raz się sprawdzą na zbliżające się święta, ale nie tylko 😉 Są super jako przekąska, ale też i element dania obiadowego.
Kotleciki jajeczne – Pieguski
Składniki:
1. 10 jajek ugotowanych na twardo
2. 2 jaja surowe
3. 1 kg pieczarek
4. 2 cebule
5. 4 łyżki namoczonych płatków jaglanych
6. Natka pietruszki, koperek (ja użyłam mrożonych)
7. Oliwa z oliwek
8. Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ugotowane jajka pokroić w drobniutką kostkę.
2. Na oleju zeszklić cebulę.
3. Pieczarki zetrzeć na tarce i udusić na patelni do odparowania wody.
4. W misce wymieszać pokrojone jaja i ostudzone pieczarki z cebulą.
5. Do masy dodać surowe jaja, namoczone płatki, pietruszkę, koperek, przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać.
6. Z masy uformować kotleciki.
7. Smażyć na do delikatnego zarumienienia.
Z podanych proporcji wyszły 22 kotleciki. Jeśli wolisz mniej, możesz zmniejszyć odpowiednio ilość składników. Ja zawsze wolę zrobić więcej, bo szybko schodzą, a im chcę zostawić trochę na następny dzień 🙂 Znasz te kotleciki? Lubisz?
Piegowate kotleciki 🙂 Chętnie wypróbuję 🙂
Super, cieszę się! 🙂
Gdyby nie te białe kropeczki pomyślałabym, że to kotlety mielone 😀 Koniecznie muszę spróbować!
Haha faktycznie 🙂 jednak te są równie pyszne, jak nie lepsze! 🙂
Uwielbiam takie kotleciki! Co jakiś czas robię bardzo podobne! 😀
Super! TO tak jak ja 🙂
Dodaj komentarz