Kotleciki jajeczne – Pieguski

Już niedługo Wielkanoc 🙂 A z czym wszystkim kojarzy się Święto Wielkiej Nocy? Oczywiście, że z jajkami. Dlatego dziś mam dla Ciebie świetny przepis na kotleciki jajeczne – Pieguski 😉 Moja mama, jak je zobaczyła, nazwała je Pieguskami i tak już zostało 😛  W sam raz się sprawdzą na zbliżające się święta, ale nie tylko 😉 Są super jako przekąska, ale też i element dania obiadowego.

Kotleciki jajeczne – Pieguski

Składniki:

1. 10 jajek ugotowanych na twardo
2. 2 jaja surowe
3. 1 kg pieczarek
4. 2 cebule
5. 4 łyżki namoczonych płatków jaglanych
6. Natka pietruszki, koperek (ja użyłam mrożonych)
7. Oliwa z oliwek
8. Sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotowane jajka pokroić w drobniutką kostkę.
2. Na oleju zeszklić cebulę.
3. Pieczarki zetrzeć na tarce i udusić na patelni do odparowania wody.
4. W misce wymieszać pokrojone jaja i ostudzone pieczarki z cebulą.
5. Do masy dodać surowe jaja, namoczone płatki, pietruszkę, koperek, przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać.
6. Z masy uformować kotleciki.
7. Smażyć na do delikatnego zarumienienia.

P1090628

Z podanych proporcji wyszły 22 kotleciki. Jeśli wolisz mniej, możesz zmniejszyć odpowiednio ilość składników. Ja zawsze wolę zrobić więcej, bo szybko schodzą, a im chcę zostawić trochę na następny dzień 🙂 Znasz te kotleciki? Lubisz?

Smacznego!

Dołącz do rozmowy

6 komentarzy

  1. Gdyby nie te białe kropeczki pomyślałabym, że to kotlety mielone 😀 Koniecznie muszę spróbować!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.