Dziś mam coś dla osób lubiących ostre smaki, a mianowicie pikantne leczo z cieciorką i kiełbaską. 😉 Szybkie, jednogarnkowe, pyszne, aromatyczne i bardzo sycące. A na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej 😉 Musisz koniecznie spróbować!
Leczo z cieciorką i kiełbaską
Składniki:
1. 200g cieciorki
2. 360g dobrej jakości kiełbaski
3. 1 cukinia
4. 2 marchewki
5. 1 cebula
6. 500ml przecieru pomidorowego
7. Oliwa z oliwek
8. Chilli, sól, pieprz, bazylia
Przygotowanie:
1. Cieciorkę zalać wodą i moczyć ją przez 12h, najlepiej to zrobić na noc. Następnie wylać wodę, nalać świeżej i ugotować do miękkości.
2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać warzywa pokrojone w kostkę i dusić razem.
3. Kiełbaskę pokroić w plasterki lub kostkę. Podsmażyć na suchej patelni bez tłuszczu.
4. Do warzyw dodać kiełbaskę, cieciorkę i wszystko razem wymieszać.
5. Wlać przecier pomidorowy i doprawić przyprawami.
6. Poddusić jeszcze chwilę wszystko razem.
Z podanych składników wyszła taka porcja 🙂