Leczo z warzywami i kiełbaską

Leczo jest chyba moim ulubionym letnim posiłkiem. Uwielbiam je za ilość warzyw, które można w nim przemycić. Dzięki temu zawiera naprawdę mnóstwo witamin i składników mineralnych. A do tego jest bardzo sycące. Leczo można zjeść z makaronem, ryżem czy pieczywem. Natomiast ja uwielbiam jeść po prostu same leczo. Podzielę się dziś z Tobą moim przepisem na leczo z warzywami i kiełbaską. A jaka jest Twoja ulubiona wersja?

Leczo z warzywami i kiełbaską

Składniki:

  • 400g piersi z kurczaka lub indyka
  • 400g dobrej kiełbaski
  • 500g cukinii
  • 2 papryki, ja najbardziej lubię czerwoną i żółtą
  • 2-3 większe marchewki
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • ok. pół szklanki ketchupu (ja wolę pikantny;)
  • Sól, pieprz, ostra/słodka papryka w proszku, imbir, oregano, natka pietruszki, koperek

Z tych składników naprawdę wychodzi porządna porcja leczo i dzięki temu mamy obiad na następny dzień lub dla całej rodziny 🙂

Przygotowanie:

  1. Kiełbaskę pokroić w kostkę lub plasterki. Podsmażyć na patelni. Ja to robię na patelni bez tłuszczu.
  2. Do dużego garnka wlać oliwę i podsmażyć pokrojoną cebulę z czosnkiem.
  3. Dodać mięso pokrojone w kostkę i razem podsmażyć.
  4. Równocześnie podsmażać kiełbaskę na patelni.
  5. Wszystkie warzywa odpowiednio przygotować, umyć i pokroić. Dodać do garnka z mięsem.
  6. Warzywa dusić, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
  7. Do garnka z mięsem i warzywami dodać podsmażoną kiełbaskę, passatę, ketchup i przyprawy.
  8. Dusić razem. Na koniec posypać natka pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.

Smacznego!

A Ty lubisz leczo z warzywami i kiełbaską? Jaka jest Twoja ulubiona wersja?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.

Umów się na konsultację ze mną!

Sprawdź czy i jak mogę Ci pomóc! Wspólnie poszukajmy rozwiązania Twoich problemów.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.