Leczo jest chyba moim ulubionym letnim posiłkiem. Uwielbiam je za ilość warzyw, które można w nim przemycić. Dzięki temu zawiera naprawdę mnóstwo witamin i składników mineralnych. A do tego jest bardzo sycące. Leczo można zjeść z makaronem, ryżem czy pieczywem. Natomiast ja uwielbiam jeść po prostu same leczo. Podzielę się dziś z Tobą moim przepisem na leczo z warzywami i kiełbaską. A jaka jest Twoja ulubiona wersja?
Leczo z warzywami i kiełbaską
Składniki:
- 400g piersi z kurczaka lub indyka
- 400g dobrej kiełbaski
- 500g cukinii
- 2 papryki, ja najbardziej lubię czerwoną i żółtą
- 2-3 większe marchewki
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml passaty pomidorowej
- ok. pół szklanki ketchupu (ja wolę pikantny;)
- Sól, pieprz, ostra/słodka papryka w proszku, imbir, oregano, natka pietruszki, koperek
Z tych składników naprawdę wychodzi porządna porcja leczo i dzięki temu mamy obiad na następny dzień lub dla całej rodziny 🙂
Przygotowanie:
- Kiełbaskę pokroić w kostkę lub plasterki. Podsmażyć na patelni. Ja to robię na patelni bez tłuszczu.
- Do dużego garnka wlać oliwę i podsmażyć pokrojoną cebulę z czosnkiem.
- Dodać mięso pokrojone w kostkę i razem podsmażyć.
- Równocześnie podsmażać kiełbaskę na patelni.
- Wszystkie warzywa odpowiednio przygotować, umyć i pokroić. Dodać do garnka z mięsem.
- Warzywa dusić, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
- Do garnka z mięsem i warzywami dodać podsmażoną kiełbaskę, passatę, ketchup i przyprawy.
- Dusić razem. Na koniec posypać natka pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.
Smacznego!
A Ty lubisz leczo z warzywami i kiełbaską? Jaka jest Twoja ulubiona wersja?