Placuszki z kurczaka i warzywami to moje ulubione śniadania, obiady i kolacje. Dziś podzielę się z Tobą przepisami na trzy wersje placuszków z kurczakiem i warzywami! Naprawdę spróbuj, a zobaczysz, że będziesz robiła je częściej. I co ważne, dzieci też uwielbiają te placuszki z kurczaka 😉
Placuszki z kurczaka z marchewką i dodatkiem salami
Robiłam surówkę z warzyw do obiadu. I gdy ścierałam marchewkę na tarce natknęło mnie, że mogłyby z niej wyjść ciekawe placuszki razem z piersią z kurczaka, którą miałam w lodówce. Składniki bardzo proste, ale sposób połączenia i przygotowania dał naprawdę super smaczny efekt.
Składniki:
1. Podwójna pierś z kurczaka
2. 2 średnie marchewki
3. Średnia cebula
4. 50-100g salami dobrej jakości (ilość zależy od tego czy je lubisz)
5. 2-3 łyżki mąki ryżowej lub gryczanej
6. 2 jajka
7. Sól, pieprz, curry
8. Oliwa do smażenia
Przygotowanie:
1. Marchewki i cebulę zetrzeć na tarce. Udusić na oliwie na patelni.
2. Pierś z kurczaka i plasterki salami pokroić w drobna kostkę.
3. Marchewkę, cebulkę, pokrojoną pierś z kurczaka, salami, mąkę i jajka dokładnie wymieszać.
4. Doprawić solą, curry i pieprzem.
5. Smażyć na oliwie.
Marchewkowe placuszki z kurczaka
Składniki:
1. Podwójna pierś z kurczaka
2. 2 średnie marchewki
3. Średnia cebula
4. 2-3 łyżki mąki ryżowej lub gryczanej
5. 2 jajka
6. Sól, pieprz, curry
7. Oliwa do smażenia
Przygotowanie:
1. Marchewki i cebulę zetrzeć na tarce. Udusić na oliwie na patelni.
2. Pierś z kurczaka pokroić w drobna kostkę.
3. Marchewkę, cebulkę, pokrojoną pierś z kurczaka, mąkę i jajka dokładnie wymieszać.
4. Doprawić solą, curry i pieprzem.
5. Smażyć na oliwie.
Grzybowe placuszki z kurczaka
Mam zamrożonych kilka torebek grzybów od mojej mamy, która w sezonie grzybowym codziennie chodziła do lasu. Udusiłam je z cebulką na patelni, żeby usmażyć sobie z jajkami w formie jajecznicy. Okazało się, że jednak jest ich trochę za dużo, więc połowę odjęłam. I gdy tak smażyłam placuszki z marchewką natknęło mnie, że drugą połowę zrobię z grzybami. Jeśli nie masz grzybów, śmiało możesz użyć pieczarek. Z pieczarkami też robiłam i wychodzą naprawdę smaczne.
Składniki:
1. Podwójna pierś z kurczaka
2. 250 g grzybów/pieczarek
3. Średnia cebula
4. 2-3 łyżka mąki ryżowej lub gryczanej
5. 2 jajka
6. Sól, pieprz
7. Oliwa do smażenia
Przygotowanie:
1. Pieczarki i cebulę zetrzeć na tarce. Udusić na oliwie na patelni.
2. Gdy przestygną dodać pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, mąkę i jajka.
3. Doprawić solą i pieprzem.
4. Smażyć na oliwie.
Smacznego!
P.S. To którą wersję z tych placuszków wybierasz? 😉
Wow! Cudnie wyszły! Na pewno bardzo smaczne! Uwielbiam wszelkie placuszki 😉
Szkoda ze kaloryczności nie podajesz i makro
Pomyślę o tym, żeby dodawać takie informacje do przepisów. 😉 Może też Pani wrzucić składniki w pierwszy lepszy kalkulator w internecie i szybko się przeliczy.
Dodaj komentarz