Placuszki z kurczaka

Placuszki z kurczaka i warzywami to moje ulubione śniadania, obiady i kolacje. Dziś podzielę się z Tobą, aż 3 przepisami na placuszki z kurczakiem i warzywami! Naprawdę spróbuj, a zobaczysz, że będziesz robiła je częściej. I waga dzieci uwielbiają te placuszki z kurczaka 😉

Placuszki z kurczaka z marchewką i dodatkiem salami

Robiłam surówkę z warzyw do obiadu. I gdy ścierałam marchewkę na tarce natknęło mnie, że mogłyby fajnie z niej wyjść placuszki razem z piersią z kurczaka, którą miałam w lodówce. Składniki proste, ale sposób połączenia i przygotowania dał naprawdę super smaczny efekt.

Składniki:

1. Podwójna pierś z kurczaka
2. 2 średnie marchewki
3. Średnia cebula
4. 50-100g salami dobrej jakości (ilość zależy od tego czy je lubisz)
5. 2-3 łyżki mąki ryżowej (w przypadku IO gryczanej)
6. 2 jajka
7. Sól, pieprz, curry
8. Oliwa do smażenia

Przygotowanie:

1. Marchewki i cebulę zetrzeć na tarce. Udusić na oliwie na patelni.
2. Pierś z kurczaka pokroić w drobna kostkę. Plasterki salami pokroić w małe kawałeczki.
3. Marchewkę, cebulkę, pokrojoną pierś z kurczaka, salami, mąkę i jajka dokładnie wymieszać.
4. Doprawić solą, curry i pieprzem.
5. Smażyć na oliwie.

Marchewkowe placuszki z kurczaka

Składniki:

1. Podwójna pierś z kurczaka
2. 2 średnie marchewki
3. Średnia cebula
4. 2-3 łyżki mąki ryżowej (w przypadku IO gryczanej)
5. 2 jajka
6. Sól, pieprz, curry
7. Oliwa do smażenia

Przygotowanie:

1. Marchewki i cebulę zetrzeć na tarce. Udusić na oliwie na patelni.
2. Pierś z kurczaka pokroić w drobna kostkę.
3. Marchewkę, cebulkę, pokrojoną pierś z kurczaka, mąkę i jajka dokładnie wymieszać.
4. Doprawić solą, curry i pieprzem.
5. Smażyć na oliwie.

placuszki z kurczaka

placuszki z kurczaka

Grzybowe placuszki z kurczaka

Mam zamrożonych kilka torebek grzybów od mojej mamy, która w sezonie codziennie chodziła do lasu. Udusiłam je z cebulką na patelni, żeby usmażyć sobie z jajkami w formie jajecznicy. Okazało się, że jednak jest ich trochę za dużo, więc połowę odjęłam. I gdy tak smażyłam placuszki z marchewką natknęło mnie, że drugą połowę zrobię z grzybami. Jeśli nie macie grzybów, śmiało możecie użyć pieczarek.

Składniki:

1. Podwójna pierś z kurczaka
2. 250 g grzybów/pieczarek
3. Średnia cebula
4. 2-3 łyżka mąki ryżowej (w przypadku IO gryczanej)
5. 2 jajka
6. Sól, pieprz
7. Oliwa do smażenia

Przygotowanie:

1. Grzyby/pieczarki pokroić drobno i razem z cebulką udusić na patelni.
2. Gdy przestygną dodać pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, mąkę i jajka.
3. Doprawić solą i pieprzem.
4. Smażyć na oliwie.

placuszki z kurczaka

placuszki z kurczaka

Smacznego!

P.S. To którą wersję z tych placuszków wybierasz? 😉

Dołącz do rozmowy

3 komentarze

    1. Pomyślę o tym, żeby dodawać takie informacje do przepisów. 😉 Może też Pani wrzucić składniki w pierwszy lepszy kalkulator w internecie i szybko się przeliczy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka „Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.