Dziś mam dla Ciebie przepis na pyszny, letni i orzeźwiający deser. Jest to pudding z chia kokosowo-wiśniowy. Idealny na zbliżające się ciepłe dni. Dodatkowo jest w słoiczku, dzięki czemu można go zabrać ze sobą do pracy lub na wycieczkę rowerową 😉 Kto spróbuje?
Pudding z chia kokosowo-wiśniowy
Składniki:
350 ml mleka kokosowego bez cukru
1 łyżka ksylitolu
4 łyżki nasion chia
1 galaretka o smaku wiśniowym
2 szklane słoiczki
Przygotowanie:
1. Szklankę mleka (250ml) lekko podgrzać, żeby było letnie. Wsypać nasiona chia i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na 2h. Miedzy czasie kilka razy przemieszać, żeby nie było grudek.
2. W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę. Gdy będzie lekko ciepła dodać 100ml mleka kokosowego. Poczekać, aż zacznie gęstnieć. Można też dodać uduszone wiśnie bez pestek.
3. W słoiczku warstwami ułożyć pudding z chia i wiśniową galaretkę.