Okres jesienno-zimowy to czas, w którym większość z nas ma ochotę na ciepłe rozgrzewające zupy. I dziś mam dla Was przepis na jedną z nich. Jedną z moich ulubionych. Rozgrzewająca zupa meksykańska. Lubię ją za to, że jest szybka w przygotowaniu, smaczna, sycąca, przez dużą zawartość białka i idealnie rozgrzewa w chłodniejsze wieczory po długim dniu pracy. A Ty jakie zupy lubisz?
Rozgrzewająca zupa meksykańska
Składniki:
1. Podwójna pierś z kurczaka
2. Czerwona papryka
3. Nieduża cukinia
4. Masło klarowane
5. 400ml przecieru pomidorowego z cząstkami pomidorów
6. Masło klarowane
7. Pół puszki kukurydzy konserwowej bez cukru
8. Puszka czerwonej fasoli bez cukru
9. 2 łyżki czerwonej pasty curry
10. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
11. Bazylia, oregano, pierz, curry, majeranek i kminek
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i natrzeć curry.
2. Cebulkę i pierś z kurczaka podsmażyć na maśle.
3. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Zalać ok. 1,5l wody i zagotować.
4. Dodać mięso z cebulką, kukurydzę, przecier pomidorowy, fasolkę, koncentrat i pastę curry.
5. Wszystko razem zagotować. Można doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Meksykańska zupa podobnie jak żurek nigdy się nie nudzi:)
Dodaj komentarz