Uwielbiam sezon dyniowy! Dynia jest jednym z moich ulubionych warzyw. Polecałam już zupę krem z dyni, teraz czas na dynię w innym wydaniu. Mam dla Ciebie propozycję na pyszną, rozgrzewającą zupę. Zupa kokosowo-dyniowa z kurczakiem to zupa, którą musisz koniecznie wypróbować zanim dynie znikną ze straganów. Ja zrobiłam ją ostatnio na obiad i jak moja mama poprosiła o dokładkę, to był to dla mnie największy komplement! 😉 Przepisem natomiast zainspirowała mnie moja koleżanka, która z kolei dla mnie ugotowała tę zupę na nasze spotkanie. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała, dlatego dziś prezentuję przepis.
Zupa kokosowo-dyniowa z kurczakiem
Składniki:
- ok. 800g dyni, najbardziej polecam hokkaido
- 500 ml mleczka kokosowego
- 2l bulionu, rosołu lub wody
- Podwójna pierś z kurczaka
- 200g pieczarek
- 1-2 łyżki czerwonej pasty curry, w zależności jaką ostrość lubisz
- Olej kokosowy
- Dodatki np. makaron ryżowy lub ryż
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka i dynię pokroić w kostkę. Pieczarki w plastry.
- W dużym garnku rozpuścić 2 łyżki oleju kokosowego i pastę curry.
- Dodać pokrojoną dynię i wszystko razem smażyć ok. 5 min.
- Zagotować bulion.
- Do garnka z dynią wlać bulin. Dodać pokrojonego kurczaka i pieczarki.
- Dodać mleczko kokosowe i zagotować razem.
- Gotować ok. 15 min.
Z tej porcji był cały gar zupy! Zupę można zjeść samą, a można podawać z makaronem lub ryżem. Ja lubię tak i tak. My też robiliśmy grzanki z bagietki. 😉
Pycha 🙂 robię i ja 🙂
Dodaj komentarz