Tak jak kiedyś bardzo nie lubiłam dyni, tak teraz bardzo ją lubię. Ostatnio mogę ją jeść codziennie w różnych postaciach i daniach. Bardzo mi smakują różne zupy, placuszki, ale też taka duszona na patelni z masełkiem lub pieczona z piekarnika. I dziś polecam Ci jedną z moich ulubionych zup dyniowych – zupa krem z dyni. Idealna na pochmurne i deszczowe wieczory. Jej żółty, słoneczny kolor i niepowtarzalny smak od razu wywołują uśmiech na twarzy i cieplej robi się na sercu 😉
Zupa krem z dyni
Składniki:
1. Ok. 1,5-2 kg dyni hokkaido
2. 2-3 ziemniaki
3. 200ml mleczka kokosowego
4. 1 nieduża cebulka
5. 2 marchewki
6. Masło klarowane
7. Gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz, chilli, cynamon, kurkuma
8. Płatki migdałowe lub pestki dyni
9. Wywar, rosół lub ewentualnie w ostateczności woda. Polecam wywar, wtedy zupa będzie smaczniejsza, ale jeśli, ktoś nie ma, to można użyć wody, wtedy będzie trzeba lepiej zupę doprawić.
Sposób przygotowania:
1. Z dyni wykroić środek, umyć ją i pokroić na mniejsze części. Upiec w piekarniku – ok. 30-40 min. w 180 stopniach.
2. Upieczoną dynię obrać ze skórki.
3. Cebulkę podsmażyć na maśle klarowanym.
4. Ziemniaki i marchewki ugotować.
5. Dynię, cebulkę, mleczko kokosowe, przyprawy i ziemniaki z wodą, w której się gotowały zblendować razem. Dodać wywar lub wodę w takiej ilość, w jakiej chcemy, żeby zupa była gęsta. Niektórzy wolą bardzo gęstą zupę, jak ja, inni zaś rzadszą, więc dodajemy wedle uznania.
6. Wszystko razem zagotować.
7. Pestki dyni podprażyć chwilę na patelni. Posypać już zupę na talerzu.