Lubisz połączenie smaków banana i orzechów? Ja uwielbiam! I dziś mam dla Ciebie przepis na pyszny bananowy sernik na zimno z orzechową polewą. W dodatku idealny dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej, ale zasmakuje każdemu! Niebo w gębie!
Bananowy sernik na zimno z orzechową polewą
Składniki na spód:
- 150g wiórek kokosowych
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 80g daktyli
Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuścić. Dodać pokrojone daktyle i wiórki kokosowe. Wszystko razem zblendować. Masę wyłożyć do okrągłej foremki i ugnieść ręką.
Składniki na masę bananową:
- 3 banany
- 220g kaszy jaglanej
- 3 płaskie łyżki ksylitolu
- 3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną ugotować w podwójnej ilości wody i ostudzić.
2. Zagotować pół szklanki wody i rozpuścić żelatynę. Ostudzić.
3. Kaszę zblendować z bananami, ksylitolem i pół szklanki wody.
4. Dodać żelatynę i dobrze razem wymieszać.
Masę wyłożyć na spód daktylowo-kokosowy i wstawić do lodówki na 2-3h, żeby masa się schłodziła i ścisnęła.
Składniki na polewę orzechową:
- 3 łyżki masła orzechowego
- 100g daktyli
Przygotowanie:
1. Daktyle zalać w miseczce gorącą wodą tak, żeby je delikatnie zakryła. Przykryć miseczkę talerzykiem i odstawić na ok. 30-40 min.
2. Wodę z daktyli przelać do szklanki.
3. Do daktyli dodać masło orzechowe i razem zblendować. Dodawać wodę z daktyli w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Posmarować wierzch ciasta i wstawić do lodówki na ok. 1h.
Uwielbiam serniki, a Twoj bananowy sernik wyglada bardzo apetycznie. Zapisuje przepis! Pozdrawiam serdecznie!
Naprawdę warto spróbować, jest pyszny 🙂
Dodaj komentarz