Dziś mam dla Ciebie przepis na pyszne, zdrowe, proste i szybkie w wykonaniu ciasteczka jaglane z musem jabłkowym! Ostatnio przygotowałam je dla moich klientów na siłowni i zrobiły prawdziwą furorę! Ponadto doskonale się sprawdzą jako drugie śniadanie dla dzieci w szkole, przekąska w pracy lub deser po niedzielnym, rodzinnym obiedzie. Koniecznie wydrukujcie przepis i wypróbujcie. 😉
Ciasteczka jaglane z musem jabłkowym
Składniki:
1. 4 szklanki płatków jaglanych
2. 2 jajka
3. 3 łyżki miodu
4. 1 łyżeczka cynamonu
5. 2 jabłka
Przygotowanie:
1. Jabłka zetrzeć na tarce lub zblendować na mus.
2. Mus z jabłek wymieszać dobrze z płatkami jaglanymi i odstawić, żeby płatki napęczniały.
3. W tym czasie jajka utrzeć mikserem z miodem. Dodać cynamon i jeszcze chwilę ubijać.
4. Masę jajeczną dobrze wymieszać z płatkami i ugnieść w miseczce.
5. Formować dłońmi ciasteczka i układać na blaszce na papierze do pieczenia.
6. Upiec w piekarniku – ok. 40 min. w 180 stopniach
Ja lubię same takie ciasteczka, jednak dla moich klientów przygotowałam wersję z polewą czekoladową. Była równie pyszna! 😉
Polewa czekoladowa:
Składniki:
100 gr gorzkiej czekolady 85%
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki ksylitolu
Przygotowanie:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Podgrzać w garnku razem z olejem i ksylitolem, a następnie udekorować ciastka.
wyglądają wybornie!
OMG! Wyglądają obłędnie! No i ten skład – robię jutro dla moich chłopaków. Dzięki za przepis. Będę tu częściej zaglądać! 🙂
Coś jest nie tak z tym składem. Masa jest sypka i nie daje się formować w ciasteczka…
Może Pani coś źle robiła? Na pewno wszystko było wg przepisu? Mi masa bez problemu się kleiła i formowały się ciasteczka. Od innych osób też dostałam zwrotne informacje, że ciasteczka wyszły bez problemu.
Dodaj komentarz