Ostatnio chodziło za mną coś mocno czekoladowego. Ciasto czekoladowe! Jak wiecie, uwielbiam czekoladę. Jednocześnie chciałam, żeby nie były to takie puste kalorie z pierwszego lepszego ciasta, a coś bardziej wartościowego. Tak powstał pomysł na ciasto czekoladowe z fasoli.
Co jest zaletą tego ciasta?
Charakteryzuje się większą zawartością białka niż klasyczne ciasto, przez co jest bardziej sycące i ma niższy indeks glikemiczny. Jako źródła białka mamy tu jajka i fasolę. Dodatkowo ciasto nie zawiera klasycznego białego cukru, a słodki smak mamy z bananów i ksylitolu. Z kolei smak czekolady nadaje naturalne kakao. Co dla wielu osób ważne jest to ciasto bezglutenowe i bezlmeczne. Jeśli obawiasz się fasoli w cieście, to w ogóle jej nie czuć, mój Mąż nie zauważył. Dodatkowo ciasto przypomina trochę klasyczne ciasto Murzynka. Myślę, że posmakuje też dzieciom! A co ważne, jest szybkie i proste w przygotowaniu.
Ciasto czekoladowe z fasoli
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 4 jajka
- 3 mocno dojrzałe banany
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
- Fasolę wyłożyć na durszlak/sitko i opłukać pod wodą.
- Wszystkie składniki włożyć do miski i zblendować na gładką masę.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować oliwą.
- Przelać masę do blaszki do pieczenia. Piec ok. 45 min. w 180 stopniach.
I gotowe! Wierzch można polać polewą czekoladową lub po prostu położyć orzechy tak jak ja 🙂