Ciasto czekoladowe z fasoli

Ostatnio chodziło za mną coś mocno czekoladowego. Ciasto czekoladowe! Jak wiecie, uwielbiam czekoladę. Jednocześnie chciałam, żeby nie były to takie puste kalorie z pierwszego lepszego ciasta, a coś bardziej wartościowego. Tak powstał pomysł na ciasto czekoladowe z fasoli.

Co jest zaletą tego ciasta?

Charakteryzuje się większą zawartością białka niż klasyczne ciasto, przez co ma niższy indeks glikemiczny. Jako źródła białka mamy tu jajka i fasolę. Dodatkowo ciasto nie zawiera klasycznego białego cukru. Słodki smak mamy z bananów i ksylitolu. Z kolei smak czekolady nadaje naturalne kakao. Co dla wielu osób ważne jest to ciasto bezglutenowe i bezlmeczne. Ciasto jest dobre dla każdego!

Ciasto czekoladowe z fasoli

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 jajka
  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
  2. Fasolę wyłożyć na durszlak/sitko i opłukać pod wodą.
  3. Wszystkie składniki włożyć do miski i zblendować na gładką masę.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować oliwą.
  5. Przelać masę do blaszki do pieczenia. Piec ok. 45 min. w 180 stopniach.

I gotowe! Wierzch można polać polewą czekoladową lub po prostu położyć orzechy tak jak ja 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Cześć!

Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka „Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.