Ciasto czekoladowe z fasoli

Ostatnio chodziło za mną coś mocno czekoladowego. Ciasto czekoladowe! Jak wiecie, uwielbiam czekoladę. Jednocześnie chciałam, żeby nie były to takie puste kalorie z pierwszego lepszego ciasta, a coś bardziej wartościowego. Tak powstał pomysł na ciasto czekoladowe z fasoli.

Co jest zaletą tego ciasta?

Charakteryzuje się większą zawartością białka niż klasyczne ciasto, przez co jest bardziej sycące i ma niższy indeks glikemiczny. Jako źródła białka mamy tu jajka i fasolę. Dodatkowo ciasto nie zawiera klasycznego białego cukru, a słodki smak mamy z bananów i ksylitolu. Z kolei smak czekolady nadaje naturalne kakao. Co dla wielu osób ważne jest to ciasto bezglutenowe i bezlmeczne. Jeśli obawiasz się fasoli w cieście, to w ogóle jej nie czuć, mój Mąż nie zauważył. Dodatkowo ciasto przypomina trochę klasyczne ciasto Murzynka. Myślę, że posmakuje też dzieciom! A co ważne, jest szybkie i proste w przygotowaniu.

Ciasto czekoladowe z fasoli

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 jajka
  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
  2. Fasolę wyłożyć na durszlak/sitko i opłukać pod wodą.
  3. Wszystkie składniki włożyć do miski i zblendować na gładką masę.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować oliwą.
  5. Przelać masę do blaszki do pieczenia. Piec ok. 45 min. w 180 stopniach.

I gotowe! Wierzch można polać polewą czekoladową lub po prostu położyć orzechy tak jak ja 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.