Kto śledzi mojego bloga ten wie, że niestety/stety moją wielką słabością są orzechy, dlatego jak przygotowuję jakieś słodkości, to bardzo często je wykorzystuję. Tak było i tym razem, czyli powstało ciasto mocno orzechowe 😛 Dostałam duże opakowanie dobrego masła orzechowego i tak powstało coś pysznego!
Ciasto mocno orzechowe
Składniki na ciasto:
1. 200g kaszy jaglanej
2. 4 jajka
3. 250g masła orzechowego
4. 150g ksylitolu
5. 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną ugotować w podwójnej ilości wody. Ostudzić.
2. Włożyć do niej pozostałe składniki i zblendować na gładką masę.
3. Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę.
4. Piec ok. 50 min. w 180 stopniach.
Składniki na krem:
1. 100g daktyli
2. 200g masła orzechowego
Przygotowanie:
1. Daktyle włożyć do miseczki i zalać ok. 1,5 szklanki gorącej wody.
2. Przykryć talerzykiem i moczyć ok. 30 min.
3. Odlać wodę – powinno by jej ok. szklanki.
4. Do daktyli włożyć masło.
5. Zblendować razem i dodawać po troszku wody z daktyli, ale nie wszystko. Mi zostało jeszcze ok. pół szklanki.
6. Blendować do konsystencji takiego gęstego, klejącego się kremu. Robiłam to bardzo na wyczucie 😉
Gdy ciasto ostygnie posmarować je kremem, a na wierzch zetrzeć 2 kostki gorzkiej czekolady. Wstawić na ok. 1-2h do lodówki.
Pyszności! Doprawdy cudowny pomysł na ciasto!
Dodaj komentarz