Ważnym aspektem odżywiania dla mnie jest to, żeby dania były smaczne i sycące. Smaczne wszyscy wiemy dlaczego. Jedzenie jest pewnego rodzaju przyjemnością 🙂 Natomiast jeśli danie jest sycące, to dzięki temu np. nie podjadamy pomiędzy posiłkami słodkości czy innych przekąsek. Sytość posiłku jest bardzo ważna. I takim posiłkiem jest właśnie curry z kurczakiem i cieciorką.
Oczywiście można zrobić curry z samym kurczakiem lub z samą cieciorką, ale ja szczególnie polecam te połączenie, gdzie mamy jedno i drugie. Danie można podać z makaronem lub ryżem. Ja wolę ryż 🙂
Curry z kurczakiem i cieciorką
Składniki:
- 400g piersi z kurczaka
- 400g cieciorki ze słoika
- Włoszczyzna krojona w paski – mrożona lub można samemu pokroić, żeby danie szybko zrobić, ja użyłam mrożonej
- 250 ml mleczka kokosowego
- Oliwa z oliwek
- 50g suszonych daktyli
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
Przygotowanie
- Kurczaka pokroić w drobną kostkę.
- Razem z mrożoną włoszczyznę podsmażyć na patelni na oliwie.
- Dodać daktyle i dusić razem.
- Włożyć pastę curry. Dobrze wymieszać.
- Wlać mleczko kokosowe, dodać cieciorkę i dusić razem jeszcze ok. 10-15 min. na wolnym ogniu, aż zredukuje się ilość płynu.
- Podawać razem z ryżem i posypać natką pietruszki.