Przed nami długie, zimne, deszczowe najpierw jesienne, a potem zimowe wieczory. W tym czasie najczęściej mamy ochotę na ciepłą herbatę lub jakieś pyszne, rozgrzewające danie. Sprawdzą się tu idealnie dania jednogarnkowe, lecza lub zupy. Idealna będzie tu pyszna, domowa duszona kapusta z kiełbaską. Znasz? Lubisz? Spróbujesz?
Duszona kapusta z kiełbaską
Uwaga! Duża porcja! Dla całej rodziny lub kilka dni. Można też poporcjować i zamrozić. W sumie robiłam na oko, ale tak mniej więcej podaję przepis 😉
Składniki:
1. Jedna kapusta ok. – 1,5kg
2. 300g dobrej jakościowo kiełbaski
3. Cebula
4. 2 marchewki
5. 150ml przecieru pomidorowego lub 3-4 łyżki dobrej jakości ketchupu
6. Masło klarowane
7. Sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, kminek
8. Koperek, natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Kapustę poszatkować i obgotować.
2. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na maśle w wysokiej patelni.
3. Kiełbaskę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle do chrupkości.
4. Do cebulki przełożyć kapustę, kiełbaskę i dodać pokrojone marchewki.
5. Dusić razem na małym ogniu ok. 45 min między czasie mieszając i doprawić przyprawami.
6. Dodać przecier pomidorowy i jeszcze razem poddusić ok. 10 min.
7. Wymieszać z koperkiem i natką pietruszki.
mniam, uwielbiam kapustę w każdej postaci. Jest zdrowa, syta i po prostu pyszna.
Dodaj komentarz