Jagodzianki w kokilce

Lubisz jagodzianki? Dla mnie jagodzianki, pierogi z jagodami i w ogóle jagody to smak dzieciństwa. Pamiętam, jak z babcią chodziłam do lasu i w słoiki zbierałyśmy jagody. A potem babcia robiła mi w garnuszku jagody ze śmietaną i cukrem! To był piękny czas 😉 Natomiast dziś mam dla Ciebie przepis na jagodzianki w kokilce. Ostatnio ciasto jogurtowe z jagodami cieszyło się dużym zainteresowaniem, to myślę, że jagodzianka w kokilce jeszcze bardziej Ci posmakuje 😉

Jagodzianki w kokilce

Składniki:

4 jajka
180g mąki kukurydzianej
300g jogurtu kokosowego
3 łyżki ksylitolu
200g jagód (mrożone lub świeże)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Porcja na 2 kokilki, ale możesz zrobić więcej lub mniej 😉

Przygotowanie:

1. Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę.
2. Dodać jogurt i wymieszać.
3. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
4. Do kokilek wyłożyć część masy, posypać jagodami i wyłożyć pozostałą część masy.
5. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 min. I jagodzianka w kokilce gotowa 🙂

Smacznego!

P.S. Zamiast jagód można też wziąć maliny, borówki czy truskawki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.