Ze wszystkich strączków najbardziej lubię cieciorkę. Lubię dodawać ją do leczo, sosów, zup i uwielbiam moje orzeszki z cieciorki lub falafele. Jedną z moich ulubionych potraw jest też wiosenna sałatka z cieciorką i właśnie uświadomiłam sobie, że jeszcze nie podzieliłam się z Wami przepisem na tą sałatkę.
Moja sałatka z cieciorką jest bardzo szybka, prosta, lekka i smaczna. Idealnie nadaje się na kolację lub posiłek do pracy. Super sprawdza się wiosną i latem, gdzie jest sezon na świeże warzywa. I jest to prawdziwa bomba odżywcza!
Sałatka z cieciorką
Składniki:
- 1 słoik cieciorki konserwowej
- 1 papryka
- 1 duży lub 2 małe ogórki
- mix sałat
- 1 dojrzałe awokado
- oliwa z oliwek/olej lniany
- sól i pierz
Przygotowanie:
- Cieciorkę odlać z zalewy i przepłukać wodą.
- Paprykę, ogórki, awokado pokroić w kostkę.
- I tak naprawdę można wszystko razem wymieszać lub układać warstwami na talerzu.
- To co u mnie widać na zdjęciu, to połowa porcji tej sałatki ułożona warstwami, polana olejem lnianym, oprószona delikatnie solą i pieprzem.