Ferrytyna a odporność

Jestem osobą, która bardzo dba o swoją odporność. Bardzo zależy mi na dobrym zdrowiu i odpukać nie pamiętam, kiedy ostatnio dopadło mnie większe przeziębienie czy jakaś infekcja wirusowa lub bakteryjna. Antybiotyk ostatnio brałam w gimnazjum, jak miałam anginę, od tego czasu nie przyjmowałam żadnych antybiotyków. Naprawdę rzadko choruję. Rzadko łapie mnie tzw. przeziębienie. Teraz też w lipcu urodziłam synka i na początku ciąży bardzo zależało mi na tym, żeby nie chorować, żeby nie brać żadnych leków. A ich ilość w ciąży i tak jest szczególnie ograniczona. Na szczęście nie chorowałam w ciąży, mimo że wiele bliskich mi osób miało przeziębienie. Ale dość o tym, bo będę się tak chwalić, a za chwilę będę chora 🙂 Odporność, przeziębienia, infekcje, choroby to bardzo szeroki temat. Dziś natomiast chcę zwrócić uwagę na jeden ważny aspekt, a mianowicie ferrytyna a odporność.

Budowanie odporności

Zanim szczegółowo opowiem, jaki związek ma ferrytyna z odpornością, chcę zaznaczyć jedną, bardzo ważną kwestię. Odporność budujemy latami, długoterminowo. To nie działa tak, że przyszła jesień, sezon przeziębień to w panice szukamy w internecie, jak wzmocnić odporność i nie zachorować. To tak nie działa, że wiosną czy jesienią pobierzemy chwilę jakiś preparat i będziemy mieli dobrą odporność, a wszelkie infekcje nas ominą. Odporność budujemy cały rok, całe lata, od dziecka przez całe nasze życie. Nie da się zbudować dobrej odporności w tydzień czy dwa. Chcę to bardzo mocno zaznaczyć i podkreślić, ponieważ sporo osób wiosną czy jesienią, czyli w okresie przeziębień, szuka magicznych sposobów, jak nie zachorować czy szybko wyzdrowieć. Natomiast na naszą odporność pracujemy każdego dnia. To jest kluczem. Codzienna, systematyczna praca. Nie magiczne koktajle czy suplementy na odporność stosowane przez tydzień jesienią.

Co wpływa na naszą odporność?

Jeśli zmagasz się ze słabą odpornością, często chorujesz, łapią Cię przeziębienia, warto zrobić odpowiednie badania w tym kierunku i skupić się na dobrym odżywienia. Niedobory różnych witamin i składników mineralnych, jak np. witaminy D, witaminy B12, kwasu foliowego, żelaza, ferrytyny, cynku, magnezu osłabiają naszą odporność. Niedożywiony, zmagający się z niedoborami organizm jest osłabiony i częściej dopadają nas infekcje czy dłużej się z nimi zmagamy. Jednak, żeby wiedzieć czego nam brakuje, to po pierwsze trzeba zrobić odpowiednie badania. Po drugie poszczególne niedobory uzupełnić za pomocą dobrze zbilansowanej diety i suplementacji.

Ferrytyna a odporność

Ferrytyna, czyli magazyn, zapas żelaza w komórkach, odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego układu odpornościowego. Reguluje dostępności żelaza, które jest niezbędne dla prawidłowego działania komórek odpornościowych. Zarówno niski, jak i wysoki poziom ferrytyny może wpływać na odporność. Z tego względu utrzymanie prawidłowego poziomu żelaza i ferrytyny jest ważne dla naszego układu immunologicznego.

Niska ferrytyna a odporność

Żelazo jest niezbędne do produkcji i funkcjonowania wielu enzymów i białek zaangażowanych w odpowiedź immunologiczną. Jest kluczowym składnikiem enzymów, takich jak katalaza i peroksydaza, które neutralizują wolne rodniki w komórkach odpornościowych. Niski poziom ferrytyny oznacza, że zapasy żelaza są niskie, co ogranicza dostępność żelaza dla komórek odpornościowych. Żelazo jest także kluczowym składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen do tkanek, w tym do szpiku kostnego, gdzie produkowane są białe krwinki. Niedobór żelaza może prowadzić do anemii i zmniejszonej produkcji białych krwinek, osłabiając odpowiedź immunologiczną. Żelazo jest niezbędne do produkcji białych krwinek, a białe krwinki są kluczowymi elementami układu odpornościowego. Niedobór żelaza może prowadzić do zmniejszenia liczby i skuteczności leukocytów, co osłabia zdolność organizmu do zwalczania infekcji. Niski poziom żelaza może upośledzać funkcjonowanie neutrofili i limfocytów, które są kluczowymi komórkami w walce z infekcjami. Neutrofile są pierwszą linią obrony przeciwko bakteriom, a limfocyty są niezbędne do odpowiedzi adaptacyjnej, w tym produkcji przeciwciał. Żelazo jest również ważne dla procesu gojenia się ran, ponieważ jest niezbędne do produkcji kolagenu i innych białek strukturalnych. Niski poziom ferrytyny może opóźniać gojenie się ran, co może zwiększać ryzyko infekcji.

Co jest tu jeszcze ważne?

Żelazo wpływa na wydolność fizyczną człowieka, na funkcje układu nerwowego, odpowiada za regenerację tkanek oraz ich prawidłowy wzrost. Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i niweluje uczucie zmęczenia. To właśnie nadmierne zmęczenie jest jednym z objawów niskiej ferrytyny, żelaza, anemii. Osłabiony, niedożywiony, niedotleniony organizm nie ma siły walczyć z infekcją. Istnieją nawet porównania i powiedzenia, że żelazo jest pewnego rodzaju tarczą ochronną przed infekcjami. Niedobór żelaza prowadzi do zwiększenia ryzyka infekcji, zakażeń oraz osłabia możliwości organizmu do walki z patogenami.

Wysoka ferrytyna a odporność

Ferrytyna jest także białkiem ostrej fazy, co oznacza, że jej poziom może wzrastać w odpowiedzi na stan zapalny lub infekcje, choroby. W takich sytuacjach organizm stara się ograniczyć dostępność żelaza dla patogenów. Mikroorganizmy potrzebują żelaza do wzrostu i rozmnażania, więc ograniczenie dostępności żelaza w wyniku podwyższenia poziomu ferrytyny może być mechanizmem obronnym.

Jaki jest dobry poziom ferrytyny?

Ważne jest to, żeby nie była ona za niska ani powyżej normy. Zalecenia WHO dotyczące biomarkerów niedoboru żelaza sugerują wartość graniczną poniżej 15 ng/ml w ogólnie zdrowej populacji. U osób z aktywną infekcją lub stanami zapalnymi stężenie ferrytyny poniżej 30 ng/ml u dzieci poniżej 5 r.ż i poniżej 70 ng/ml u osób dorosłych może wskazywać na niedobór żelaza. Inne publikacje też wskazują, że poziom poniżej 12 ng/ml u dzieci i poniżej 15 ng/ml u dorosłych wskazuje, że zapasy żelaza są wyczerpane. Dodatkowo niedawno zostało opublikowane nowe badanie na temat ferrytyny. Celem tego badania było określenie klinicznie istotnego progu ferrytyny przy użyciu wczesnych biomarkerów surowiczych niedoboru żelaza, takich jak hepcydyna i rozpuszczalny receptor transferyny. Przedstawione w nim wyniki sugerują, że poziom ferrytyny ≤ 50 ng/ml może wskazywać na wczesny niedobór żelaza. Ja bardzo zachęcam i polecam, żeby dążyć do poziomu ferrytyny właśnie min. 50 ng/ml.

A jaki jest Twój poziom ferrytyny? Jaka jest Twoja odporność? Wiedziałaś, że ferrytyna ma tu tak duże znaczenie?

Podsumowanie

Niski poziom ferrytyny może prowadzić do osłabienia układu odpornościowego i zwiększać podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe, a także opóźniać procesy gojenia. Aby poprawić odporność, ważne jest zwiększenie poziomu ferrytyny poprzez odpowiednią dietę, suplementację oraz regularne monitorowanie poziomu ferrytyny i żelaza.

Twoja ferrytyna jest niska?

Chcesz lepiej zadbać o swoją ferrytynę? Podnieść ją trwale i skutecznie?

  • Chcesz poznać skuteczne metody i techniki, dzięki którym na stałe podniesiesz poziom ferrytyny?
  • Masz dość tego, że suplementacja żelaza działa na chwilę, a potem ferrytyna zaraz znów spada?
  • Chcesz nauczyć się, jak działać na co dzień, żeby utrzymywać odpowiednio wysoki poziom ferrytyny i czuć się dobrze?
  • Zatrzymać wypadanie włosów? Odżywić je i nadać im blasku?
  • Odzyskać energię życiową i motywację do działania, poprawić skupienie i koncentrację, co przełoży się na lepszą jakość Twojego życia osobistego i zawodowego?
  • Poprawić pracę Twojej tarczycy, poziom hormonów tarczycy, a to przyspieszy Twój metabolizm i poprawi Twoje samopoczucie?
  • Odzyskać siły na aktywność fizyczną, przestać szybko się męczyć?
  • Nauczyć się czytać swoje wyniki badań, żeby nie dać już więcej sobie wmówić, że wszystko jest dobrze, jeśli czujesz, że jest źle?
  • Chcesz nauczyć się, jak układać codzienny jadłospis bogaty w żelazo i ferrytynę, dostosowany do Ciebie bez konieczności trzymania się jakiejkolwiek uciążliwej diety?

Dołącz do kursu online:

„Jak skutecznie podnieść poziom ferrytyny?”

Połącz wiedzę z praktyką! Przestań kręcić się w kółko.

Dodatkowo kurs zawiera przepisy na pyszne, proste i szybkie posiłki bogate w żelazo! W kursie znajdziesz zestaw 25 przepisów na posiłki bogate w żelazo i substancje wspierające jego wchłanianie. Każdy przepis zawiera:

  • Podaną kaloryczność, zawartość białka, tłuszczów i węglowodanów
  • Podaną zawartość żelaza, rodzaj żelaza i co wpływa na jego wchłanianie
  • Wskazówki i ciekawostki, dlaczego tak jest skomponowany posiłek, co tu ma znaczenie, jak dobrze łączyć składniki i bilansować posiłki.

Jest to świetna praktyka i edukacja w jednym. Dzięki temu samodzielnie nauczysz się bilansować posiłki, zobaczysz, jak to robić dobrze. Dodatkowo wzbogacisz swoje menu w pyszne potrawy. Posiłki nie będą wymagające i czasochłonne w przygotowaniu.

Sprawdź kurs!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.