Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Wiosna i lato to szczególny czas, kiedy mamy sezon na wiele pysznych warzyw i owoców. I warto z tego korzystać! Nasz organizm, jelita, bakterie jelitowe lubią to! Latem, gdy jest ciepło częściej też mamy ochotę na pyszną, szybką, zdrowa sałatkę niż zimą, gdy jest chłodno, deszczowo czy po prostu zimno. Wtedy szukamy czegoś ciepłego i rozgrzewającego do jedzenia. Z tego względu warto korzystać wiosną i latem z różnych warzyw i przygotowywać z nich pyszne sałatki. Dziś mam dla Ciebie propozycję na jedną z nich – sałatka z kurczakiem i oliwkami.

Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Jest to przepis na 2 porcje, dla 2 dorosłych osób. Jeśli chcesz przygotować dla jednej osoby zmniejsz ilość składników. Dodatkowo chcę zwrócić jeszcze uwagę na kilka kwestii, dać Ci pewne wskazówki:

  • W sałatce jest mięso z piersi kurczaka, które jest źródłem białka. Dzięki temu sałatka jest bardziej sycąca i może stanowić samodzielny posiłek. Jeśli nie chcesz, żeby sałatka była samodzielnym posiłkiem, tylko dodatkiem do obiadu, pomiń mięso.
  • Jeśli nie jesz mięsa, możesz wymienić je na cieciorkę lub czerwoną fasolę. Możesz też je pominąć, jednak gdy nie dasz zamiennika, innego źródła białka, sałatka nie będzie już tak sycąca.

Ja tę sałatkę robiłam na szybko, z tego co miałam w lodówce i kuchni. Była to pełna improwizacja 🙂 Jednak sałatka bardzo nam posmakowała, więc postanowiłam podzielić się z Tobą przepisem. I dodatkowo zachęcić Cię do jedzenia warzyw!

Składniki:

  • 1 duży pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • 2 garście zielonych oliwek bez pestek
  • Mix sałat
  • Szczypiorek, może być też kawałek zielonej części pora
  • 400g piersi z kurczaka
  • Oliwa z oliwek
  • Parmezan
  • Sól, pieprz

Sos musztardowo-miodowy

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy dijon, francuskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • Szczypta soli i pieprzu

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Soli i pieprzu można dodać według własnego uznania. Ilość poszczególnych składników też możesz zmodyfikować.

Sposób przygotowania:

  • Mięso z piersi kurczaka pokroić w kostkę. Delikatnie podsmażyć na oliwie ze szczyptą soli i pieprzu. Poczekać chwilę, aż przestygnie.
  • Na talerzach ułożyć liście sałat. Na nich ułożyć kurczaka, pokrojonego pomidora, paprykę, oliwki i pospać szczypiorkiem.
  • Polać sałatkę przygotowanym sosem.
  • Na wierzchu ułożyć plastry parmezanu lub innego sera.

sałatka, warzywa, kurczak, bezglutenowa, błonnik

Smacznego!!!

Mi sałatka z kurczakiem i oliwkami bardzo posmakowała. Jak kiedyś nie lubiłam oliwek, tak teraz je bardzo lubię. Jednak jeśli Ty nie przepadasz za oliwkami możesz je zastąpić np. awokado.

Daj znać w komentarzu czy lubisz takie sałatki? A może masz inne swoje ulubione?

Dołącz do rozmowy

1 komentarz

  1. Świetny artykuł. Naprawdę dobrze napisane. Wielu osobom wydaje się, że mają odpowiednią wiedzę na opisywany temat, ale tak nie jest. Stąd też moje pozytywne zaskoczenie. Świetny artykuł. Będę rekomendował to miejsce i często tu zaglądał, żeby poczytać nowe rzeczy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.