Chili con carne to pyszne i sycące danie, które jest jednocześnie bardzo dobrym źródłem białka, żelaza i ferrytyny. Ze względu na smak polecam te danie każdemu. Natomiast ze względu na wysoką zawartość białka i żelaza szczególnie osobom z anemią i z niedoborem ferrytyny.
Mogę powiedzieć, że chili con carne jest jednym z moich ulubionych dań. Jego zaletą jest to, że jest bardzo sycące, dzięki czemu unikamy podjadania i długo czujemy się syci. I jest super źródłem żelaza!
Ciekawostka dla osób z niską ferrytyną!
W tym daniu mamy źródło żelaza hemowego (wołowina) i żelaza niehemowego (fasola). Połączenie zwierzęcych źródeł żelaza i roślinnych źródeł żelaza może zwiększyć stopień wchłaniania żelaza z tych drugich. Dodanie kurczaka, wołowiny lub ryby do produktu roślinnego zwiększyło wchłanianie żelaza niehemowego 2-3-krotnie. W ten sposób można zyskać podwójnie, czyli dostarczyć żelazo hemowe, które wchłania się łatwiej oraz zwiększyć absorpcję żelaza niehemowego z roślin. Więcej takich ciekawostek i pysznych przepisów na warsztacie „Jak skutecznie podnieść poziom ferrytyny?”
Chili con carne
Składniki:
- 800g mielonej polędwicy wołowej
- 1 czerwona papryka
- puszka kukurydzy konserwowej bez cukru
- 2 puszki pomidorów krojonych
- puszka czerwonej fasoli konserwowej bez cukru
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- po 1 łyżeczce kuminu rzymskiego, słodkiej papryki i ostrej papryki
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 3-4 kostki gorzkiej czekolady
- natka pietruszki, bazylia do podania
Przygotowanie:
- Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, kumin rzymski, pieprzem, paprykę słodką i ostrą.
- Dodać mięso i dusić razem ok. 30 min., co jakiś czas dokładnie mieszając.
- Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa i wymieszać.
- Dodać ksylitol i czekoladę, a następnie wymieszać.
- Wsypać odsączoną z zalewy kukurydzę, fasolę i dusić razem.
- Na koniec doprawić solą i wlać pomidory.
- Wszystko dokładnie wymieszać, chwilę razem poddusić.
Jak podawać chili con carne?
Opcji jest wiele 🙂 Można zjeść po prostu samo, połączyć z ryżem lub makaronem czy też ziemniakami. Ciekawą opcją jest podanie z kukurydzianymi taco, tak jak to zrobiłam, co widać na zdjęciu.
Smacznego!
Chcesz wiedzieć więcej na temat ferrytyny?
- Poznać skuteczne metody i techniki, dzięki którym na stałe podniesiesz poziom ferrytyny i zaczniesz się czuć po prostu dobrze?
- Zatrzymać wypadanie włosów? Odżywić je i nadać im blasku?
- Odzyskać energię życiową i motywację do działania, co przełoży się na lepszą jakość życia osobistego i zawodowego?
- Poprawić pracę Twojej tarczycy i poziom hormonów tarczycy, a to przyspieszy Twój metabolizm?
- Odzyskać siły na aktywność i przestać szybko się męczyć?
- Nauczyć się czytać swoje wyniki badań, żeby nie dać już więcej sobie wmówić, że wszystko jest dobrze, jeśli czujesz się źle?
- Nauczyć się układać codzienny jadłospis bogaty w żelazo i ferrytynę, dostosowany do Ciebie bez konieczności trzymania się jakiejkolwiek uciążliwej diety?
Zapraszam Cię na kurs online „Jak skutecznie podnieść poziom ferrytyny?”
Dodatkowo kurs zawiera przepisy na pyszne posiłki bogate w żelazo!
Zestaw 25 przepisów na posiłki bogate w żelazo i substancje wspierające jego wchłanianie. Każdy przepis zawiera:
- Podaną kaloryczność, zawartość białka, tłuszczów i węglowodanów
- Podaną zawartość żelaza i rodzaj żelaza
- Wskazówki i ciekawostki, dlaczego tak jest skomponowany posiłek, co tu ma znaczenie, jak łączyć składniki i bilansować posiłki.
Jest to świetna praktyka i edukacja w jednym. Dzięki temu samodzielnie nauczysz się dobrze bilansować posiłki i wzbogacisz swoje menu w pyszne potrawy. Posiłki nie będą wymagające i czasochłonne w przygotowaniu. Sprawdź kurs!