Chili con carne to pyszne i sycące danie, które jest jednocześnie bardzo dobrym źródłem białka, żelaza i ferrytyny. Ze względu na smak polecam te danie każdemu. Natomiast ze względu na wysoką zawartość białka i żelaza szczególnie osobom z anemią i z niedoborem ferrytyny.

Mogę powiedzieć, że chili con carne jest jednym z moich ulubionych dań. Jego zaletą jest to, że jest bardzo sycące, dzięki czemu unikamy podjadania i długo czujemy się syci. I jest super źródłem żelaza!

Ciekawostka dla osób z niską ferrytyną!

W tym daniu mamy źródło żelaza hemowego (wołowina) i żelaza niehemowego (fasola). Połączenie zwierzęcych źródeł żelaza i roślinnych źródeł żelaza może zwiększyć stopień wchłaniania żelaza z tych drugich. Dodanie kurczaka, wołowiny lub ryby do produktu roślinnego zwiększyło wchłanianie żelaza niehemowego 2-3-krotnie. W ten sposób można zyskać podwójnie, czyli dostarczyć żelazo hemowe, które wchłania się łatwiej oraz zwiększyć absorpcję żelaza niehemowego z roślin. Więcej takich ciekawostek i pysznych przepisów na warsztacie „Jak skutecznie podnieść poziom ferrytyny?”

Chili con carne

Składniki:

  • 800g mielonej polędwicy wołowej
  • 1 czerwona papryka
  • puszka kukurydzy konserwowej bez cukru
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • puszka czerwonej fasoli konserwowej bez cukru
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • po 1 łyżeczce kuminu rzymskiego, słodkiej papryki i ostrej papryki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady
  • natka pietruszki, bazylia do podania

Przygotowanie:

  • Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, kumin rzymski, pieprzem, paprykę słodką i ostrą.
  • Dodać mięso i dusić razem ok. 30 min., co jakiś czas dokładnie mieszając.
  • Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa i wymieszać.
  • Dodać ksylitol i czekoladę, a następnie wymieszać.
  • Wsypać odsączoną z zalewy kukurydzę, fasolę i dusić razem.
  • Na koniec doprawić solą i wlać pomidory.
  • Wszystko dokładnie wymieszać, chwilę razem poddusić.

Jak podawać chili con carne?

Opcji jest wiele 🙂 Można zjeść po prostu samo, połączyć z ryżem lub makaronem czy też ziemniakami. Ciekawą opcją jest podanie z kukurydzianymi taco, tak jak to zrobiłam, co widać na zdjęciu.

Smacznego!

Chcesz wiedzieć więcej na temat ferrytyny?

  • Poznać skuteczne metody i techniki, dzięki którym na stałe podniesiesz poziom ferrytyny i zaczniesz się czuć po prostu dobrze?
  • Zatrzymać wypadanie włosów? Odżywić je i nadać im blasku?
  • Odzyskać energię życiową i motywację do działania, co przełoży się na lepszą jakość życia osobistego i zawodowego?
  • Poprawić pracę Twojej tarczycy i poziom hormonów tarczycy, a to przyspieszy Twój metabolizm?
  • Odzyskać siły na aktywność i przestać szybko się męczyć?
  • Nauczyć się czytać swoje wyniki badań, żeby nie dać już więcej sobie wmówić, że wszystko jest dobrze, jeśli czujesz się źle?
  • Nauczyć się układać codzienny jadłospis bogaty w żelazo i ferrytynę, dostosowany do Ciebie bez konieczności trzymania się jakiejkolwiek uciążliwej diety?

Zapraszam Cię na kurs online „Jak skutecznie podnieść poziom ferrytyny?”

Dodatkowo kurs zawiera przepisy na pyszne posiłki bogate w żelazo!

Zestaw 25 przepisów na posiłki bogate w żelazo i substancje wspierające jego wchłanianie. Każdy przepis zawiera:

  • Podaną kaloryczność, zawartość białka, tłuszczów i węglowodanów
  • Podaną zawartość żelaza i rodzaj żelaza
  • Wskazówki i ciekawostki, dlaczego tak jest skomponowany posiłek, co tu ma znaczenie, jak łączyć składniki i bilansować posiłki.

Jest to świetna praktyka i edukacja w jednym. Dzięki temu samodzielnie nauczysz się dobrze bilansować posiłki i wzbogacisz swoje menu w pyszne potrawy. Posiłki nie będą wymagające i czasochłonne w przygotowaniu. Sprawdź kurs!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.