Lato to czas, kiedy jest sezon na wiele owoców. Truskawki, borówki, maliny, jeżyny, śliwki, jabłka, gruszki…. Można wymieniać bez końca. To też powoduje, że pieczemy wiele ciast, słodkości, babeczek z owocami. Różne sezonowe ciasta. Mi kojarzą się z moją Babcią i wakacjami 🙂 I dziś chcę z Tobą się podzielić przepisem na muffinki z owocami. Może wypróbujesz? Albo podzielisz się swoim przepisem?
Muffinki z owocami
To jest przepis na muffinki z owocami bezglutenowy i bezmleczny, dlatego, że często pracuję z Pacjentkami, które nie mogą jeść nabiału i/lub glutenu. Natomiast, jeśli nie masz takich wykluczeń spokojnie możesz wymienić jogurt koksowy na naturalny i użyć innej mąki 🙂
Składniki:
- 3 jajka
- 200 ml jogurtu kokosowego
- 9 łyżek oliwy
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 150g mąki ryżowej
- 150g mąki gryczanej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki ksylitolu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka kakao
- Borówki – możesz jednak wziąć inne owoce
Zamiast mąki ryżowej i gryczanej może być mix mąk bezglutenowych.
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik na 180 stopni.
- Przygotować formę na muffinki i wyłożyć ją papilotkami. Mi wychodzi ok. 10-12 sztuk.
- Banany pokroić w plastry, a następnie dokładnie zblendować z jajkami, ksylitolem, szczyptą soli, jogurtem i oliwą.
- Wymieszać z resztą składników.
- Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek.
- Na wierzchu posypać każdą muffinkę borówkami. Można je tak delikatnie „powciskać”, jeśli chcesz, żeby było ich więcej w muffince.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-35 min. w 180 stopniach.