Lubisz pasztet? Ja bardzo lubię! Zwłaszcza, gdy upiecze go moja Mama. Mogę jeść sam pasztet łyżką lub widelcem. Bez chleba, bez żadnych dodatków. Zwłaszcza taki cieplutki, prosto z piekarnika. I dziś mam dla Ciebie przepis na pasztet mojej Mamy 😉
Pasztet mojej Mamy
W sklepach bardzo ciężko jest znaleźć pasztet naprawdę dobrej jakości, z dobrym składem i dużą zawartością dobrej jakości mięsa i warzyw. W zamian za to mamy MOM (mięso oddzielane mechanicznie), czyli skórki, ścięgna, chrząstki, a do tego woda, różne tłuszcze i mnóstwo dodatków niemających z pasztetem nic wspólnego. Czy on jest dobry? Może i jest, bo ma wiele ulepszaczy, żeby smakował. Choć mi taki sklepowy i tak nie smakuje 🙂
Tymczasem pasztet może być naprawdę zdrowy i pyszny, bez żadnych konserwantów i zbędnych dodatków. Można go zrobić samemu w domu i zjadać jeszcze ciepły i chrupiący od razu po wyjęciu z piekarnika. I dziś właśnie mam dla Ciebie przepis na taki pasztet. Najlepszy 🙂
Pasztet mojej Mamy
Składniki:
- 1,5 kg podgardla
- 3-4 ćwiartki z kurczaka, ok. 1,5 kg
- 0,5-1 kg wątróbki
- Średniej wielkości seler
- 5-6 marchewek
- 1-2 papryki
- 1 cebula
- 3 pietruszki
- Średniej wielkości cukinia
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka imbiru
- Sól, pieprz do smaku, może też być słodka i ostra papryka
Masz niską ferrytynę?
Tak naprawdę rodzaje mięs możesz wybrać dowolne. Jeśli zmagasz się z niską ferrytyną, żelazem, anemią, szczególnie zachęcam, żeby pojawiła się wątróbka. Jeśli nie lubisz jeść wątróbki, to można ją super przemycić w pasztecie. Gdy dodasz do niego wątróbkę, jest też bogaty w żelazo, witaminę B12 oraz inne witaminy i składniki mineralne. Można także dodać jajka. I jeśli chodzi o skład, ilość poszczególnych składników, to tak naprawdę Mama wszystko robi na oko. Tu próbowałam z nią ustalić konkretną ilość produktów 😀
Przygotowanie:
- Podgardle i ćwiartki z kurczaka ugotować dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę i ją gotować ok. 10-15 min.
- Marchew, pietruszkę, selera ugotować i obrać.
- Cebulę sparzyć.
- Cukinię zetrzeć na tarce, odsączyć nadmiar wody.
- Z ugotowanych ćwiartek z kurczaka oddzielić mięso.
- Mięso pokroić na większe kawałki.
- Pokrojone mięso zmielić dwa razy razem z warzywami w maszynce.
- Wszystko dokładnie razem wymieszać.
- Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do blaszek wyłożyć masę, a górę delikatnie przyklepać zamoczoną w wodzie ręką. Skórka pasztetu będzie wtedy bardziej chrupiąca.
- Pasztet piec ok. 60 minut w 180 stopniach.
Smacznego!!!
P.S. Taki pasztet można podzielić na porcje i zamrozić. A gdy będzie potrzeba i ochota można wyjąć z zamrażarki 🙂