Pasztet mojej Mamy

Lubisz pasztet? 🙂 Ja bardzo lubię! A gdy upiecze go moja Mama, mogę jeść sam łyżką czy widelcem, bez chleba, bez żadnych dodatków. Zwłaszcza taki cieplutki, prosto z piekarnika. I dziś mam dla Was przepis na pasztet mojej Mamy 😉

W sklepach bardzo ciężko jest znaleźć pasztet z naprawdę dobrej jakości, z dobrym składem i dużą zawartością dobrej jakości mięsa. W zamian za to mamy MOM (mięso oddzielane mechanicznie), czyli skórki, ścięgna, chrząstki, a do tego woda, różne tłuszcze i mnóstwo dodatków niemających z pasztetem nic wspólnego. Gdzie w nim prawdziwe mięso? Czy on jest dobry? Może i jest, bo ma wiele ulepszaczy, żeby smakował. Jednak na pewno nie jest zdrowy.

Tymczasem pasztet może być naprawdę zdrowy i pyszny, bez żadnych konserwantów. Można go zrobić samemu w domu i zjadać jeszcze ciepły i chrupiący od razu po wyjęciu z piekarnika. Dziś właśnie mam dla Ciebie przepis na taki pasztet. Nie robiłam go sama, ale moja Mama z rożnych rodzajów mięs i z dodatkiem dużej ilości warzyw. Jej pasztet jest najlepszy 🙂

Pasztet mojej Mamy

Składniki na pasztet:

1. 1,5 kg podgardla
2. 3-4 ćwiartki z kurczaka, ok. 1,5 kg
3. Średniej wielkości seler
4. 6 marchewek
5. 1 papryka
6. 1 cebula
7. 3 pietruszki
8. Ząbek czosnku
9. 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
10. 1 łyżeczka imbiru
11. Sól, pieprz do smaku
12. 2 jajka – można zrobić bez jajek, tak samo dobry wyjdzie

Przygotowanie pasztetu:

1. Podgardle i ćwiartki z kurczaka ugotować dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego.
2. Marchew, pietruszkę, selera ugotować i obrać.
3. Cebulę sparzyć.
4. Z ugotowanych ćwiartek z kurczaka oddzielić mięso.
5. Mięso pokroić na większe kawałki.
6. Pokrojone mięso zmielić dwa razy razem z warzywami w maszynce.
7. Do masy dodać jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie razem wymieszać.
8. Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
9. Do blaszek wyłożyć masę, a górę delikatnie przyklepać zamoczoną w wodzie ręką. Skórka pasztetu będzie wtedy bardziej chrupiąca.
10. Pasztet piec ok. 60 minut w 180 stopniach.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć!

Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka “Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka “Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.