Jak podnieść poziom ferrytyny?

Na Facebooku i na Instagramie zrobiłam ankietę. Zadałam pytanie, czy wiecie czym jest ferrytyna? Wtedy ok. 65% osób odpowiedziało, że nie wie. Na konsultacjach jak rozmawiam z Pacjentkami, też wiele z nich nie wie, czym jest ferrytyna. Niestety wciąż wiele osób nigdy o niej nie słyszało. A jest ona bardzo ważnym parametrem diagnostycznym i trzeba o niej głośno mówić. Jako dietetyczka pracująca głównie z kobietami z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto widzę jak, dużą rolę tu odgrywa. Niestety większość kobiet z chorobami tarczycy ma obniżone jej stężenie. Razem pracujemy nad podniesieniem poziomu ferrytyny, a tym samym poprawą stanu zdrowia. Dziś więc temat, jak podnieść poziom ferrytyny?

Jak podnieść poziom ferrytyny?

Czym jest żelazo?

Żeby powiedzieć, czym jest ferrytyna, trzeba najpierw zacząć od żelaza. Żelazo jest składnikiem hemoglobiny (barwnik czerwonych krwinek) i mioglobiny (barwnik w mięśniach). Odgrywa ważną rolę w produkcji hormonów. Wchodzi w skład enzymów, które aktywnie regulują ich pracę. Od jego odpowiedniej ilości zależy produkcja serotoniny, dopaminy, melatoniny czy kortyzolu. Żelazo znajduje się w szpiku kostnym i czerwonych krwinkach, a także w wątrobie i śledzionie. Jest konieczne do transportu tlenu w naszym organizmie. Jego niedobory prowadzą do ograniczenia tlenu w komórkach.

Ważne!

Żelazo pełni ważną rolę w funkcjonowaniu naszego układu nerwowego, odporności oraz wzrostu, rozwoju i regeneracji tkanek. Bierze udział w syntezie neuroprzekaźników w mózgu oraz uczestniczy w produkcji i degradacji DNA i RNA. Jest współodpowiedzialne za tworzenie i regeneracje włókien kolagenowych i elastyny, które tworzą tkanki łączne, kości, skórę, włosy i paznokcie. Żelazo w wolnej postaci nie występuje we krwi, ponieważ byłoby niebezpieczne dla zdrowia organizmu. Jest wiązane do postaci transferyny i w ten sposób transportowane po organizmie. Natomiast magazynowane jest przede wszystkim w wątrobie w postaci ferrytyny. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w artykule dotyczącym żelaza.

Czym jest ferrytyna?

Ferrytyna jest magazynem, zapasem ustrojowym żelaza w komórkach. Jest syntetyzowana przez większość komórek w naszym organizmie. Ferrytyna chroni nas przed niekorzystnym wpływem nadmiaru żelazu oraz zabezpiecza na wypadek zwiększonego jego zapotrzebowania.

Ferrytyna pomaga nam zdiagnozować niedokrwistość z niedoboru żelaza. Utajonego niedoboru żelaza nie widać w morfologii, ani w poziomie żelaza we krwi. Żelazo w surowicy jest wynikiem tego, co aktualnie jesz i co się dzieje w Twoim organizmie. I bardzo często zdarza się taka sytuacja, że mamy w normie wynik żelaza we krwi, a obniżony poziom ferrytyny. Badając tylko samo żelazo nie wiedzielibyśmy o tym. Wynik badania samego żelaza to za mało! Zawsze powinno się je łączyć z ferrytyną. Tak samo, jak badanie samego TSH to za mało. Zawsze należy badać cała trójkę tarczycową, czyli TSH, FT4, FT3.

Dodatkowo ferrytyna odgrywa bardzo ważną rolę we wzroście włosa. Wpływa na podziały komórkowe w mieszku włosowym, odpowiada za grubość włosa i kondycje łodygi. Na ten temat jest cały artykuł.

Jaki jest prawidłowy wynik ferrytyny?

Wartości referencyjne dla ferrytyny są dość szerokie i różne. W dużej mierze zależy to od laboratorium. W każdym mogą być różne normy. Przeciętnie wahają się od 10 do 200 ng/mI. Jednak dla zachowania prawidłowego stanu zdrowia nie wystarczy, że wynik będzie tylko w normie laboratoryjnej. Ferrytyna powinna być na odpowiednim, optymalnym dla zdrowia poziomie. Jest to ważne również dla skóry, włosów i paznokci.

Wynik powyżej 40 ng/ml – poziom, który jest potrzebny, aby zminimalizować wypadanie włosów.
Wynik powyżej 70 ng/ml – poziom, który jest konieczny, aby włosy zaczęły odrastać.
Poziom 90-110 ng/ml – optymalny poziom dla osób z niedoczynnością tarczycy i chorobami autoimmunologicznymi.

Ostatnio też pojawiło się nowe, ważne badanie, które przedstawiło, że minimalny poziom ferrytyny to 50 ng/ml.

Ferrytyna a tarczyca

Odpowiedni poziom ferrytyny jest ważny dla prawidłowej pracy tarczycy. Aż ok. 60% osób z niedoczynnością tarczycy ma anemię z niedoboru żelaza. I tu badamy właśnie nie tylko żelazo, ale i ferrytynę. Odpowiedni poziom żelaza jako też zapasu jest ważny, ponieważ jest składnikiem peroksydazy tarczycowej, która bierze udział w syntezie hormonów tarczycy. Niedobór ferrytyny wpływa na hamowanie aktywności peroksydazy tarczycowej, wzrost poziomu TSH i przeciwciał, a także spadek konwersji hormonów tarczycy. Ferrytyna jest potrzebna do prawidłowego wykorzystania T3 i przenoszenia jej do jąder komórkowych.

Objawy niedoboru ferrytyny

Niedobór ferrytyny jest ściśle związany z niedoborem żelaza. Tak naprawdę objawy niedoboru ferrytyny są takie same, jak objawy niedoboru żelaza. Wyróżnia się tu:

  1. Wypadanie, osłabienie włosów
  2. Sucha skóra, bladość skóry
  3. Zajady w kącikach ust
  4. Łamliwe paznokcie
  5. Sińce pod oczami
  6. Nadmierne zmęczenie, brak energii
  7. Apatia, osłabienie
  8. Senność
  9. Bóle głowy, zawroty głowy
  10. Osłabienie odporności, podatność na infekcję
  11. Zaburzenia pamięci, koncentracji
  12. Skłonność do siniaków
  13. Krwawienia z nosa
  14. Spadek wydolności fizycznej
  15. Niedoczynność tarczycy – zwiększenie poziomu TSH, spadek konwersji hormonów tarczycy, obniżenie FT4 i FT3

Przyczyny niedoboru ferrytyny

Podstawą podniesienia poziomu ferrytyny jest znalezienie przyczyny jej niskiego poziomu. A przyczyn może być bardzo dużo. Wyróżnia się tu m.in.:

  1. Problemy z układem pokarmowym, głównie zaburzenia pracy żołądka, wątroby, jelit
  2. Źle zbilansowana dieta, niskokaloryczna, restrykcyjna, niedoborowa dieta
  3. Źle zbilansowana dieta wegetariańska lub wegańska
  4. Niedostateczne spożycie żelaza z pożywieniem
  5. Niedobór białka
  6. Niedobór witaminy C
  7. Niedobór witaminy B12
  8. Niedoczynność tarczycy
  9. Obfite krwawienia np. obite miesiączki, ukryte krwawienia z przewodu pokarmowego
  10. Niektóre leki np. IPP, które obniżają kwasowość żołądka i zmniejszają przyswajanie żelaza
  11. Obecność pasożytów w organizmie
  12. Choroby związane z układem pokarmowym np. celiakia, WZJG, choroba Leśniowskiego-Crohna

Jak podnieść poziom ferrytyny?

Podniesienie poziomu ferrytyny to po prostu podniesienie poziomu żelaza. Gdy będziesz dostarczać odpowiednie ilości żelaza, to będzie odkładało się ono jako zapas w postaci ferrytyny. Na pewno trzeba zająć się tutaj zająć wyeliminowaniem przyczyny, o których była mowa powyżej. Aby podnieść poziom ferrytyny należy zwrócić uwagę na:

  1. Spożywanie produktów bogatych w żelazo hemowe (pochodzenia zwierzęcego), które jest lepiej przyswajalne, jak np. dobrej jakości mięso, wątróbka, jajka.
  2. Uzupełnienie diety w źródła żelaza niehemowego (pochodzenia roślinnego), które jest mniej przyswajalne, ale także jest ważne np. warzywa strączkowe, buraki, orzechy, pestki, nasiona.
  3. Dodatek witaminy C – przy mniejszych niedoborach ferrytyny wystarczą warzywa i owoce bogate w witaminę C, natomiast przy dużych niedoborach warto dołączyć suplementację witaminą C
  4. Spożywanie odpowiedniej ilości białka np. mięso, ryby, jajka, nabiał, warzywa strączkowe
  5. Zadbanie o prawidłowe trawienie i wchłanianie, czyli szczególne zadbanie o prawidłową pracę układu pokarmowego. Głównie należy się skupić na żołądku, wątrobie i jelitach.
  6. Uzupełnienie niedoborów – witamin z grupy B, cynk, witamina D, E
  7. Naturalny sok z pokrzywy
  8. Zakwas z buraków
  9. Laktoferyna – wspiera prawidłową gospodarkę żelazem
  10. Probiotyki – Lactobacillus Plantarum 299V
  11. Pyłek pszczeli
  12. Czerwone daktyle
  13. Zioła i przyprawy, np. bazylia, oregano, kurkuma, tymianek, majeranek, anyż, natka pietruszki

Co jeszcze?

Dodatkowo dobrze jest łączyć produkty zawierające żelazo niehemowe z hemowym. Połączenie zwierzęcych źródeł żelaza z źródłami roślinnymi, może zwiększyć stopień wchłaniania żelaza z tych drugich. W ten sposób można zyskać podwójnie – dostarczyć żelazo hemowe, które wchłania się łatwiej oraz zwiększyć absorpcję żelaza niehemowego z roślin.

Daj sobie czas 😉

Z racji tego, że ferrytyna to magazyn żelaza, jego zapas, to odbudowywanie ferrytyny może trwać czasami bardzo długo, nawet kilka miesięcy. Zwłaszcza, gdy są problemy z układem pokarmowym, żołądkiem, jelitami, czy obfitymi miesiączkami. Wtedy należy zacząć od tego, żeby uregulować te problemy. Ważne jest tu cierpliwe, systematyczne, konsekwentne działanie, bo tylko to przyniesie efekty. Nie wolno się poddawać po 2-3 miesiącach, gdy jeszcze nie widać efektów.

Suplementacja żelaza

Z suplementacją żelaza należy bardzo uważać. Jest to jeden z tych składników mineralnych, którego nadmiar może być toksyczny i szkodliwy. Żelazo może odkładać się w tkankach miękkich, w tym takich narządach jak wątroba, serce, trzustka, gruczoły endokrynne i może doprowadzić do ich uszkodzenia. Suplementacja żelazem może być toksyczna dla komórek naszego organizmu – niszczy śluzówkę żołądka, indukuje stres oksydacyjny, może powodować peroksydację lipidów i uszkadzanie DNA. Dodatkowo preparaty z żelazem dwuwartościowym mogą barwić zęby. Te żelazo wchodzi w reakcję z siarkowodorem wydzielanym przez obecne w płytce nazębnej bakterie beztlenowe. Po przyjęciu takiego preparatu trzeba dobrze wypłukać jamę ustną. Z kolei preparaty z żelazem trójwartościowym nie barwią zębów, ale gorzej się przyswajają.

Zapamiętaj!

Podczas przyjmowania żelaza kolor stolca może zmienić się na czarny lub szary. Jest to normalny objaw pod warunkiem, że nie widać w nim śladów krwi. Wtedy należy zaprzestać stosowania suplementów i udać się do lekarza. Dodatkowo wielu Pacjentów w czasie suplementacji żelazem odczuwa nieprzyjemne dolegliwości. Mogą się pojawić mdłości, bóle brzucha, zaparcia, biegunki, wymioty, nudności, ponieważ zmniejsza się motoryka jelit. Trzeba wtedy pić bardzo dużo wody. U dzieci nadmierna podaż żelaza może negatywnie wpływać na wzrost, odporność i funkcje poznawcze.

Uwaga!

Jeśli już suplementujesz żelazo pamiętaj, że może ono zaburzać wchłanianie wielu substancji i powinno być przyjmowane na czczo 1h przed posiłkiem lub 2h po posiłku. Zwróć na to uwagę, jeśli przyjmujesz Euthyrox lub Letrox.

Co utrudnia wchłanianie żelaza, a tym samym podniesienie poziomu ferrytyny?

  1. Leki zobojętniające kwas żołądkowy (IPP)
  2. Duże ilości błonnika, otręby
  3. Szczawiany – szczaw, szpinak, botwinka, kakao
  4. Fosforany i fityniany – strączki, zboża, produkty pełnoziarniste
  5. Kofeina i tanina – kawę i herbatę należy pić z dala od posiłku – min. 1h. Spożywanie bezpośrednio przed lub po posiłku może hamować absorpcję żelaza nawet o 60%.
  6. Wapń – szczególnie zawarty w nabiale, np. mleko i sery, za co odpowiada najpewniej kazeina, dlatego nie poleca się spożywania produktów bogatych w żelazo z nabiałowymi
  7. Czerwone wino

Podstawa to dobre odżywienie

Jeśli nie zmagasz się ze znacznym niedoborem ferrytyny, to wyniki najlepiej wyregulować za pomocą dobrze dobranej diety. Należy postawić na produkty bogate w żelazo w połączeniu z substancjami ułatwiające jego przyswajanie, a ograniczyć produkty, które upośledzają jego wchłanianie.

Co gdy ferrytyny jest za dużo? Nadmiar ferrytyny

Ferrytyna jest także białkiem fazy ostrej. Podniesiony poziom ferrytyny występuje w przypadku stanów zapalnych, infekcjach, chorobach nowotworowych i zaburzeniach funkcji wątroby. Dodatkowo może wskazywać na zbyt wysoki poziom żelaza w wyniku hemochromatozy. Nadmiar ferrytyny objawia się ogólnie złym samopoczuciem, zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego i bólami stawów.

Chcesz lepiej zadbać o swoją ferrytynę? Podnieść ją trwale i skutecznie?

  • Chcesz poznać skuteczne metody i techniki, dzięki którym na stałe podniesiesz poziom ferrytyny?
  • Masz dość tego, że suplementacja żelaza działa na chwilę, a potem ferrytyna zaraz znów spada?
  • Chcesz nauczyć się, jak działać na co dzień, żeby utrzymywać odpowiednio wysoki poziom ferrytyny i czuć się dobrze?
  • Zatrzymać wypadanie włosów? Odżywić je i nadać im blasku?
  • Odzyskać energię życiową i motywację do działania, poprawić skupienie i koncentrację, co przełoży się na lepszą jakość Twojego życia osobistego i zawodowego?
  • Poprawić pracę Twojej tarczycy, poziom hormonów tarczycy, a to przyspieszy Twój metabolizm?
  • Odzyskać siły na aktywność fizyczną, przestać szybko się męczyć i mieć energię?
  • Nauczyć się czytać swoje wyniki badań, żeby nie dać już więcej sobie wmówić, że wszystko jest dobrze, jeśli czujesz, że jest źle?
  • Chcesz nauczyć się, jak układać codzienny jadłospis bogaty w żelazo i ferrytynę, dostosowany do Ciebie bez konieczności trzymania się jakiejkolwiek uciążliwej diety?

Dołącz do kursu online „Jak skutecznie podnieść poziom ferrytyny?”

Połącz wiedzę z praktyką! Przestań kręcić się w kółko.

Dodatkowo kurs zawiera przepisy na pyszne, proste i szybkie posiłki bogate w żelazo! W kursie znajdziesz zestaw 25 przepisów na posiłki bogate w żelazo i substancje wspierające jego wchłanianie. Każdy przepis zawiera:

  • Podaną kaloryczność, zawartość białka, tłuszczów i węglowodanów
  • Podaną zawartość żelaza, rodzaj żelaza i co wpływa na jego wchłanianie
  • Wskazówki i ciekawostki, dlaczego tak jest skomponowany posiłek, co tu ma znaczenie, jak łączyć składniki, bilansować posiłki.

Jest to świetna praktyka i edukacja w jednym. Dzięki temu samodzielnie nauczysz się bilansować posiłki, zobaczysz, jak to robić dobrze. Dodatkowo wzbogacisz swoje menu w pyszne potrawy. Posiłki nie będą wymagające i czasochłonne w przygotowaniu. Sprawdź kurs!

Dołącz do rozmowy

15 komentarzy

  1. Dziękuję za tak kompleksowe rozwinięcie tematu💚 Zastanawia mnie tylko jedna rzecz -jak to jest, że z jednej strony kakao i otręby zawierają sporo żelaza, a z drugiej – utrudniają jego wchłanianie?

    1. Gdy mamy takie naturalne produkty jak np. kakao czy otręby, które zawierają jedno i drugie, to tu już po prostu „naturalny” produkt i z tym nie możemy nic zrobić. Takimi produktami nie warto się przejmować, po prostu zwracać uwagę na inne połączenia 😉

  2. Dlaczego nie można podnieść poziomu ferrytyny suplementujac żelazo? Przecież nadmiar powinien iść do „magazynu” a nie odkładać się gdzieś tam i być toksyczny dla organizmu. Widzę tu jakąś sprzeczność. Organizm czerpie zapasy żelaza z magazynu, gdy podaż codzienna jest niska a już nie odkłada do tegoż magazynu, gdy podaż jest większa? Przecież w tym przypadku odbudowanie zapasów polega na odkładaniu nadmiaru?

    1. Można podnieść poziom ferrytyny suplementując żelazo. Też będzie się odkładało na zapasy. Tylko w suplemencie jest często bardzo wysoka dawka. I przy długiej suplementacji w wysokich dawkach działa toksycznie na organizm i powoduje też często liczne problemy z układem pokarmowym. Gdy ktoś ma bardzo niską ferrytynę to stosuje się suplementację na pewien okres czasu, tylko nie jest to rozwiązanie długoterminowe. Objawowe. Dzięki suplementacji ferrytyna może się podnieść, ale jeśli odstawimy suplementację, nie znajdziemy przyczyny niskiej ferrytyny, nie zadbamy o odżywianie, to wrócimy do punktu wyjścia. Żelazo jest niezbędne, potrzebne, ale w zbyt dużych dawkach i zbyt długo przyjmowane jest toksyczne.

  3. A co w przypadku jeśli poziom żelaza jest ponad normę (nieznacznie, ale jednak przekracza), a ferrytyna na poziomie 12 ?
    Będę bardzo wdzięczna za jakąś sugestię. Jestem na etapie poszukiwań lekarza, którzy spojrzy całościowo na moje wyniki. Pozdrawiam!

    1. Ferrytyna 12 świadczy o utajonej anemii. Warto poszukać przyczyny, dlaczego jest tak nisko i uzupełnić diagnostykę. Sprawdzić tez inne parametry jak np. transferynę, witaminę B12, kwas foliowy, morfologię, tarczycę, przyjrzeć się układowi pokarmowemu, żołądkowi, jelitom. Ważne, żeby poszukać przyczyny.

      1. Witam, co jeśli ferrytyna jest około 6, co to oznacza i jak ją podnieść?

  4. Dobry wieczór. Czy jest jakiś sposób żeby skutecznie obniżyć ferytyne?

    1. Wysoki poziom ferrytyny może świadczyć o stanie zapalnym w organizmie. To białko fazy ostrej. Warto więc poszukać przyczyny, dlaczego ferrytyna jest wysoko.

  5. Witam żelazo mam w normie ferrytyna też ale jest na poziomie 18 czy to za nisko?

  6. Witam. Czy to możliwe, żeby po 6 tyg zażywania Sorbifer ferrytyna wzrosła z 6 do 43. A następnie, po 2.5 tyg przerwy z Sorbiferem, spadła do 23? Czy wynik 43 mógł być zawyżony np koncem infekcji? Co dziwne, hemoglobina z 12.8 wzrosła do 14,1 w czasie, kiedy żelazo nie było zażywane. Każdy lekarz co innego mówi. Dziękuję z góry zs odp i pozdrawiam.

    1. Możliwe, żeby ferrytyna wzrosła po suplementacji, a po jej odstawieniu spadła. Często tak się dzieje, że suplementacja pomaga na chwilę, a jak się ją odstawi, to wyniki znów się pogarszają. Tu kluczowe jest znalezienie przyczyny niskiej ferrytyny i zadbanie o podstawy, fundament. Infekcja, też mogła się przyczynić przez chwilę do zaburzonych wyników, zwłaszcza, jeśli była to jakaś poważna infekcja, gdy np. CRP lub OB też były podniesione.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.

Umów się na konsultację ze mną!

Sprawdź czy i jak mogę Ci pomóc! Wspólnie poszukajmy rozwiązania Twoich problemów.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.