Najprostsza, najpyszniejsza, domowa, moja ulubiona pasta jajeczna. Plus szybko się ją robi! A Ty lubisz pasty jajeczne? Robisz?

Pasta jajeczna

Potrzebne są tylko 3 składniki:

  • Jajka
  • Rzodkiewka
  • Szczypior

Każdego składnika możesz dodać tyle, ile chcesz. Ja wzięłam 4 jajka, kilka rzodkiewek i garść szczypiorku. Lubię jak jest dużo rzodkiewki i szczypiorku. Wymieszałam to z majonezem, szczyptą soli i pieprzu. Ja lubię do pasty dodawać majonez light. Ma połowę mniej kalorii niż klasyczny. Można też wymieszać pół na pół majonez z jogurtem. Zrób tak, jak lubisz. Pasta będzie idealna na kanapki, z dobrej jakości pieczywem. Choć ja też lubię jeść po prostu samą 🙂

pasta jajeczna

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka zawierają pełnowartościowe białko, żelazo, witaminę B12, witaminę A, witaminę D, kwasy tłuszczowe omega 3, cholinę, lecytynę, selen, potas, cynk, magnez, wapń, siarkę, fosfor, miedź, mangan, jod. Są prawdziwą bombą odżywczą i można przygotować je na wiele sposobów – omlet, placuszki, sadzone, na miękko, na twardo, różne pasty.

pasta jajeczna

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.