Najprostsza, najpyszniejsza, domowa, moja ulubiona pasta jajeczna. Plus szybko się ją robi! A Ty lubisz pasty jajeczne? Robisz?
Pasta jajeczna
Potrzebne są tylko 3 składniki:
- Jajka
- Rzodkiewka
- Szczypior
Każdego składnika możesz dodać tyle, ile chcesz. Ja wzięłam 4 jajka, kilka rzodkiewek i garść szczypiorku. Lubię jak jest dużo rzodkiewki i szczypiorku. Wymieszałam to z majonezem, szczyptą soli i pieprzu. Ja lubię do pasty dodawać majonez light. Ma połowę mniej kalorii niż klasyczny. Można też wymieszać pół na pół majonez z jogurtem. Zrób tak, jak lubisz. Pasta będzie idealna na kanapki, z dobrej jakości pieczywem. Choć ja też lubię jeść po prostu samą 🙂
Dlaczego warto jeść jajka?
Jajka zawierają pełnowartościowe białko, żelazo, witaminę B12, witaminę A, witaminę D, kwasy tłuszczowe omega 3, cholinę, lecytynę, selen, potas, cynk, magnez, wapń, siarkę, fosfor, miedź, mangan, jod. Są prawdziwą bombą odżywczą i można przygotować je na wiele sposobów – omlet, placuszki, sadzone, na miękko, na twardo, różne pasty.