Suplementacja w niedoczynności tarczycy i Hashimoto

Pojawiają się takie sytuacje, że przy problemach z tarczycą nie wystarczy sama zmiana stylu życia i zastosowanie indywidualnie dobranej diety. Może okazać się konieczne wprowadzenie niektórych leków czy suplementów. Potrzebna może być suplementacja w niedoczynności tarczycy i Hashimoto. Pamiętaj jednak, że suplementy dobieramy do naszych potrzeb, a nie potrzeby do suplementów. Dodatkowo, jeśli nie zadbasz o układ pokarmowy, o jelita, prawidłowe wchłanianie, to branie tony suplementów nic nie pomoże. Tu ważne jest nie tylko to, co jemy, ale co i jak wchłaniamy. I przed jakąkolwiek suplementacją należy wcześniej zrobić badania.

Suplementacja w niedoczynności tarczycy i Hashimoto

Ten artykuł jest skrótem, zarysem tego, co znajdziesz w moim kursie online o składnikach potrzebnych w niedoczynności tarczycy i Hashimoto. Tu masz dużo ogólnych i podstawowych informacji. W kursie jest wszystko dokładniej przedstawione z praktycznymi wskazówkami i przykładami.

1. Witamina D

Reguluje pracę układu odpornościowego, co w przypadku chorób autoimmunologicznych jest bardzo ważne. Receptory witaminy D3 znajdują się w każdej komórce naszego ciała, więc także w gruczole tarczycowym, co wskazuje, że witamina ta uczestniczy w regulacji jej funkcji wydzielniczych. Uważa się, że optymalny jej poziom, zapewniający prawidłową pracę tarczycy i układu odpornościowego, mieści się w granicach 60-80 ng/L. Najlepszym źródłem witaminy D jest światło słoneczne, a poza tym jaja, ryby, produkty mleczne. Jednak to jest ta witamina, którą w większości przypadków trzeba suplementować. Dawka jest uzależniona od poziomu witaminy D we krwi.

2. Selen

Antyoksydant, chroni tarczycę poprzez neutralizacje szkodliwej działalności nadtlenku wodoru, który powstaje w procesie utleniania jodu. Znajduje się we wszystkich tkankach naszego organizmu, w tym największe jego ilość znajduje się w tarczycy. Jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, w tym wytwarzania T3, ponieważ jest składnikiem dejodynaz, które odpowiadają za konwersję T4 do T3. Dodatkowo jest odpowiedzialny z tworzenie i rozkład zużytych już hormonów tarczycy. Wpływa na obniżenie ilości przeciwciał i poprawia strukturę tarczycy. Wykazano, że ma on ogromny wpływ na układ odpornościowy. Wchodzi w skład peroksydazy glutationowej, która m.in. chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia. Jego niedobór zwiększa możliwość zachorowania na raka, w tym nowotwory tarczycy. Selen występuje w orzechach brazylijskich, mięsie, owocach morza, rybach, jajkach. Natomiast zazwyczaj zalecana dawka do suplementacji to ok. 200 µm selenu w postaci l-selenometioniny.

3. Cynk

Katalizator ok. 100 różnych reakcji enzymatycznych w naszym organizmie. Potrzebny jest do prawidłowej pracy układu odpornościowego, produkcji TSH i konwersji hormonów tarczycy. Jego niedobór przyczynia się do obniżenia T4 i T3 we krwi i zaburzenia ich konwersji. Znajduje się w mięsie, rybach, jajkach, krewetkach, ostrygach, nerkowcach, migdałach, ciecierzycy. Zazwyczaj poleca się ok. 10-15 mg cynku w formie np. cytrynianu, chelatu lub glukonianu. Jego niedobór można zdiagnozować m.in. za pomocą fosfatazy alkalicznej. Przy dłuższym stosowaniu należy pamiętać o antagonistycznym działaniu miedzi – miedź i cynk konkurują ze sobą podczas wchłaniania. Poleca się branie 1mg miedzi na każde 15mg cynku.

4. Miedź

Wniewielkich ilościach potrzebna do prawidłowej pracy tarczycy. Zbyt mała ilość miedzi w diecie powoduje spadek T3. Znajdziemy ją w rybach, owocach morza, orzechach, pestkach, nasionach, kakao, zbożach.

5. Magnez

Badania wskazują, że stężenie magnezu i czerwonych krwinek pokazuje istotną dodatnią korelację z wartościami T4. Magnez również uwrażliwia komórki na działanie insuliny, a niedoczynność tarczycy często łączy się z insulinoopornością. Dodatkowo pomaga uspokoić układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację. Znajduje się w orzechach, pestkach, nasionach, kaszach, kakao, czekoladzie, bananach, awokado. Zaleca się min. 200mg, a najlepiej 300 mg jonów magnezu wieczorem przed snem w formie np. cytrynianu, jabłczanu albo treonianu. Oprócz suplementacji dobrze sprawdzają się tutaj także kąpiele lub moczenie stóp w chlorku magnezu.

6. Witamina C

Antyoksydant unieszkodliwiający wolne rodniki, które powstają w procesie przemiany materii i przyspieszają proces starzenia się organizmu. W sytuacjach stresowych zwiększa się na nią zapotrzebowanie, ponieważ stres powoduje jej wypukiwanie. Witaminę C znajdziesz przede wszystkim w warzywach i owocach takich jak papryka, brokuły, pietruszka, jarmuż, cytrusy, gruszki, banany, jabłka, awokado, mango. Latem mamy dostęp do większej ilości warzyw i owoców i są one lepszej jakości niż zimą, dlatego można zmniejszyć suplementację lub na ten okres z niej zrezygnować. Jednak zimą naprawdę warto dodać witaminę C do swojej suplementacji np. w postaci soku z rokitnika czy aronii.

7. Witamina A

Zwiększa wrażliwość komórek na hormony tarczycy, które jednocześnie potrzebne są do przemiany beta-karotenu w witaminę A w organizmie. Wykazano, że reguluje metabolizm hormonów tarczycy i hamuje wydzielanie TSH poprzez regulację ekspresji genu TSH-β. Stężenie TSH w surowicy u osób leczonych witaminą A zostało znacząco zredukowane, dlatego suplementacja witaminą A może zmniejszyć ryzyko subklinicznej niedoczynności tarczycy. Witamina A również zmniejsza reakcje autoimmunizacyjne w organizmie, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób autoimmunizacyjnych tarczycy, takich jak Hashimoto. Znajdziemy ją w jajkach, rybach, maśle, produktach mlecznych.

8. Witaminy z grupy B

Ważne dla prawidłowej funkcji układu nerwowego i równowagi hormonalnej, w tym pracy tarczycy. Pełnią bardzo ważną rolę w detoksie wątroby, a jak wiemy w wątrobie zachodzi konwersja T4 do T3.

9. Kwasy tłuszczowe omega 3

Działają przeciwzapalnie (zmniejszają stany zapalne), poprawiają pamięć i koncentrację. Ważne są dla prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego i pracy tarczycy. Jego źródłem są ryby, owoce morza, siemię lniane, olej lniany, orzechy włoskie.

10. Probiotyki

Ważne dla wsparcia naszej mikroflory jelitowej i produkcji sulfatazy przez bakterie jelitowe. A prawidłowa bariera jelitowa wpływa na prawidłową odporność organizmu, stanowi barierę przed patogenami i toksynami z zewnątrz, wytwarza witaminy (tiamina, ryboflawina, pirydoksyna, B12, K), wspomaganie trawienia oraz wpływa na prawidłowe przyswajanie witamin i minerałów. Inne korzyści wynikające z wysokiej jakości probiotyków to poprawa stanu zdrowia skóry i pomoc w regulacji apetytu. Naturalne bakterie probiotyczne występują np. w kiszonych warzywach: kapusta, ogórki, buraki, rzodkiewka.

11. Żelazo

Odpowiedni poziom żelaza poprawia konwersję T4 do T3, podnosi ich poziomy, co powoduje spadek TSH. Dodatkowo należy zwrócić uwagę, że anemia i zaburzenia funkcji tarczycy często występują jednocześnie. Preparaty z żelazem poleca się zazwyczaj tylko w stanach silnej anemii, ponieważ żelazo w dużych ilościach może być toksyczne dla naszego organizmu.

16. Jod

Niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, np. tyroksyna zawiera cztery cząsteczki jodu, a trójjodotyronina zawiera trzy cząsteczki jodu. Jednak ilość jodu w diecie i jego suplementacja to bardzo szeroki i czasami dość kontrowersyjny temat, że można byłoby napisać o tym oddzielnie opracowanie. Zazwyczaj poleca się jego suplementację w samej niedoczynności tarczycy, natomiast w przypadku Hashimoto należy z tym uważać. Polecam tutaj przeczytać książkę

Suplementacja w niedoczynności tarczycy i Hashimoto – na co należy uważać?

  1. ALA – może wchodzić w interakcję z T4 i doprowadzić do obniżenia T3.
  2. Lit – gromadzi się w tarczycy i utrudnia wchłanianie jodu, hamuje wydzielanie hormonów tarczycy, może powodować wole. Lit zazwyczaj jest stosowany w niktóych przypadkach depresji oraz chorobie maniakalno-depresyjnej.
  3. Interferon – lek stosowany w terapii zapalenia wątroby typu C, stwardnienia rozsianego oraz niektórych rodzajów nowotworów. Może wpływać niekorzystnie na tarczycę powodując niedoczynność lub nadczynność.
  4. Glukokortykoidy (sterydy) – często stosowane w leczeniu chorób autoimmunologicznych i stanów zapalnych, a astmie, schorzeniach płuc, skóry, chorobie ziarniczej, zapaleniu wątroby. W dużych dawkach mogą zaburzać przemianę T4 w T3. Hamują działanie układu odpornościowego i mogą w pewnym stopniu łagodzić objawy Hashimoto czy Gravesa-Basedowa, jednak wywołują wiele skutków ubocznych, dlatego należy z nimi uważać.
  5. Doustne środki kontrastowe stosowane w cholecystografii – utrudniają konwersję T4 w T3, a jod w nich zawarty blokuje wydzielanie hormonów tarczycy.
  6. Melisa – zazwyczaj jest stosowana w leczeniu nadczynności tarczycy.
  7. Hormony, np. tabletki antykoncepcyjne – sztuczne estrogeny powodują wzrost TBG (białko wiążące tyroksynę), co wpływa na mniejszą ilość hormonów tarczycy

Pamiętajmy jednak, że nie idziemy teraz do apteki czy sklepu z suplementami, nie kupujemy tego wszystkiego i stosujemy naraz. Suplementacja w niedoczynności tarczycy i Hashimoto jest ważna, jednak skupiamy się tylko na tym, co jest nam naprawdę potrzebne. Suplementy mogą pomóc, ale ich nadmiar może też zaszkodzić. Szkodzi nie tylko niedobór, ale też nadmiar.

Potrzebujesz więcej informacji? Pomocy?

Dołącz do kursu online o składnikach potrzebnych tarczycy!

Jak ten kurs Ci pomoże?

W kursie znajdziesz:

  • Dokładne wskazówki, jakie badania zrobić
  • Nauczysz się je interpretować, czy dany wynik jest w porządku
  • Gdy wyjdzie zaburzony, jak go poprawić, jak podnieść
  • Będziesz miała omówienie każdego składnika potrzebnego w niedoczynności tarczycy i Hashimoto, jak go zbadać, jak zinterpretować wynik, jak go poprawić, czy włączyć jakieś produkty, jak dobrać suplementację, czy z czegoś zrezygnować.

Ten kurs to kompleksowy przewodnik na temat witamin, składników mineralnych i innych związków niezbędnych w niedoczynności tarczycy i Hashimoto. W tym kursie znajdziesz rozszerzenie informacji z tego wpisu oraz nauczyć się co z tym zrobić. Bo jedno to wiedzieć, a drugie umieć z tym zrobić, to co trzeba, żeby sobie pomóc. Zobaczysz, jaka suplementacja w niedoczynności tarczycy i Hashimoto jest ważna, jak ją dobrać do siebie, a na co uważać. Nauczysz się interpretować wyniki.

Dlaczego warto dołączyć do kursu?

To nie jest taki typowy kurs, gdzie omawiam czym jest tarczyca, niedoczynność, Hashimoto, jakie są przyczyny, objawy i tak dalej… Takich informacji jest mnóstwo w Internecie i prawdopodobnie już to wszystko wiesz. Tu skupimy się na sednie. Na tym, co Tobie naprawdę potrzebne i Ci pomoże. Będzie dużo praktyki i tak naprawdę po każdej lekcji będziesz mogła już wprowadzać zmiany. Ja nie chcę Cię uzależniać od siebie, od gotowych jadłospisów. Wezmę Cię za rękę i przeprowadzę przez proces, żebyś umiała potem działać samodzielnie. Nauczyła się dobrze wybierać dla siebie, zwracać uwagę na to co ważne, a ograniczać, to co Ci szkodzi. Zrozumiesz mechanizmy w niedoczynności tarczycy i Hashimoto. Dzięki temu nauczysz się postępować w sposób, dzięki któremu nie będziesz odczuwać objawów swoich chorób i będziesz mogła normalnie funkcjonować.

A może nawet nie zdajesz sobie sprawy, że można się lepiej czuć?

Kiedy głowę i czas masz ciągle zajęte szukaniem różnych sposobów poprawy zdrowia, czytaniem informacji, błądzeniem, brakuje Ci czasu na inne rzeczy. Na rozwój? Marzenia? Bycie szczęśliwą? Rodzinę? Pasje?

Sprawdzam kurs online o składnikach potrzebnych tarczycy!

Bibliografia:
1. Cabot S., Jasinska M.: „Leczenie Chorób Tarczycy. Holistyczne Metody Poprawy Pracy Tarczycy”
2. Ihnatowicz P., Ptak E.: „Rozszyfruj swoją krew”
3. Myers A.: „Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne. Samodzielna profilaktyka i leczenie”
4. Wetherell E.: „Tarczyca jak rozpoznać objawy choroby”
5. Wentz I., Nowosadzka M.: „Zapalenie Tarczycy Hashimoto”
6. Wentz I.: „Hashimoto. Jak w 90 dni pozbyć się objawów choroby i odzyskać zdrowie?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.