Jak zadbać o wątrobę?

Wątroba jest niesamowicie ważnym organem w naszym organizmie. Często nie doceniamy jej roli. Wielu osobom kojarzy się głównie z oczyszczaniem z toksyn, ale to nie tylko leży w zakresie jej funkcji. Wątroba jest największym gruczołem i u osoby dorosłej waży ok. 1,5kg. Zachodzi w niej wiele procesów powiązanych z funkcjonowaniem innych narządów i układów, dlatego ma wpływ na cały organizm. I dziś porozmawiamy sobie o tym, jak zadbać o wątrobę?

Jakie funkcje pełni wątroba?

Wspomnę tylko o kilku najważniejszych, ponieważ w tym poście chcę głównie się skupić na tym, jak dbać o zdrowie naszej wątroby. Co robić, żeby wesprzeć ją w działaniu. Wątroba bierze udział w:

  • Przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów
  • Metabolizmie węglowodanów – magazynowanie, wytwarzanie, uwalnianie zasobów glukozy
  • Procesach krzepnięcia krwi
  • Przemianie hormonów steroidowych
  • Metabolizuje hormony tarczycy i reguluje ich działanie endokrynologiczne
  • Neutralizuje leki, toksyny, alkohol, używki
  • Magazynuje żelazo w postaci ferrytyny i witaminy: A, D, K, niewielkie ilości B12 i C, które uwalnia w razie potrzeby
  • Procesach immunologicznych – wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego
  • Trawieniu i wchłanianiu tłuszczów za pomocą wytwarzanej żółci

W skrócie można powiedzieć, że wątroba pełni funkcję detoksykacyjną, metaboliczną, magazynującą, filtracyjną. A jej praca wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Detoksykacja i oczyszczanie

Główną funkcją wątroby, którą zapewne każdy kojarzy, jest usuwanie toksyn z naszego organizmu. Warto znać chociaż ogólnie proces oczyszczania wątroby, które przebiega w 2 etapach. Ta wiedza pozwoli lepiej dbać o wątrobę i dopasować odżywianie czy ewentualną suplementację.

I etap oczyszczania

Polega na przekształcaniu rozpuszczalnych w tłuszczach toksyn w substancje pośrednie, które stają się przejściowo bardziej szkodliwe. Są to produkty przejściowe. Lekarstwa, pokarmy i toksyny poddawane są szeregowi procesów takich jak: utlenianie, redukcja, hydroliza, hydratyzacja i odłączenie halogenów, aby przygotować je do fazy II. Wymagane są tu witaminy z grupy B (B2, B3, B6, B12), kwas foliowy, glutation i flawonoidy.

II etap oczyszczania

Substancje przejściowe powstałe w I fazie poddawane są procesom chemicznym, które zmieniają ich toksyczne właściwości. Polega to na przekształcaniu tych substancji w substancje rozpuszczalne w wodzie, żeby można było je łatwiej wydalić z organizmu za pomocą wątroby, nerek i gruczołów potowych. Niezbędny do tych procesów jest kwas foliowy, magnez, glutation, witamina B5 i C oraz aminokwasy – metionina, cysteina, glicyna, tauryna, glutamina i cholina.

Uwaga!

Warto pamiętać, że nadmiar toksyn, pestycydów, lekarstw itp. może doprowadzić do zalegania ich w wątrobie. Wtedy mogą przedostać się z powrotem do krwi lub zostać odłożone w tkance tłuszczowej. I największym problemem w tym procesie jest to, że bardzo często przez otaczające nas toksyny I etap jest przyspieszony, a II etap spowolniony, ponieważ nie nadąża z pracą. W ten sposób w naszym organizmie jest obecna duża ilość szkodliwych substancji, które powodują stany zapalne, niszczą wątrobę i inne organy. Wśród czynników, które przyspieszają I etap wyróżnia się m.in.: stres, alkohol, papierosy, leki antydepresyjne, antybiotyki, dioksyny, spaliny, opary farb, pestycydy, otyłość, przewlekłe stany zapalne.

A niżej mamy grafikę, która obrazuje oba etapy detoksykacji i potrzebne do tych procesów związki. Grafika pochodzi z książki „Fenomenalna kuracja dr Wahls”.

Objawy upośledzonej detoksykacji wątroby

Po czym rozpoznać, że możemy mieć problemy z wątrobą? Jakie znaki i sygnały może wysyłać nasz organizm, wskazując, że warto zadbać o wątrobę, że coś może się z nią dziać. Wyróżniamy tu:

  • Problemy z trawieniem, wzdęcia, nudności, wymioty
  • Problemy z utratą masy ciała lub z przybraniem na wadze, powiększenie obwodu brzucha
  • Alergie, astma, nietolerancje pokarmowe
  • Objawy skórne, np. trądzik, wysypki, zażółcenie skóry
  • Zmęczenie
  • Wzrost poziomu cholesterolu
  • Depresja, nerwowość, drażliwość, złość
  • Podkrążone oczy, cienie pod oczami
  • Niestabilny poziom cukru we krwi
  • Różne zburzenia hormonalne, PMS
  • Powtarzające się infekcje
  • Bóle mięśni i stawów
  • Bezsenność
  • Nadciśnienie
  • Problemy z pęcherzykiem żółciowym
  • Hemoroidy

Jak widzisz jest sporo różnych objawów upośledzonej pracy wątroby. I wcale nie są to takie oczywiste sygnały, że to może być wątrobą. Czasami w ogóle ciężko powiązać dany objaw z wątrobą, ciężko skojarzyć. A problemy z wątrobą mogą wpływać na rozregulowanie pracy cały organizmu, dlatego jest tak wiele różnych objawów. I jeszcze komplikując wszystko zaburzenia pracy wątroby mogą przez jakiś czas w ogóle nie dawać objawów…

Czy wątroba boli?

Wątroba sama w sobie nie boli. Jednak, gdy z różnych powodów jest powiększona, to uciska na otaczające ją narządy i dobrze unerwione tkanki, co może być odczuwane jako ból wątroby.

Jak zadbać o wątrobę?

Wątrobę należy wspierać na wielu polach. Duże znaczenie ma tu odpowiednio zbilansowane odżywianie, higiena spożywania posiłków, sen, aktywność fizyczna, wsparcie ziołowe i czasami suplementacja. I warto dbać o te wszystkie aspekty, nie skupić się tylko na jednym, jeśli zależy nam na prawidłowej pracy wątroby.

Ogranicz kontakt z toksynami

To podstawa. Dotyczy to zarówno środowiska, kosmetyków, chemii do sprzątania domu, jedzenia. Różnego rodzaju toksyny, pestycydy mają negatywny wpływ na wątrobę i jej pracę, a to przekłada się na cały organizm. Jak najbardziej ogranicz kontakt ze wszelkimi toksynami. Wiadomo, że nie da się całkowicie wszystkiego wyrzucić z domu i najbliższego otoczenia. Ale mamy wpływ na to jakie kosmetyki używamy, ile ich używamy, czym sprzątamy dom, jak przechowujemy jedzenie itp.

Pamiętaj o warzywach i owocach

Zjadaj jak największe ilości i najlepszej jakości warzywa, zwłaszcza zielone bogate w chlorofil mający działanie odtruwające i oczyszczające. Są one dodatkowo bogate w witaminy i minerały, których wątroba potrzebuje do procesów oczyszczania. Włącz owoce jagodowe, które zawierają mnóstwo antyoksydantów.

Surowe warzywa

Zwiększ ilości surowych produktów w diecie, w tym przede wszystkim surowych warzyw zawierających przeciwutleniacze, które są bardzo ważne dla pracy wątroby. Surowe warzywa zawierają także enzymy, które poprawiają i wspierają trawienie. Dobrze sprawdzi się tutaj uzupełnienie diety w soki warzywne, ponieważ dostarczają duże ilości witamin, składników mineralnych i antyoksydantów w łatwo przyswajalnej formie. Warto, żeby były to soki warzywne np. z buraka, marchwi, selera, pietruszki, a nie soki owocowe.

Białko

Postaw na odpowiednią ilość białka. Wiele z aminokwasów białkowych jest niezbędnych do reakcji zachodzących w II etapie oczyszczania.

Glicyna, tauryna i cysteina

Aminokwasy te są niezbędne do wytwarzania żółci wpływającej na trawienie tłuszczów oraz wspierają II etap oczyszczania. Tauryna dodatkowo chroni wątrobę przed stłuszczeniem i szkodliwym działaniem alkoholu. Cysteina jest prekursorem glutationu, chroni wątrobę przed działaniem alkoholu i zjełczałych tłuszczów. Warto tu postawić na dobrej jakości produkty bogate w białko jak mięsa, ryby, jajka.

Tłuszcze

W większości przypadków nie należy ograniczać podaży tłuszczów. Włącz do diety tłuszcze takie jak dobrej jakości tłuste ryby, olej lniany, awokado, olej kokosowy, masło klarowane, oliwa z oliwek, orzechy i nasiona. Z kolei wyeliminuj, jak najbardziej ogranicz tłuszcze trans, fast foody, margaryny, wszelkie chrupki, frytki, chipsy itp. smażone na głębokim tłuszczu.

Siarka

Spożywaj produkty zawierające duże ilości siarki, która jest potrzebna do II etapu oczyszczania. Związki siarki zawierające takie aminokwasy jak tauryna i cysteina są konieczne do produkcji żółci. Za jej pomocą wydalane są toksyny znajdujące się w naszym organizmie, a jej lepsze wydzielanie powodują pokarmy zawierające siarkę. Najlepszym źródłem siarki są warzywa krzyżowe typu brokuł, kalafior, kapusta, brukselka oraz warzywa cebulowate jak cebula, czosnek czy por oraz jajka. Siarkę w niektórych przypadka można także suplementować za pomocą preparatu MSM, który zawiera naturalną siarkę organiczną.

Węglowodany

Ogranicz ilość węglowodanów, zwłaszcza tych przetworzonych, bogatych w cukier, o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym np. cukier, słodkie napoje, słodycze, słone przekąski itp. Produkty bogate w węglowodany są szybko przekształcane w cukier, a jeśli zjadamy ich nadmierną ilość są przekształcane w wątrobie w tłuszcz i przyczyniają się do jej otłuszczenia, a także do otyłości. Warto postawić na węglowodany złożone dobrej jakości i indywidualnie dopasować ich ilość do siebie.

Redukcja tkanki tłuszczowej

Zredukuj zbędną tkankę tłuszczową, zwłaszcza w okolicach brzucha. Wolne kwasy tłuszczowe uwalniane z komórek tłuszczowych w okolicach brzucha docierają bezpośrednio do wątroby, powodują stan zapalny oraz gromadzenie tłuszczu w jej wnętrzu, co prowadzi do jej otłuszczenia. Nadmierna masa ciała, otyłość brzuszna są jednym z czynników przyczyniających się do stłuszczenia wątroby. Gdy masz problem z dodatkowymi kilogramami warto postawić na mądrą dietę odchudzającą.

Co szkodzi wątrobie?

W celu jak najlepszego wsparcia wątroby warto wiedzieć, jakie produkty szkodzą jej szczególnie. Dzięki ich ograniczeniu, wyeliminowaniu nie będziesz nadmiernie obciążać wątroby. A nieodpowiednie odżywiania i niektóre produkty szkodzą wątrobie szczególnie. Zakłócają jej zdolność do odpowiedniego oczyszczania organizmu z toksyn. Wyróżniamy tu m.in.:

  • Nadmiar różnych leków, leki stosowane bez potrzeby
  • Alkohol
  • Wysoko przetworzony pokarmy, fast food
  • Tłuszcze trans i oleje uwodornione
  • Cukier, syrop kukurydziany, glukozowo-fruktozowy
  • Napoje gazowane naszpikowane chemią i sztucznymi substancjami słodzącymi
  • Toksyny w żywności, kosmetykach, środkach czystości
  • Różne dodatki do żywności, wzmacniacze smaku

Jak widać, są to produkty i związki nam powszechnie znane. I też większość z nas wie, że należy ich unikać, jak najbardziej ograniczyć, ponieważ wywierają negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Alkohol a wątroba

Wątroba jest głównym narządem, w której odbywa się metabolizm alkoholu. I nadmiar alkoholu może prowadzić do rozwoju różnych chorób wątroby takich jak alkoholowe stłuszczenie wątroby, alkoholowe zapalenie wątroby, alkoholowa marskość wątroby. Poszczególne zaburzenia mogą rozwijać się etapowo i powoli dać o sobie znać po kilku latach. W tych przypadkach najważniejszym zaleceniem jest wyeliminowanie alkoholu i działania ukierunkowane na zregenerowanie wątroby. Alkohol wykazuje silne działanie heptatotoksyczne.

Pokarmy dla wątroby

Gdy wiemy, czego nie lubi nasza wątroba, co jej szkodzi, czas się teraz skupić na tym, co może jej pomóc. Czas na kilka konkretnych przykładów pokarmów, które lubi nasza wątroba. Na co warto postawić?

  • Jak najmniej przetworzoną, bogato odżywczą i dobrej jakości żywność. To jest podstawa podstaw.
  • Brokuły i kapustę – wpływają na poprawę pracy enzymów wątrobowych, zawierają związki wykazujące działanie antynowotworowe.
  • Rzeżucha – zawiera izotiocyjaniany i wzmacnia procesy zachodzące w II etapie oczyszczania. Warto dodawać ją do sałatek i soków.
  • Nasiona sezamu – zawierają sezaminę, która jest przeciwutleniaczem, chroni komórki wątroby przed uszkodzeniem, w tym szkodliwym działaniem alkoholu.
  • Buraki i marchewkę – wspomagają jej pracę poprzez podaż beta-karotenu.
  • Olej kokosowy, olej lniany, oliwę z oliwek – chronią przed powstaniem kamieni żółciowych.
  • Czosnek, cebulę, grejpfruty – aktywują enzymy wątrobowe.
  • Ciemną gorzką czekoladę (min. 85% kakao) – silny przeciwutleniacz chroniący przed marskością wątroby.
  • Awokado i orzechy włoskie – dostarczają glutationu, najsilniejszego antyoksydantu w naszym organizmie, wspierają jego naturalną produkcję.
  • Jabłka – ze względy na zawartość dużej ilości pektyn pomagają usuwać toksyny z przewodu pokarmowego.
  • Sok z cytryny – działa odtruwająco.
  • Zielone warzywa liściaste – stymulują przepływ żółci, zawierają chlorofil wykazujący działanie oczyszczające.
  • Soki warzywne.
  • Probiotyki i sfermentowane pokarmy, jak kapusta czy ogórki kiszone. A tak naprawdę kisić można praktycznie wszystko – rzodkiewkę, brokuły, kalafiora, buraki, marchewkę.

Warto, żeby te produkty regularnie i jak najczęściej pojawiały się naszym menu. I ta systematyczność jest niesamowicie ważna! Bo gdy raz na miesiąc zjemy brokuł czy buraki, to za wiele to nie da. Ale gdy regularnie wzbogacisz jadłospis w te produkty, to po kilku tygodniach na pewno zobaczysz efekt.

Higiena jedzenia posiłków

Dbanie o codzienny jadłospis, produkty, które spożywasz jest bardzo ważne. Tego nic nie zastąpi. Jest to ogromnie ważny element dbania o wątrobę i zdrowie. Warto jednak uzupełnić to o coś jeszcze. A mianowicie o higienę i najważniejsze kwestie w zakresie spożywania posiłków. Mam tu na myśli wszystkie kwestie związane z tym, jak jemy posiłek, gdzie go jemy, co wtedy robimy. I tu szczególnie warto pamiętać o:

  • Dokładnym, wolnym żuciu pokarmu, co wspomaga uwalnianie większej ilości enzymów trawiennych. Nie jemy szybko i łapczywie.
  • Spokojnym jedzeniu posiłku. Warto wygospodarować w ciągu dnia chwilę na spokojne zjedzenie posiłków. Nie jeść na szybko, na stojąco. Spokojne zjedzenie posiłku przez 10-15 min. może naprawdę wiele zmienić.
  • Skupieniu na jedzeniu. Nie rób miliona innych rzeczy na raz. Nie przeglądaj telefonu, Internetu, nie czytaj książki, gazety.
  • Jedzeniu umiarkowanej ilość pokarmu. Tak, żeby się nasycić, ale nie przejeść. Zarówno nadmierny głód, jak i przejedzenie ma negatywny wpływ.
  • Dbaniu o jakość zjadanych posiłków i produktów użytych do ich przygotowania. Wybieraj produkty dobrej jakości i świeże. Ważna też jest obróbka pokarmu. Nie rozgotowuj pokarmów, nie przesmażaj.
  • Nie spożywaniu przesadnie zimnych lub gorących posiłków.
  • Unikaniu kontaktu ze skażoną, popsutą żywnością i opryskami chemicznymi
  • Rzuceniu palenia papierosów i unikania wdychania dymu tytoniowego.
  • Regularnej aktywności fizycznej, która pobudza trawienie, a pocenie sprzyja usuwaniu toksyn przez skórę i łagodzi obciążenie wątroby. Regularny ruch wspomaga perystaltykę jelit, krążenie krwi, odżywienie organizmu.
  • Używaniu środków czyszczących, produktów higieny osobistej i kosmetyków pozbawionych chemii i zbędnych dodatków.

Te proste zmiany i czynności wprowadzone do codziennego naprawdę mogą wiele zmienić w zakresie zdrowia wątroby, ale i prawidłowej pracy układu pokarmowego! Dodatkowo bardzo dobrze wesprą wątrobę, wzmocnią jej funkcje i zmniejszą obciążenie.

Naturalne wsparcie

Kolejnym krokiem wspierającym wątrobę jest włączenie różnych naturalnych ziół i przypraw.

  • Ostropest – walczy z wolnymi rodnikami i pomaga przy marskości wątroby. Zawiera sylimarynę, która jest silnym przeciwutleniaczem i zwiększa stężenie glutationu (najsilniejszy antyoksydant) w organizmie, działa ochronnie na wątrobę, zapobiega uszkodzeniom komórek wątroby i sprzyja ich odnowie.
  • Korzeń łopianu – oczyszcza i wspomaga detoksykację.
  • Korzeń lukrecji – neutralizuje działanie silnych środków chemicznych, które dostały się do wątroby, a ekstrakt jest bogaty w kwas glycyrrehntinic, który chroni wątrobę przed skrajnymi uszkodzeniami.
  • Zielona herbata – wspiera funkcję wątroby dzięki zawartości katechin. Katechiny to antyoksydanty, a wśród nich najsilniejszy jest EGCG. Dodatkowo usprawnia reakcje zachodzące w II etapie oczyszczania.
  • Nasiona kopru – żute po posiłku wspomagają trawienie i odciążają wątrobę.
  • Kurkuma – zawiera kurkuminę, czyli silny przeciwutleniacz zwiększający poziom glutationu w organizmie, działa także przeciwzapalnie.
  • Limonem – substancja ta występuje w skórce owoców cytrusowych, zwłaszcza cytryn. Jest silnym przeciwutleniaczem i hamuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Skórki cytrusów również warto czasami dodać do sałatek czy soków
  • Mniszek lekarski – wykazuje silne właściwości oczyszczające wątrobę, wspomaga przepływ żółci.
  • Cynamon cejloński – obniża stężenie glukozy we krwi, co spowalnia otłuszczenie wątroby.
  • Aloes – wpływa na trawienie i jest naturalnym lekiem przeciwbólowym.
  • Sok z granatów – ma działanie oczyszczające
  • Chlorella – oczyszcza wątrobę z metali ciężkich.

Warto również pamiętać o różnych przyprawach do posiłków jak bazylia, oregano, majeranek, kminek, które usprawniają trawienie.

Tylko uwaga! To nie chodzi o to, żeby teraz zacząć stosować te wszystkie zioła i substancje jednocześnie. Tu ważna jest również ich ilość. Nadmiar różnych ziół też może szkodzić. Zioła stosowane w nadmiernej ilości lub stosowanie wielu różnych ziół jednocześnie może powodować skutki uboczne.

Suplementy wspierające wątrobę

Czasami, gdy już zdiagnozujemy konkretne problemy z wątrobą, potrzebne jest mocniejsze wsparcie w postaci dobrze dobranej suplementacji. Jednak zanim zamówisz suplement pamiętaj o najważniejszej zasadzie. Suplementy dobieramy do potrzeb, a potrzeby do suplementów. Nie wszystko jest dla wszystkich. Ja tu podaję przykłady suplementów wspierających wątrobę. Natomiast konkretne preparaty trzeba już dobrać do siebie, indywidualnie do swojej sytuacji zdrowotnej.

  • B-complex (witaminy z grupy B) – są niezbędne w I etapie oczyszczania, natomiast witamina B6, witamina B12, kwas foliowy biorą udział metylacji zachodzącej w wątrobie i odgrywają bardzo ważną rolę w jej oczyszczaniu ze związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach i metali ciężkich.
  • Acetylocysteina (NAC) – przekształca się w glutation, wspomaga odtruwanie i zmniejsza ilość przeciwciał przeciwtarczycowych, potrzebna w II etapie oczyszczania.
  • Kurkumina – oprócz kurkumy w przyprawie można zastosować suplement kurkuminy w połączeniu z piperyną. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne.
  • Kwercetyna – zmniejsza zatrucie Bisfenolem A. Działa antyoksydacyjnie.
  • Magnez – wpływa ochronnie na wątrobę przed działaniem toksyn i wirusów
  • MSM – siarka wpiera detoksykację.
  • Wyciągi z ostropestu – wspomaga regenerację wątroby, chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem toksyn
  • Witamina C – antyoksydant.
  • Kwas alfa-liponowy – działa antyoksydacyjne i wspiera funkcje wątroby.

Z mojego doświadczenia i w pracy z wieloma Pacjentami, mogę powiedzieć, ze przy różnych problemach z wątrobą, stłuszczeniu wątroby bardzo dobrze sprawdza się NAC. Ale podkreślam, że wszystko dobieramy indywidualnie do siebie. Znam przypadki, gdzie bezmyślna suplementacja zamiast pomóc, zaszkodziła. Zachęcam do przeczytania artykułu o zagrożeniach suplementacyjnych.

Dieta oparta na sokach i zupach

Soki warzywne przygotowywane za pomocą sokowirówki są dobrze przyswajalne, zawierają witaminy, składniki mineralne, enzymy i rozpuszczalny błonnik, który jest zdolny do wiązanie toksyn. Wykorzystuje się tu również wiele wartości odżywczych warzyw bez nadmiernego obciążania przewodu pokarmowego. Dieta warzywna bez białek zwierzęcych stosowana przez krótki okres czasu może wspomóc regenerację wątroby oraz przewodu pokarmowego. Jednak dłuższe jej stosowanie nie jest zalecane, ponieważ towarzyszą jej zawsze niedobory wielu związków obecnych w produktach zwierzęcych, jak np., białko, żelazo, cynk, selen i kwasy tłuszczowe. W celu wsparcia wątroby dobrze sprawdzą się rosoły, buliony mięsne i przygotowywane na ich bazie zupy. Zawierają one wiele aminokwasów białkowych, kolagen, inne witaminy i składniki mineralne wspierające wątrobę.

Wątroba a estrogen

Warto również zwrócić uwagę, że dobrze działająca wątroba jest też potrzebna do metabolizmu estrogenu. Gdy estrogen spełni swoją rolę to trafia do wątroby. Przedostaje się do żółci, a wraz z nią do jelit. Tam część jest wydalana z kałem, a część z powrotem zostaje wchłonięta do krwi. Gdy wątroba nie funkcjonuje prawidłowo, mamy zaparcia, to większość estrogenu ponownie się wchłania i może nadmiernie podnosić się jego poziom we krwi. A wysoki poziom estrogenu może doprowadzić do przewagi estrogenowej, co znów może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Może wpływać na zmniejszenie się ilości FT4 we krwi, ponieważ zwiększa stężenie białka, które wiąże T4 i sprawia, że staje się nieaktywne. W wyniku tego zostaje zaburzona praca tarczycy. Uszkodzenia wątroby mogą również prowadzić do wzrostu LH i FSH w surowicy.

Wątroba a tarczyca

W wątrobie zachodzi również konwersja hormonów tarczycy. Wątroba bierze udział w przemianie T4 do aktywnego T3 za pomocą dejodynazy 1. Choroby wątroby mogą zatem wpływać na obniżony poziom aktywnej T3. U osób mających marskość wątroby z niewydolności najczęściej występuje zwiększone FT4, a obniżone FT3. Wątroba pełni również określone funkcje związane z transportem i metabolizmem hormonów tarczycy. Dodatkowo dane pokazują, że u osób z przewlekłym zapaleniem wątroby typu C przeciwciała przeciwtarczycowe występują częściej niż u osób z przewlekłym zapaleniem wątroby typu B. Natomiast jeśli chodzi o leki z hormonami tarczycy (Euthyrox, Letrox) brakuje konkretnych danych, że lewotyroksyna upośledza funkcję wątroby przy długoletnim stosowaniu. Większe znaczenie ma to, że możemy przyjmować wiele różnych leków jednocześnie.

Euthyrox a wątroba

W badaniach przedstawiono przypadek 49-letniej kobiety, u której rozwinęła się dysfunkcja wątroby po zwiększeniu dawki Euthyroxu z 25 do 50 mcg. Wykluczono wirusowe zapalenie wątroby, autoimmunologiczne zapalenie wątroby i niealkoholowe zapalenie wątroby. Po odstawieniu tabletek Euthyrox enzymy wątrobowe stopniowo wróciły do ​​normy. Jako alternatywę wypróbowano 25 mcg Letroxu i stopniowo zwiększano ją do 75 mcg dziennie. Od tego czasu enzymy wątrobowe pozostały w normie. Jest to rzadki przypadek polekowego uszkodzenia wątroby spowodowanego działaniem lewotyroksyny w tabletkach. I jeśli ktoś musi przyjmować hormony tarczycy to warto, żeby za pomocą odżywiania i stylu życia dbał o wątrobę, żeby dodatkowo jej nie obciążać.

Warto przy różnych zaburzeniach hormonalnych sprawdzić stan wątroby.

Warto na swoje problemy zdrowotne spoglądać szerzej. Pamiętać, że organizm to sieć naczyń połączonych.

Podstawy oczyszczania w naszym organizmie

Najważniejszymi elementami detoksykacji w naszym organizmie są wątroba i nerki. I to one odpowiadają za metabolizm wielu substancji i zajmują się oczyszczaniem organizmu. Na nie powinniśmy zwrócić szczególną uwagę i zadbać o ich prawidłowe funkcjonowanie. Za detoksykację nie odpowiadają żadne cudowne diety, suplementy, koktajle, diety sokowe, czy inne rzeczy. One mogę jedynie wspomóc organizm, gdy jakieś procesy z różnych przyczyn nie zachodzą prawidłowo.

Dbaj o wątrobę!

Zadbaj o swoją wątrobę najlepiej jak potrafisz. Różne proste czynności i pokarmy mogą naprawdę wiele pomóc i ustrzec przed poważnymi chorobami wątroby i całego organizmu. Ze względu na liczne funkcje wątroby związane z metabolizmem tłuszczów, białek, węglowodanów, magazynowanie i przemiany witamin, składników mineralnych osoby z problemami z wątrobą mają większe ryzyko niedożywienia białkowo-witaminowo-mineralnego. Z tego względu warto zadbać o jak najbardziej odżywczą dietę.

Zadbaj o styl życia

I na koniec jeszcze dwa słowa: sen i stres. Przypomnę tylko, że przewlekły stres i niedobór snu mają negatywny wpływ na cały nasz organizm, w tym także na pracę wątroby. Dbanie o sen, ograniczenie stresu, nauka radzenia sobie ze stresem są niezbędnym elementem dbania o nasze zdrowie.

Więcej informacji

Sprawdź webinar „Dieta w niedoczynności tarczycy i Hashimoto” i webinar „Witaminy, składniki mineralne i inne związki niezbędne do prawidłowej pracy tarczycy”. Więcej informacji znajdziesz także w moim kursie online „Na ratunek tarczycy!” lub w kursie online „Odchudzanie po ludzku”. A jeśli chcesz, żebym indywidualnie pomogła Ci w powrocie do zdrowia, to umów się na wstępną konsultację ze mną. Zobaczę z czym masz problem i jak mogę Ci pomóc.

KONSULTACJA

Bibliografia:
1. Lewko K., „Leczenie dobrą dietą”
2. Myers A., „Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne. Samodzielna profilaktyka i leczenie”
3. Wentz I., M. Nowosadzka, „Zapalenie Tarczycy Hashimoto”
4. Cabot S., Jasinska M., „Leczenie Chorób Tarczycy. Holistyczne Metody Poprawy Pracy Tarczycy”
5. Konturek S., „Fizjologia człowieka, t. V”
6. Pitchford P., „Odżywianie dla zdrowia”
7. Wetherell E, „Tarczyca jak rozpoznać objawy choroby”
8. Wentz I., „Hashimoto. Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie.”
9. Wahls T., Adamson E., „Fenomenalna kuracja dr Wahls”
10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31217393/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka „Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.