Tydzień zdrowych produktów dla tarczycy

W zeszłym tygodniu na Instagramie zorganizowałam wyzwanie „Tydzień zdrowych produktów dla tarczycy”, które cieszyło się sporym zainteresowaniem. Wyzwanie polegało na tym, że przez tydzień, codziennie wstawiałam jeden produkt z opisem, dlaczego warto go jeść i jakie niesie ze sobą wartości dla osób z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto. Ja sama także pokazywałam, w jakiej postaci zjadam dany produkt i udostępniałam relacje uczestników. Bardzo cieszę się, że wiele osób brało udział w wyzwaniu. Wysyłały mi zdjęcia i były zadowolone, że mogą zrobić coś dobrego dla siebie.

Tydzień zdrowych produktów dla tarczycy

Co było celem wyzwania?

Moim celem było pokazanie, że mając niedoczynność tarczycy i Hashimoto można jeść normalnie. Nie trzeba stosować żadnej extra diety ani zjadać wymyślnych, drogich produktów. I uczestnicy też to zauważyli oraz bardzo docenili. Często dostawałam wiadomości, że dana osoba nie wiedziała, że zjadając tak normalne i powszechnie znane produkty wspiera swoje zdrowie i tarczycę. Dodatkowo uczestnicy mi dziękowali, że dzięki wyzwaniu przypomnieli sobie o produktach, których dawno nie jedli i dzięki nim urozmaicili swoją dietę. Wiele osób pisało mi, że zagoszczą na stałe w ich menu. A to bardzo ważne jest, żeby nasza dieta była urozmaicona i bogata w różne produkty. Dzięki temu dostarczamy sobie więcej witamin i składników mineralnych potrzebnych do pracy tarczycy i całego organizmu.

Jakie produkty znalazły się w wyzwaniu „Tydzień zdrowych produktów dla tarczycy”?

1. Sezam

– Dobre źródło wapnia na diecie bezmlecznej – osoby z Hashimoto często mają nietolerancję laktozy i wykluczają produkty mleczne
– Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, selen – u osób z niedoczynnością, Hashimoto, często występuje niski poziom żelaza, ferrytyny, cynku, selenu i witaminy B12
– Błonnik – wpływa na regulację pracy układu pokarmowego, a w niedoczynności i Hashimoto często pojawiają się zaparcia
Sezamina – przeciwutleniacz chroniący komórki wątroby przed uszkodzeniem, a sprawnie działająca wątroba jest potrzebna do konwersji hormonów tarczycy, metabolizmu leków, usuwania nadmiaru estrogenów; może wspomagać spalanie tkanki tłuszczowej

Propozycje podania:

– Do sałatek
– Posypywanie potraw, dań
– Tahini na kanapkę i do placuszków
– Do naleśników
– Do domowego hummusu
– Polewa do domowych lodów
– Do sosów
Ja uwielbiam zjadać na przekąskę jabłko pokrojone w plastry i posmarowane cienko tahini. A uczestnicy wysyłali mi zdjęcia sałatek posypanych sezamem.

2. Brokuły

– Glukozynolany – działanie przeciwzapalne, a Hashimoto związane jest ze stanem zapalnym
– Sulforafan – działanie przeciwnowotworowe
– DIM – działanie przeciwnowotworowe, reguluje poziom estrogenów
– Indolo-3-karbinol – wsparcie detoksu ksenobiotyków, metabolizm estrogenów
– Związki fenolowe – działanie antyoksydacyjne
– Indole i izotiocyjaniany – uczestnictwo w detoksykacji
– Witaminy z grupy B, cynk, magnez, wapń, fosfor, miedź, żelazo – wsparcie pracy tarczycy
– Wspomaga przepływ żółci, pracę wątroby i jej detoks, a prawidłowe funkcjonowanie wątroby jest bardzo ważne dla konwersji hormonów tarczycy i usuwania nadmiaru estrogenów

Propozycje podania:

– W zupie
– Do sałatki
– Do obiadu
– Pieczone w piekarniku
– Puree z brokuła
– Warto także dodawać kiełki z brokuła

Ja bardzo lubię brokuły pieczone w piekarniku z przyprawami. Uczestniczki wysyłały zdjęcia brokułów jako element obiadu czy sałatki.

3. Jajka

Pełnowartościowe białko, a białko jest potrzebne do produkcji hormonów tarczycy
Żelazo i witamina B12, a w niedoczynności tarczycy i Hashimoto często występują ich niedobory
– Lecytyna i cholina, które wpływają na naszą pamięć, koncentrację, procesy myślowe, a z tym często mają problem osoby z niedoczynnością i Hashimoto
– Luteina – silny antyoksydant, który pozytywnie wpływa na nasz wzrok
– Wszystkie witaminy i składniki mineralne, z wyjątkiem witaminy C

Propozycje podania:

– Omlet na słodko lub wytrawnie
– Na miękko lub na twardo
– Jajecznica
– Jajka sadzone
– Naleśniki
– W sałatce
Placuszki
– Ciasta, ciasteczka
Kotleciki
Zapiekanki
Tosty gryczane

Ja zjadałam jajka w postaci omleta. Uczestniczki najczęściej wysyłały mi zdjęcia kanapek z jajkami.

4. Seler

– Witaminy z grupy B, witaminy C, E, K, prowitamina A, wapń, fosfor, potas, cynk, mangan, żelazo – ważne dla pracy tarczycy
– Związki i olejki eteryczne – pobudzają pracę przewodu pokarmowego, wydzielanie żółci, ułatwiają trawienie i pomagają przy zaparciach, które często występują w niedoczynności i Hashimoto
– Poprawia pracę nerek, ma działanie moczopędne, przeciwzapalne, łagodzi obrzęki – pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu
– Pomaga w usuwaniu z organizmu toksyn
– Wpływa kojąco na układ nerwowy
– Wspomaga obniżanie kwasu moczowego w dnie moczanowej

Propozycje podania:

Frytki warzywne
– W zupie
– Puree z selera
Do pasztetu

Ja zrobiłam pyszne frytki z selera. Uczestniczki najczęściej wysyłały mi zdjęcia surówek z selera.

5. Kasza gryczana

– Wysoka zawartość białka, witamin z grupy B, składników mineralnych takich jak np. cynk, magnez, potas i miedź – konwersja hormonów tarczycy
– Rutyna – działanie antyoksydacyjne, zmniejsza przepuszczalność ścian naczyń włosowatych, wzmacnia je i zwiększa przyswajanie witaminy C, wpływa na poprawę odporności
– Krzem – niezbędny w profilaktyce osteoporozy i osteopenii, prawidłowej kondycji skóry, włosów, kości, ścięgien i więzadeł, synteza kolagenu
– Tryptofan – bierze udział w produkcji serotoniny i wpływa na poprawę naszego nastroju
Bezglutenowa – ważna informacja dla osób z celiakią

Propozycje podania:

– Dodatek do obiadu
– Kaszotto
– W zupie np. krupnik
Chleb gryczany
Tosty gryczane
– Do sałatki
– Do lecza

Ja zrobiłam chleb gryczany i zjadałam kanapki z jajkiem. Natomiast uczestniczki wysyłały mi zdjęcia obiadów z kaszą, ale też samodzielnie upieczonego chleba.

6. Kiwi

– Witaminy C, K, E, kwas foliowy, miedź, wapń, żelazo, cynk i potas – wsparcie pracy tarczycy
– Błonnik – wpływa na regulację pracy układu pokarmowego, a w niedoczynności, Hashimoto często pojawiają się zaparcia
– Papaina i aktynidyna (enzymy proteolityczne) – pomagają w rozkładzie i trawieniu białka
– Poprawia pracę układu pokarmowego i odpornościowego
– Pestki kiwi – kwasy tłuszczowe omega 3, które mają działanie przeciwzapalne
– Luteina, zeaksantyna – pozytywny wpływ na wzrok
– Kosmetyk – pozytywnie wpływa na skórę, poprawia jej elastyczność, nawilżenie, rozjaśnia przebarwienia i można użyć do robienia peelingów

Propozycje podania:

– Do owsianki
– Do naleśników
– Na przekąskę z orzechami
– Do ciasta
– Sałatka owocowa
– Koktajle
– Marynowanie mięsa

Ja zjadałam kiwi po prostu samo na przekąskę. Uczestniczki wysyłały mi zdjęcie kiwi najczęściej jako dodatek do owsianki.

7.Gorzka czekolada

Magnez – reguluje sprawność komórek nerwowych, wpływa na pamięć, koncentrację, poprawia samopoczucie, uwrażliwia komórki na działanie insuliny – a w niedoczynności i Hashimoto często występuje pogorszone samopoczucie oraz insulinooporność
– Kakao – wspomaga krążenie w naczyniach włosowatych w zewnętrznej warstwie skóry, co sprawia, że lepiej pobierają one tlen i składniki odżywcze chroniące cerę przed odwodnieniem, skóra jest gładsza, bardziej nawilżona i odporna na poparzenia słoneczne
– Sansolinol – działanie przeciwdepresyjne
– Teobromina – właściwości pobudzające
– Fenyloetyloamina – działanie psychoaktywnie, powoduje poprawę nastroju, stymuluje pozytywną energię i uczucie szczęścia
– Resweratrol – silny antyoksydant, poprawa odporności
– Witaminy z grupy B, żelazo, magnez, cynk i selen – wspierają pracę układu nerwowego, konwersję hormonów tarczycy

Propozycja podania:

– Do owsianki
– Z owocami lub sama na przekąskę
– Ciasta
– Placuszki
– Do omletów
Ciasteczka z czekoladą
Babeczki czekoladowe

U mnie i większości uczestniczek czekolada pojawiła się po prostu jako przekąska w niedzielę do kawy. Ale też dostałam zdjęcia, że było pieczone ciasto czekoladowe 😉

Podsumowanie

Bardzo cieszę się, że tak wiele osób wzięło udział w wyzwaniu. Dziękuję, że się zaangażowaliście. Widziałam, jak dużo radości przynosiło przygotowywanie potraw, robienie zdjęć posiłków, wprowadzanie nowych produktów do diety. Mam nadzieję, że ten tydzień pokazał Ci, że odżywianie w chorobach tarczycy nie musi być trudne i skomplikowane, pełne wyrzeczeń. Wierzę, że teraz będziesz zwracała uwagę na proste produkty, a Twoja dieta będzie bardziej urozmaicona.

Chcesz zrobić dla siebie coś więcej?

  • Nie chcesz polegać tylko na lekach?
  • Naturalnie wesprzeć swoją tarczycę i układ odpornościowy w niedoczynności tarczycy, Hashimoto?
  • Stać się bardziej świadomą Pacjentką?
  • Czujesz, że sama sobie nie poradzisz?
  • Potrzebujesz wsparcia i pomocy?

Dołącz do kursu online o składnikach potrzebnych tarczycy. Ten kurs to taki przepis, receptura, która pokaże Ci, jak poradzić sobie z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto. Naturalnie zadbać o Twoją tarczycę i układ odpornościowy. Dzięki przerobieniu kursu zobaczysz, jakie badania warto zrobić. Nauczysz się je czytać, będziesz wiedziała co i w jakich ilościach włączyć do diety, co suplementować. Nie czekaj z założonymi rękami. Weź swoje zdrowie w swoje ręce.

Witaminy, składniki mineralne i inne związki potrzebne do prawidłowej pracy tarczycy

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak odżywić swoją tarczycę, wesprzeć jej pracę, zachęcam do zapoznania się z kursem na ten temat. Nauczysz się odpowiednio odżywiać swój organizmu pod względem witaminowo-mineralnym. Dzięki temu zmniejszysz wszystkie negatywne objawy, które Ci towarzyszą. Dowiesz się, o jakie witaminy i składniki mineralne zadbać. Czy można je dostarczyć z dietą, czy trzeba suplementować? Jeśli suplementować, to które suplementy są warte uwagi, a na które szkoda pieniędzy? W kursie szczegółowo omawiam rolę witamin i składników mineralnych w niedoczynności tarczycy i Hashimoto. Dostaniesz mnóstwo wiedzy połączonej z praktycznymi wskazówki, które będziesz mogła zastosować w życiu codziennym i poprawić swój stan zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.

Umów się na konsultację ze mną!

Sprawdź czy i jak mogę Ci pomóc! Wspólnie poszukajmy rozwiązania Twoich problemów.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.